Divendres 23 de Juny de 2017

Noticies

Noticies del lloc

EL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS I L'AJUNTAMENT DE CONSTANTÍ INICIEN UN PROGRAMA DE TREBALL I FORMACIÓ PER A 20 PERSONES

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Pere Virgili, ha signat amb l'alcalde de Constantí, Sr. Oscar Sánchez, dos convenis de col·laboració per desenvolupar uns programes de treball i formació adreçats a aturats i perceptors de renda mínima d'inserció (RMI), respectivament.

Aquests programes són és unes accions adreçades a ciutadans i ciutadanes amb dificultats econòmiques i socials per tal d'afavorir-ne la seva inserció social i laboral, mitjançant accions de suport.

En aquest cas, es tracta d'una acció formativa i laboral, finançada pel Servei d'Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu, en el que els destinataris són 7 persones perceptores de la RMI i 13 persones aturades, que, mitjançant un contracte laboral de 6 mesos, realitzen diferents funcions de millora i manteniment d'espais públics i d'interès social al municipi de Constantí, i a la vegada reben una formació professional relacionada amb el lloc de treball, la qual cosa els permet incrementar la seva experiència i capacitat davant noves oportunitats futures.

 

(Veure imatges)

 • Compartir a

El Consell Comarcal del Tarragonès incrementa el nombre de “Beques Menjador” per al curs 2015-2016

El Consell Comarcal del Tarragonès ha incrementat el nombre inicial de beques menjador d'àmbit socioeconòmic, en relació a l'inici del curs anterior.

Aquesta és una primera valoració que es fa al principi de curs, aquestes xifres són variables durant el transcurs de l'any lectiu, donat que al llarg de tot el curs es produeixen moviments d’altes i baixes entre les escoles, canvis de domicili, o altres circumstàncies la qual cosa fa que les dades variïn constantment.

Així doncs, comparativament amb el curs anterior, hi ha hagut un increment de sol·licituds que s'ha traduït en un augment del nombre de beques aprovades.

En total s'han atorgat 3.014 beques, queden pendents de resolució 1.725 expedients, generalment degut a manca de documentació. Aquestes sol·licituds es resoldran probablement a finals de setembre i s’espera que s’aprovin aproximadament un 60% dels casos restants.

Enguany, gràcies a l'esforç que ha fet al Consell Comarcal del Tarragonès en l'aplicació de les noves tecnologies i el programa e-NOTUM, un servei que permet realitzar notificacions d'actes administratius i comunicacions per mitjans electrònics, amb totes les garanties jurídiques que estableix la normativa vigent, ja estan distribuïdes totes les beques que han completat la sol·licitud, abans de l'inici del curs escolar.  En aquest sentit, el Tarragonès és la primera comarca de Catalunya que ha posat en marxa aquest sistema.

En el següent quadre s'hi reflecteixen les xifres comparatives a data d'avui, en relació al curs anterior.

 

CURS 2015/16

 

 

 

2015 - 2016

2014 - 2015

Beques Demanades

5.609

5.272

Beques aprovades

3.014

2.924

Beques denegades

870

1.230

Pendents

1.725

 

 

 • Compartir a

El Consell Comarcal del Tarragonès lliura els diplomes de la tercera convocatòria de distincions de Mèrit als Serveis Distingits

L’acte públic s’ha realitzat al Casal Municipal de Creixell

Recollint el suggeriment d’alguns municipis de la comarca, el Consell Comarcal del Tarragonès va posar en marxa una convocatòria anual de concessió de distincions de Mèrit de Serveis Distingits, amb l’objectiu d’honorar persones o entitats que amb la seva tasca hagin contribuït a augmentar el prestigi d’un municipi del Tarragonès o de la comarca en el seu conjunt.

L’acte de reconeixement s’ha celebrat alCasal Municipal de Creixelli ha comptat amb la intervenció musical de dos alumnes de piano delConservatori de Músicade Vila-seca: laSara Rodríguezi el Carlos Bujosa. L’acte central és el lliurament de les distincions a les persones i entitats que han proposat alguns ajuntaments i que volen agrair d’una manera molt sincera i posar en valor la feina que han fet i estant fent en benefici d’un municipi, de la comarca i de Catalunya.

Així, s’han lliurat distincions a:
JOSEP ZARAGOZA I SOLÉ del Catllar.
MARIA MERCÈ FIGUEROLA CAÑELLAS de Creixell.
L’ASSOCIACIÓ GRUP DE SARDANES de la Nou de Gaià.
BATISTA PALLEJÀ AMPOSTA dels Pallaresos.
NORA ARILLA RÀFOLS de Perafort.
LES MONGESASSOCIACIÓ CULTURAL deRodade Berà.
MOTO CLUB SALOMÓ de Salomó.
SALA TRONOde Tarragona.

JOSEP ZARAGOZA I SOLÉ
Paleta d’ofici, polifacètic i inquiet investigador en l’àmbit de la història i l’arqueologia, profund coneixedor de la història local, maquetista, coautor en diverses publicacions especialitzades en patrimoni i història i consultor en qüestions objecte d’aquesta matèria, dins el nostre àmbit territorial. La seva figura té una destacada consideració dins del món acadèmic, especialment des de la Universitat Rovira i Virgili, que valora la seva extensa contribució al coneixement dels avantpassats més remots de la nostra terra.

MARIA MERCÈ FIGUEROLA CAÑELLAS
Sempre ha col·laborat en les tasques de la parròquia de Sant Jaume de Creixell. Des de la parròquia també s’ha cuidat de preservar les tradicions dela vila deCreixell, com ara la processó de Sant Jaume o la processó del Pa Beneit i del Santíssim Sagrament. S’ha encarregat de preparar els passos processionals i d’organitzar el repartiment de les coques. Cal destacar el vessant social de la Sra. Maria Mercè, sempre vinculada a l’ajuda a les altres persones d’una manera desinteressada col·laborant tant amb Càritas i el Banc d’Aliments com també, a nivell personal, visitant els malalts del poble i ajudant quan algun veí o veïna de Creixell ha estat en una situació difícil.

ASSOCIACIÓ GRUP DE SARDANES DE LA NOU DE GAIÀ
Les primeres referències de la sardana a la Nou de Gaià s’han de fixar cap als anys 40 quan un grup de joves, després d’anar a la platja de la Móra, pujaven fins a la torre que vigila aquell indret i allí, amb els soldats que hi havia, ballaven sardanes. A partir dels anys 70 ja hi ha més presència de la sardana i s’organitzen diferents cursets. Però, és als anys 80 quan un grup de nois i noies tenen la idea d’organitzar un aplec de sardanes que es va denominar Gran Jardí. A partir de llavors el grup de sardanes va consolidar una sèrie d’activitats, com la ballada de sardanes per la festa de Sant Joan, amb la recollida de la Flama del Canigó a Reus i el repartiment de la flama als municipis veïns. Per celebrar dates assenyalades, s’han compost sardanes que parlen del poble i del seu aplec: “Gran Jardí”, “L’Aplec de la Nou” i “La Nou, Mil Anys d’Història”.

BATISTA PALLEJÀ AMPOSTA
Va treballar a l’Ajuntament dels Pallaresos27 anys, durant els quals va desenvolupar tota mena de feines com a agutzil: enterraments, control de comptadors d’aigua dels veïns, cobrament de rebuts, recollida de gossos, pregons, manteniment de jardins i de la piscina municipal, entre altres tasques. Va viure de primera mà l’evolució i creixement del poble, que va passar de 300 habitants a 4000. Durant un temps, també va fer de guia del patrimoni de l’arquitecte Jujol que hi ha al municipi. Ha jugat un paper molt important de cohesió entre els veïns, generant sinergies entre les entitats i associacions. Continua sent un referent al poble per la seva predisposició a col·laborar amb tothom.

NORA ARILLA RÀFOLS
Tot i la seva joventut, compta amb un ampli palmarès esportiu, tant en natació com ensalvament i socorrisme, i també en aigües obertes. Va pertànyer a la selecció catalana de natació, i actualment forma part de la selecció catalana desalvament. En els últims tres anys ha assolit pòdiums i ha arribat a finals en campionats de Catalunya i d’Espanya. Ha aconseguit un total de vuit medalles d’or en campionats de Catalunya de natació, quatre medalles d’or i cinc de plata en campionats d’Espanya de Salvament, i un bronze internacional a França. I ha estat campiona provincial d’aigües obertes.

LES MONGES ASSOCIACIÓ CULTURAL
A mitjans dels anys 70, al Casal Parroquial Les Monges, comencen a organitzar-se actes que aglutinen la gent jove de Roda de Berà. Aquest serà l’origen de Les Monges Associació Cultural. Des de l’any 1984 han creat importants projectes amb la finalitat de preservar les arrels històriques i culturals del poble, sempre amb una clara vocació integradora, els quals han arrelat fort entre la població. Compten amb diferents seccions: el Centre Excursionista, el Centre d’Estudis Rodencs, el Grup Auca Teatre i el Grup de Gegants i Grallers. I és en aquest marc que mantenen i creen activitats de tota naturalesa dins l’àmbit cultural. N’hi ha dues que són, sens dubte, les més cabdals de l’associació: la Setmana Cultural, que aquest any ha celebrat la XXII edició, i la publicació de la revista miscel·lània BOI.

MOTO CLUB SALOMÓ
Entitat esportiva que s’inicia l’any 1986, quan un grup de nois joves de Salomó aficionats a la moto organitzen una sèrie de curses socials pel terme. L’any 1991 el Moto Club Salomó s’adhereix a la Federació Catalana de Motociclisme: així doncs, ha complert 25 anys. A partir del 1991 organitzen curses de motocròs al circuit municipal de Les Fontanes, així com curses en la modalitat d’enduro i enduro nens, tots puntuables per al Campionat de Catalunya. En les curses del Moto Club Salomó hi han participat pilots d’elit mundial, com ara Marc Márquez, Ivan Cervantes, Jordi Viladoms o Rosa Romero. Cal destacar els germans Aleix i Pol Espargaró, els quals van tenir llicència del Moto Club Salomó durant uns quants anys.

SALA TRONO
És una sala de teatre de gestió privada fundada a finals del 2002. Des d’aleshores ha programat espectacles de teatre contemporani de petit format. Al llarg d’aquests anys ha programat més de 400 companyies procedents de tot Catalunya i la resta de l’Estat. I ha produït catorze espectacles, la qual cosa l’ha convertit en un punt de referència en la producció teatral. A més dels valors en la seva gestió, la programació, la fidelització del seu públic, la implicació en la ciutat, i ser un referent de l’exhibició i la producció d’espectacles d’aquest format, la Sala, des de fa uns anys, també és la responsable de l’organització del FITT, Festival Internacional de Teatre de Tarragona, que està aconseguint, fer-se lloc dins el món dels festivals d’arts escèniques per la singularitat i la qualitat de les seves propostes. 

(Veure més imatges)

 • Compartir a

El Consell Comarcal del Tarragonès posa a disposició del teixit empresarial el programa Reempresa de la Diputació de Tarragona

El Consell Comarcal del Tarragonès posa a disposició del teixit empresarial el programa Reempresa de la Diputació de Tarragona

 

 

 • Reempresa ja compta amb més de 230 empreses inscrites i més de 296 persones reemprenedores interessades a la província de Tarragona.

 

 

 

Tarragona, 2 de desembre de 2015. El Consell Comarcal del Tarragonès ha presentat aquest migdia el programa Reempresa de la Diputació de Tarragona, que posa en contacte empresaris que volen vendre el seu negoci amb emprenedors disposats a comprar-lo. Reempresa és un projecte que s'està implementant a les comarques de Tarragona fruit d'un conveni de col·laboració entre la Diputació i la patronal Cecot i presentat el passat mes de novembre. La implementació del programa s'està duent a terme a través de les àrees de promoció econòmica dels Consells Comarcals de Tarragona.

 

La presentació d'avui ha comptat amb la participació de Pere Virgili Domínguez, president del Consell Comarcal de Tarragonès, Josep Maria Malràs, diputat delegat de Recursos Humans i Polítiques Actives d’Ocupació de la Diputació de Tarragona, Antoni Abad, president de la patronal Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya i David Garrofé, secretari general del Centre de Reempresa de Catalunya.

 

 

Reempresa a Tarragona

Actualment, les comarques tarragonines ja tenen més de 230 empreses inscrites al servei. Els motius de cessió d'aquestes empreses són diversos. En termes relatius, el 28,25% de les empreses cerquen relleu per jubilació o jubilació anticipada del propietari/a, el 13,45% per canvi de professió, el 13% per motius personals, el 11,66% per canvi de domicili i el 9,87% per problemes de salut, entre d’altres.

 

En quant a reemprenedors, ara mateix hi ha més de 296 persones a la demarcació interessades en el procés de reempresa.

 

Del total de reempreses d’èxit (591) el 7’58% pertanyen a la província de Tarragona, així com el  8’85% de les empreses cedents, molt semblant al 8’54% de demografia empresarial de Tarragona respecte del conjunt de Catalunya.

 

Les 45 reempreses d’èxit de la província de Tarragona han generat una inversió induïda de 1.381.521€.

 

Afavorir la continuïtat de les empreses

Reempresa és el mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses de Catalunya. És un nou model d’emprenedoria i creixement empresarial segons el qual un nou emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una companyia ja existent.

El Centre de Reempresa oferirà assessorament i formació a tots dos col·lectius (cedents d’empresa i reemprenedors) sobre les característiques dels processos de compravenda d’empreses i l’elaboració d’un pla de reempresa o de cessió.

Així mateix, el servei es complementa amb dues guies informatives —l’una, enfocada als empresaris, i l’altra, als emprenedors— i un portal web (www.reempresa.org) que recull tota la informació sobre el procés de transmissió i que permet sol·licitar assessorament, de manera que esdevé un mercat transparent a Internet on trobar l’oferta i la demanda d’empreses.

Aquesta és una aposta per promoure un mercat que, tot i els reptes actuals derivats de la situació de crisi, segueix sent susceptible de generar un creixement econòmic. Per aquest motiu, es considera necessari promocionar, fomentar i facilitar la reempresa com un mitjà de supervivència del teixit empresarial actual i futur de la demarcació de Tarragona.

 

Col·laboració Reempresa-CaixaBank

CaixaBank, compromesa amb els recolzament als emprenedors, dona suport a Reempresa amb assessorament personalitzat i productes a mida a través del programa CaixaNegocis, adreçat a microempreses, comerços i autònoms.

 

L’entitat ofereix als emprenedors proximitat i innovació, amb un equip de gestors especialitzats en el segment emprenedor que es desplacen al lloc de treball del client i poden fer des d’allà la tasca d’assessoria i contractació de productes gràcies a eines tecnològiques avançades.

 

Així mateix, CaixaBank ofereix noves solucions de productes i serveis als emprenedors. Entre d’altres avantatges, disposa d’una línia de crèdit de 175 milions per a finançar tant les operacions d'adquisició i traspàs com la posada en marxa de la nova etapa de les empreses.

 

Actualment, CaixaBank és l’entitat líder en el segment de professionals i autònoms, amb més d'1,3 milions de clients i una penetració dels 31,19%.

 

 

Per a més informació:

 

Consell Comarcal del Tarragonès

Dep. Promoció Econòmica.

Tel: 977 244 500

 

Contacte Centre de Reempresa de Catalunya:

Dept. de comunicació de la patronal Cecot – comunicacio@cecot.org – 630.91.80.26

 

Segueix-nos a:

Twitter: @reempresa

www.blog.reempresa.org

www.reempresa.org

 

(Veure fotografies)

 • Compartir a

El Consell Comarcal del Tarragonès presenta el Mapa Urbanístic de Catalunya (MUC) Cartografia Urbana 1/1.000 i l'aplicació del gestor de cartografia instamaps

Demà, 3 de març, a les 10h, al Consell Comarcal del Tarragonès, es presenta el Mapa Urbanístic de Catalunya (MUC), un mapa sintètic del planejament general que permet fer la lectura contínua de l'ordenació urbanística del país, resolent les diferències de codificació, llenguatge i representació que tenen els diferents plans urbanístics vigents en l'actualitat.

Es tracta d'una reunió tècnica organitzada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, adreçada als tècnics dels Consells Comarcals de les comarques del Baix Camp, Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès.

A la mateixa reunió també es presentarà l'aplicació instamaps, una eina que facilita l'accés a geoinformació de diferents fonts de dades com el portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya o d'altres organismes. També permet consumir dades directament de les xarxes socials.

Recentment el Consell Comarcal del Tarragonès ha col·laborat amb  L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya en la publicació dels fulls de Tarragona i el Vendrell, de la sèrie capitals de Comarca del Mapa topogràfic de Catalunya a escala 1:25.000. Aquests dos fulls cobreixen, amb escreix la totalitat de la comarca.

Una de les novetats d’aquesta sèrie és la caracterització de la xarxa de camins en diferents nivells, des dels que són aptes per a la circulació de vehicles fins als que ho són només per a vianants. També s’hi troben els principals itineraris establerts sobre el territori i els llocs més rellevants d’interès turístic.

Un altre dels objectius de la trobada és donar la informació necessària als tècnics dels Consells, per tal de que puguin facilitar recolzament, en matèria de cartografia i geoinformació, als ajuntaments que ho demanin.

 

 • Compartir a

EL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS PRESENTA EL MAPA URBANÍSTIC DE CATALUNYA (MUC) CARTOGRAFIA URBANA 1/1.000 I LA PLATAFORMA TECNOLÒGICA InstaMaps

Al Consell Comarcal del Tarragonès s'ha presentat el Mapa Urba de Catalunya (MUC), un projecte que es va iniciar l’any 2005 en col·laboració amb diverses entitats de l’Administració Local, amb l’objectiu de gestionar, produir i actualitzar la cartografia de tots els nuclis urbans de Catalunya de manera coordinada i garantir la homogeneïtat del producte i l’estalvi de recursos que s’hi destinen.

La cartografia es genera a escala 1:1 000 i és la base topogràfica digital d’escala més gran disponible sobre les àrees del territori urbà o urbanitzable de Catalunya. S’obté a partir de la interpretació d’imatges aèries mitjançant restitució fotogramètrica, i es complementa amb informació provinent de treball de camp. Les dades es recullen en 3D i s’organitzen en projectes, cada projecte conté dades de les àrees urbanes o urbanitzables d’un municipi. Els elements s’estructuren en les següents capes d’informació: construccions i poblament, comunicacions i vialitat, energia i telecomunicacions, hidrografia i obres hidràuliques, vegetació i usos del sòl, orografia i relleu, i toponímia i anotacions. La capa més detallada és la de les construccions i poblament, que inclou informació de la volumetria de les edificacions i permet generar automàticament models de ciutat de nivell de detall 1 (LOD1), és a dir blocs amb teulada plana. També es recull la informació necessària per a la generació de models d’elevacions, tant sobre el terreny com sobre les superfícies construïdes. La incorporació de la volumetria i del model d’elevacions permet noves explotacions de les dades com per exemple fer estudis d’inundabilitat, generar models 3D de ciutats, rectificar ortofotos d’alta resolució incloent la ortofoto estricta, i desenvolupar futures aplicacions d’smart cities. Actualment es treballa en el disseny d’una nova versió del model de dades, per capturar i emmagatzemar informació de nivell de detall 2 (LOD2), amb teulades inclinades, que permetrà millorar les aplicacions d’anàlisi i visualització de la informació.

La superfície total del projecte es de 330.000 hectàrees aproximadament.

 

 

L'acte és una reunió tècnica organitzada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, adreçada als tècnics dels Consells Comarcals de les comarques del Baix Camp, Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès.

A la mateixa reunió també s'ha mosrat l'aplicació InstaMaps, InstaMaps una plataforma tecnològica dissenyada per promoure l’ús d’informació geogràfica (geoinformació).

Permet a usuaris no experts en l’ús d’aplicacions de Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) la creació, publicació i compartició de geoinformació de forma fàcil, ràpida i molt gràfica.

Aquesta plataforma fomenta la difusió de la informació geogràfica implicant als usuaris, gràcies a disposar de:

 • Una interfície amigable.
 • Fluxos de treball extremadament senzills.
 • Connexió amb les principals xarxes socials.

Recentment el Consell Comarcal del Tarragonès ha col·laborat amb  L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya en la publicació dels fulls de Tarragona i el Vendrell, de la sèrie capitals de Comarca del Mapa topogràfic de Catalunya a escala 1:25.000. Aquests dos fulls cobreixen, amb escreix la totalitat de la comarca.

Una de les novetats d’aquesta sèrie és la caracterització de la xarxa de camins en diferents nivells, des dels que són aptes per a la circulació de vehicles fins als que ho són només per a vianants. També s’hi troben els principals itineraris establerts sobre el territori i els llocs més rellevants d’interès turístic.

Un altre dels objectius de la trobada és donar la informació necessària als tècnics dels Consells, per tal de que puguin facilitar recolzament, en matèria de cartografia i geoinformació, als ajuntaments que ho demanin.

 • Compartir a

EL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS RECOLZA LA INSERCIÓ DE PROP DE 400 JOVES EN EL MÓN LABORAL I FORMATIU

L'ens supramunicipal descentralitza l'atenció a la garantia juvenil,
en benefici dels municipis

 

Aquest servei es du a terme amb el suport de Servei d'Ocupació de Catalunya,la Direcció Generalde Joventut i la Diputació de Tarragona

 

En els darrers mesos de l'any,el ConsellComarcal del Tarragonès ha atès un total de 374 joves, d'entre 16 i 29 anys, que ni estudien ni treballen. Aquesta atenció es porta realitzant  des del passat 21 de maig, quan es va iniciar el suport a la inscripció al Sistema Nacional de Garantia Juvenil.

 

El servei que s'ofereixa aquests joves, té l'objectiu d'aconseguir la seva inserció en el món laboral o formatiu, a través de l'accés a cursos de formació ocupacional i també de tipus transversal (idiomes i TIC). Per a això, se'ls dóna suport des de l'inici del procés. En aquest sentit, se'ls ajuda a fer la inscripció en el programa, es crea un itinerari per a cada persona i finalment, es realitza la seva tutorització i seguiment, fins aconseguir la seva inserció en el món laboral o formatiu.

 

A la comarca del Tarragonès, el servei s’ha descentralitzat i no s'ofereix des de la seu del seu Consell Comarcal, sinó que es facilita la permanència de personal tècnic especialitzat als diversos municipis. D'aquesta manera, els joves no s’ha de desplaçar a la seu del Consell, el qual dóna suport als municipis i permet així, una millor atenció als usuaris i usuàries. Així doncs, aquesta atenció s'ha ofert des dels Punts Joves i Punts d’Informació Juvenil dels municipis de la comarca, excepte a la ciutat de Tarragona -que disposa d'una tècnica impulsora pròpia, ubicada a l’Oficina Jove Tarragonès-.

 

Cal destacar també que per dur a terme aquest servei, a més de signar acords amb els municipis interessats,el ConsellComarcal del Tarragonès compta amb diversos suports. En aquest sentit, disposa d'un tècnic impulsor del programa, finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya; personal tècnicmancomunat de joventut, finançat perla Direcció Generalde Joventut i la Diputació de Tarragona, amés del personaltècnic de les oficines locals detreball del ConsellComarcal. Tots aquests professionals treballen coordinats per tal d'oferir un correcte desenvolupament del servei.

 

Altafulla, El Catllar, Constantí, Creixell,El Morell, Perafort, La Pobla de Mafumet, La Riera de Gaià, Salou, La Secuita, La Canonja, Roda de Berà, Torredembarra, Vilallonga del Camp i Vila-seca són els municipis des d’on s’ofereix aquest servei d’atenció al jovent. Al 2016, està previst que es pugui dur a terme també, als Pallaresos.

 

Es poden consultar els horaris d’atenció a l’apartat del Servei Comarcal de Joventut del lloc web www.tarragones.cat

 

 • Compartir a

El Consell Comarcal del Tarragonès s’implica i dóna suport als municipis en la gestió del programa INUNCAT

A les instal·lacions del 112, s’ha realitzat una jornada informativa i formativa adreçada a tècnics i responsables dels municipis i ens locals sobre els Punts d’Actuació Prioritària (PAP), que determinen el Pla d’Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT), per tal que les administracions puguin actuar de manera més coordinada, amb més rapidesa i més eficàcia, davant situacions provocades per pluges intenses i sobtades.

La finalitat és facilitar la possibilitat de que els ens locals puguin col·laborar d’una manera continuada i constant aportant informació des dels punts més propers als llocs que poden resultar conflictius davant una determinada situació difícil.

ElConsell Comarcal del Tarragonès, en la seva funció de suport als municipis més petits, s’hi ha implicat de manera important; és per això que abans de la intervenció dela tècnica Sandra Guerrero, el president, Sr.Frederic Adan, ha dirigit unes paraules als assistents per oferir la seva col·laboració i el suport de l’ens en la coordinació i gestió d’aquesta informació.

Precisament en aquestes actuacions és on es manifesta el gran sentit i valor  de l’administració local, la més propera al ciutadà, i és en els casos com aquest on es posa en evidència el valor del Consell Comarcal, com òrgan de gestió i coordinació dels municipis, en aquells aspectes en els que, per les seves característiques i limitacions, no hi puguin arribar tot sols.

 • Compartir a

El Consell Comarcal del Tarragonès s'afegeix als actes del Dia Internacional de les Dones

El Departament de Serveis Socials del Consell Comarcal del Tarragonès ha presentat un audiovisual que, amb el títol de "Infants per la igualtat: El Tarragonès mou fitxa", mostrava la visió  sobre l’equitat de gènere que tenen els infants i joves que participen en les activitats dels serveis d’intervenció socioeducativa del Tarragonès.

 

El vídeo és una creació audiovisual elaborada pels infants, adolescents i equips educatius dels   9 Centres Oberts  dels municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials que participen de les accions de la Xarxa de Centres Oberts del Tarragonès i els 9 Tallers d'Acció Socioeducativa del Tarragonès (T.A.S.T.A.)  que  formen part Servei itinerant d’infància i família del Tarragonès , des del treball educatiu i de reflexió  on els infants escenificaven les seves opinions sota el lema  “Infants per la Igualtat: el  Tarragonès Mou Fitxa”

 

L'acte l'ha obert el president, Sr. Frederic Adan, reflexionant sobre la gran labor que s'està realitzant en el sentits d'eliminar tota diferència entre sexes, però, al mateix temps, ha fet una reflexió tot dient que la necessitat de realitzar d'actes com aquest ens ha de conscienciar sobre el molt de camí que ens queda per fer.

La coordinadora de l'Institut Català de les Dones, que ha acompanyat el president, també ha donat la benvinguda als assistents, que omplien la sala, i a la mitja part ha llegit la "Declaració Institucional de l’Institut Català de les Dones" .

L’Estatut d’autonomia de Catalunya afirma en el seu articulat que l’equitat de gènere és un valor de la societat catalana i que els poders públics han d’emprendre polítiques actives per reconèixer les dones com a subjectes socials i polítics, superar el model androcèntric i reconèixer l’expertesa femenina, així com les aportacions que les dones han fet i fan en totes les esferes polítiques, socials, econòmiques i culturals.

És per això que en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones,el Consell Comarcal del Tarragonès s'ha afegit a la iniciativa de la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, per divulgar la campanya institucional de sensibilització amb el missatge “Tu mous fitxa. Catalunya per l’equitat de gènere”.

 • Compartir a

EL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS SE SUMA AL "CIRCUIT PER A L'ERADICACIÓ DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA AL CAMP DE TARRAGONA

Posteriorment es determinarà un protocol d'actuació amb els tècnics del Tarragonès

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Pere Virgili, juntament amb els responsables de les diferents àrees involucrades en aquest tema, ha signat la renovació de la Mesa Institucional que marca el Circuit per a l'eradicació de la violència masclista al Camp de Tarragona, a la delegació de la Generalitat,

Alhora s'ha organitzat una jornada en la que l'equip comarcal de tècnics analitzaran  la feina feta fins ara i corregiran aquells aspectes que ham detectat que són millorables.

L'acte de la Mesa Institucional ha estat obert pel delegat territorial del Govern a Tarragona, Sr. Òscar Peris, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Sra. Teresa Pitarch, ha fet la presentació.

La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones, Sra. Lídia Bargas, ha presentat un informe de les actuacions realitzades al territori i, després de la presentació del Protocol per a l'abordatge de la violència masclista a la demarcació, s'ha procedit a la signatura.

 

(Fotos)

 

 

 

 • Compartir a

EL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS TAMBÉ HOMENATJA L’ESCRIPTORA OLGA XIRINACS

L’escriptoraOlga Xirinacsva assistir a la sessió de contes que es va fer ahir a laBiblioteca Municipal de Constantídins del cicle “UNA MAR DE CONTES. Celebrem els 80 anys de l’escriptoraOlga Xirinacs!”.

 

El proper divendres 3 de juny, a les 18h, a laBiblioteca Municipal del Catllar, l’Imma Pujolens aproparà “Les bestioles de l’Olga”.

 

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès, des de fa anys, és el que apropa històries als nens i a les nenes, amb espectacles de formats ben diferents. Gràcies al patrocini delaFundacióPrivadaMútuaCatalana podem donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle “Primavera de Contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès”, amb la participació dels municipis de Perafort, la Canonja, Vilallonga del Camp, la Nou de Gaià, Roda de Berà, Creixell, Constantí, el Catllar, Torredembarra i Salomó.

 

Aquest cicle “Una mar de contes. Celebrem els 80 anys de l’escriptoraOlga Xirinacs!” ens fa especial il·lusió perquè ens hem volgut afegir als actes d’homenatge que s’han programat aquesta primavera, dedicats a l’escriptoraOlga Xirinacsper tal de commemorar els seus 80 anys! L’escriptora és un actiu cultural, amb un patrimoni intel·lectual que volem fer extensiu a tots aquells que encara no el coneixen, en aquest cas als nens i nenes dels pobles del Tarragonès.

 

El cicle el fan quatre contacontes amb una àmplia experiència en explicar històries. La Muntsa, la Karme, l’Imma i l’Agus. Els narradors del cicle han buscat la inspiració a l’obra literària per a infants de l’autora: llibres de poemes (Marina i Cavall de mar), llibres d’endevinalles (Aprèn l’abecedari amb endevinalles), llibres per als primers lectors i els diversos contes que ha publicat (alguns d’ells a la Revista Cavall Fort). En tots ells es traspua l’amor pel mar, la platja, el jardí i els infants. Les històries triades per als diferents narradors volen transmetre aquest amor que sent l’autora per les coses petites de cada dia que li són tan properes. Històries que es combinaran amb poemes i endevinalles de l’autora.

 

(Fotos)

 • Compartir a

El Consell Comarcal del Tarragonès visita el menjador de l'escola Tarragona amb motiu de l'implantació de l’alimentació ecològica i els productes de proximitat.

L'AMPA de l'Escola Tarragona ha decidit incorporar als postres ecològics que ja utilitzava altres productes ecològics a la dieta diària dels alumnes que utilitzen el menjador escolar. A partir d’aquests mes de març, la pasta, llegums i arròs utilitzat en l’elaboració diària dels menús és ecològic, cultivats i elaborats seguint l’estricta normativa que regeix l’agricultura i l’alimentació  ecològica i alguns productes làctics.

 

Aquests productes estan regulats per normatives europees molt estrictes i són controlats per organismes degudament acreditats. Tanmateix, tots els productes ecològics són de qualitat certificada.

 

És pe aquest motiu que el president del Consell Comarcal del Tarragonès, juntament amb la consellera de la comissió informativa d'Ensenyament, Sra. Arga Sentís, han visitat la cuina de l’escola, gestionada per AGORA CATERING SL,  per tal de comprovar personalment l'elaboració dels menús i veure els productes ecològics que s’utilitzen al menjador escolar.

 

Durant la visita, la que la directora, Sra. Maria del Mar Català,  els ha mostrat els productes ecològics que utilitzen. Posteriorment  han compartit el menú que mengen els alumnes de l’escola, conjuntament amb ells.

 

En el cas dels productes de proximitat, dins els quals estan inclosos la major part dels productes ecològics, un dels avantatges que representen és la protecció de la producció pròpia del nostre entorn, la qual cosa afavoreix la conservació de varietats locals, beneficia també l’economia de l’entorn de la nostra comunitat i potencia unes condicions laborals adequades per a qui hi treballa.

 

El fet d’incloure aquesta oferta al menjador de l’Escola Tarragona ha sorgit per una iniciativa conjunta dels pares i mares dels alumnes i el Consell Comarcal del Tarragonès, el qual, després d’estudiar les possibilitats d’implementar aquest servei adequadament els ho ha gestionat per posar-los-hi a l’abast. 

 • Compartir a

EL CONSELL COMARCAL INCREMENTA LA SEGURETAT DE LES DEIXALLERIES

El Consell Comarcal del Tarragonès ha signat un contracte amb el Grup Vissegur Security Sistems per tal d’intal·lar uns equips de vigilància i seguretat a les deixalleries comarcals de la Canonja, el Catllar, Constantí, el Morell, Torredembarra i Roda de Berà, que gestiona l’ens comarcal.

Els sistema de vigilància permanent durant 24 hores permet donar l’alarma i contactar amb els cossos de seguretat en casos de robatori, vandalisme, incendi, etc.

El conjunt està format per sensors de diferents tipus, alarmes, càmeres i  un circuit de vídeos d’enregistrament d’imatges que permeten l’emissió dels corresponents informes d’incidències i la identificació de les causes.

 • Compartir a

EL CONSELL CONSULTIU COMARCAL DE LA GENT GRAN RENOVA LA JUNTA PERMANENT A L’ASSEMBLEA ORDINÀRIA

Avui, a l’Assemblea Ordinària del Consell Consultiu de la Gent Gran del Tarragonès, s’ha procedit a passar compte de les activitats realitzades durant l’any 2016 i presentar les propostes per l’any 2017, que s’acabaran de concretar en la propera Junta Permanent, el proper mes de gener.

 

El conseller de la Gent Gran, Antonio López, després de saludar els assistents, els convida a proposar itineraris de sortides per la comarca, i ell mateix proposa de fer el VII Tram del Camí de Sant Jaume des de Tarragona, la propera primavera del 2017 i arribar fins a Fraga.

 

En el mateix acte s’ha renovat tres vacants de la Junta Permanent, una per Tarragona i dues per la resta de la comarca, mitjançant una votació de les candidatures presentades.

 

Les persones escollides han estat, en representació de Tarragona, la Sra. Maria Dolors Güell Felip de l’ Associació de Gent Gran Esplai "Sant Magí" i en representació de la resta del Tarragonès la Sra. Maria del Rosario Egea Azorin  de la Llar de Jubilats la Canonja  i el Sr. Joaquim Ferran Pié  de l’Associació de Jubilats i Pensionistes del Morell.

 

A la propera Junta Permanent s’escollirà entre tots els seus membres les vicepresidències corresponents (ja que la presidència del Consell Consultiu de la Gent Gran correspon al president del Consell Comarcal).

 

(Veure imatges)

 • Compartir a

EL CONSELL CONSULTIU DE LA GENT GRAN DEL TARRAGONÈS CELEBRA EL SEU DIA INTERNACIONAL

Els membres de les associacions de Gent Gran van participar en un cine-fòrum amb la pel·lícula "Las Chicas de la Lencería"

              

Les Nacions Unides van proclamar el 1990 que el dia 1 d’octubre fos considerat Dia Internacional de les Persones Grans. L’acte se celebra també a altres països com ara: França, Alemanya, Irlanda, Polònia, Suïssa, Canadà i els Estats Units.

La commemoració de l'1 d'Octubre té com a objectiu retre un homenatge a aquest sector de la població, que a Catalunya representa aproximadament el 17 per cent del total d’habitants.

La finalitat d'aquesta jornada festiva i reivindicativa és fer que les persones grans siguin per un dia veritables protagonistes i centre d'interès d'arreu del món, i difondre una imatge positiva de l'envelliment. La diada representa també una oportunitat per promoure accions apropiades per defensar-la i per respectar la seva dignitat i saviesa.

Amb la finalitat de celebrar aquesta diada, més de 50 persones de les associacions integrades dins el Consell Consultiu de la Gent Gran del Tarragonès van participar en un cine-fòrum, amb la projecció del film "Las Chicas de la Lencería", una comèdia que posa de manifest els valors de la iniciativa de les persones grans enfront les pressions socials adverses, i que és una pel·lícula que va recollir diferents premis en festivals internacionals i va ser nominada per l'Oscar a la millor pel·lícula estrangera

A l'inici de l'acte, el president del Consell Comarcal, Pere Virgili, els va adreçar unes paraules animant-los a la participació en el gran nombre d'activitats que s'organitzen des de l'ens i demanant-los que treballin per tal d'incrementar el nombre de socis perquè puguin gaudir d'elles.

 

 • Compartir a

EL CONSELLER JANÉ ES REUNEIX AMB ELS ALCALDES DEL TARRAGONÈS

El conseller d'Interior, Jordi Jané, es va reunir amb 22 alcaldes i regidors del Tarragonès, en una reunió convocada pel Consell Comarcal, amb l'objectiu de tractar temes relacionats amb la seguretat. Jané, just abans de començar la reunió, va explicar que la finalitat d'aquesta trobada era doble; d'una banda, escoltar i, de l'altra, poder explicar. "Vull escoltar allò que els responsables municipals em puguin plantejar, vull conèixer els seus neguits, les seves preocupacions, i també els vull explicar el Pla operatiu específic antiterrorista, vull que els càrrecs electes locals el coneguin de primera mà”, va afirmar.

 El titular d’Interior també ha volgut fer balanç dels índex delinqüencials del Tarragonès.

 En concret, el conseller va explicar que els fets penals han baixat un 5,7%, en concret el delictes contra les persones disminueix un 2%, el de delictes contra el patrimoni ha disminuït un 6%, i els relatius a la seguretat viària baixen un 5,3%. Pel que fa als delictes contra l’ordre públic, aquests disminueixen un 16,3%, i els relacionats amb la salut pública augmenten un 5,6%.

 El conjunt de robatoris amb força, en general, han baixat un 9,5% i els robatoris amb violència i/o intimidació han disminuït un 8,8%. El robatoris amb força a establiment comercial disminueixen un 18,8%, passant de 642 fets a 521. Els robatoris amb força a empresa baixen un 16,1%, de 360 a 302 i els robatoris amb força a domicili ho fan un 9,4%, de 1.643 fets a 1.489.

 

(Imatges)

 • Compartir a

EL CONSELLER MASCARELL DEFENSA LA CULTURA COM A MOTOR ECONÒMIC A L’ACTE ANUAL DE LA FUNDACIÓ

La Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC) va celebrar la seva gala anual de suport al món cultural de la ciutat i el Camp de Tarragona. A l’acte, que va omplir l’espai muralla del Centre Tarraconense El Seminari, hi va assisitr el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, que va pronunciar una conferència sobre la cultura com a motor econòmic.

 

El ponent va defensar el vincle “evident i profund” entre cultura i economia i va destacar el valor “creatiu, identitari, de cohesió social i prosperitat” de l’activitat cultural.  Va recordar, també, que la cultura aporta el 5,89 % del PIB català, pel damunt de la mitjana europea (4,5%).

 

El president de la Fundació, Joan Josep Marca, va reivindicar el “gran patrimoni cultural de Tarragona” i va demanar al Goven de la Generalitat “més atenció i inversions al territori”.  

 

Durant l’acte es va reconéixer la tasca del Consell Comarcal del Tarragonès, conjuntament amb les 35 institucions, entitats i associacions amb les que la FPMC ha acordat convenis de col·laboració per al 2015. 

 • Compartir a

El CORRECOMARCA va visitant els municipis del Tarragonès

Amb motiu de la celebració dels 25 anys de serveis socials al Consell Comarcal del Tarragonès l’Àrea de Benestar i Família ha impulsat l’exposició, “Correcomarca”. 
L’exposició, de petit format, vol donar visibilitat i valor a les diferents actuacions i programes dels serveis socials comarcals que es presten al ciutadà als municipis del Tarragonès. És itinerant, interactiva i incorpora elements educatius i de sensibilització social.
El CORRECOMARCA es va presentar a l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet, el 4 d’octubre de 2016, i després de romandre tot el mes al municipi, l’exposició va instal·lar-se a Tarragona, a la seu del Consell Comarcal del Tarragonès. Posteriorment s’ha pogut veure, també, als ajuntaments d’Altafulla, el Morell, i actualment es pot visitar a l’ajuntament de Constantí.

 

(Veure imatges)

 • Compartir a

EL DELEGAT DEL GOVERN VISITA EL CONSELL COMARCAL

El Delegat territorial del Govern a Tarragona,  Sr. Òscar Peris, ha visitat la seu del Consell Comarcal del Tarragonès i s'ha reunit amb el seu president, Sr.  Pere Virgili, en una primera presa de contacte i per tractar sobre els temes generals i prioritaris referents al Tarragonès.

Ambdós van mantenir una conversa privada d'una hora, aproximadament, en la que el president de l'ens comarcal va informar sobre els aspectes més importants del territori i les actuacions del consell, així com els reptes que cal superar per millorar el servei a les persones dels municipis que conformen el Tarragonès.

 

 

(Veure imatges)

 • Compartir a

EL MIRA’M TORNA ALS CENTRES EDUCATIUS DEL TARRAGONÈS

Un any més, gràcies a la col·laboració entre  l’entitat Play Acció Cultural, organitzadora de Festival REC de Tarragona, i el Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Tarragonès, els centres de secundària de la comarca han tingut l’oportunitat de gaudir del projecte pedagògic Mira’m. Recordem que aquest consisteix en la visualització d’una projecció, enguany el documental “No t’aturis”, i el posterior debat sobre els temes tractats entre l’alumnat assistent i convidats relacionats amb la projecció. En aquest cas la directora, Aïda Torrent,i el productor executiu i muntador, Albert Baquero.

El primer dia de Mira’m (ja que hi haurà una segona projecció la setmana vinent), ha tingut lloc al Caixa Fòrum de Tarragona durant el matí de dijous dia 1 i ha comptat amb la participació de 140 alumnes de 2n de Batxiller de diferents centres del Tarragonès. El Xavier Garcia Puerto, director del Festival REC; el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili; i la Coordinadora Territorial de Joventut a Tarragona, l’Eva Ferran; han obert l’acte, esperonant les persones assistents perquè tinguessin una jornada ben profitosa, gràcies a la qual han pogut abordar temes com l’afrontament de la selectivitat, la interacció amb les famílies i docents en l’orientació acadèmica i laboral, el pas de l’adolescència a la joventut i l’assumpció de noves responsabilitats. 

El dia 5 es durà a terme una segona projecció per a la qual ja s’han esgotat també totes les places, amb una participació de 147 alumnes més d’altres INS que també van sol·licitar la seva participació en l’activitat.

Aquest projecte està inclòs en el Pla Comarcal de Joventut del Tarragonès i rep el suport de la Direcció General de Joventut.

 

(Veure imatges)

 

 

 • Compartir a

El president visita FITUR

Pere Virgili ha estat present a FITUR visitant l’estand de promoció turística de la demarcació.
Acompanyat per altres alcaldes i representants de la nostra comarca ha aprofitat la visita per intercanviar opinions i conèixer novetats mundials en l’oferta turística per tal d’estudiar possibles innovacions per promocionar el Tarragonès.

 • Compartir a

El Secretari General de l’Esport visita el Consell Esportiu del Tarragonès

Amb la finalitat d’establir personalment un seguiment sobre el desenvolupament de les activitats esportives a la comarca, el Sr. Ivan Tibau, Secretari General de l’Esport va visitar el Consell Esportiu del Tarragonès.

Davant la junta directiva, el Sr. Tibau va reconèixer la implicació que té el Consell Esportiu amb els  programes i els objectius establers des de la Secretaria General de l'Esport i la feina feta des del Consell Esportiu del Tarragonès, al que el va definir com un referent al territori.

Per altra banda, va agrair al Consell Comarcal del Tarragonès, on va signar al seu llibre d’honor, el suport que dóna a l’ens esportiu.

 • Compartir a

EL SERVEI D'INFORMACIÓ I ATENCIÓ A LES DONES (SIAD) DEL TARRAGONÈS PARTICIPA A L'ACTE COMMEMORATIU DEL "DIA INTERNACIONAL PER A L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES" DE LA DELEGACIÓ DEL GOVERN

La Delegació del Govern a Tarragona ha celebrat un acte de commemoració del "Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones", presidit pel delegat, Òscar Peris, en el que, després de donar la benvinguda al públic assistent, s'han presentat diferents ponències.

En primer lloc, la coordinadora de l'Institut Català de la Dóna, Lidia Bargas ha fet una exposició sobre l'evolució i serveis dels diferents SIADS de la demarcació.

Seguidament s'han presentat les experiències innovadores i bones pràctiques, amb els seus resultats positius, de diferents serveis, amb la finalitat d'ampliar criteris a altres punts d'atenció.

En acabar, s'ha llegit el manifest institucional de rebuig a aquest tipus de violència

 

 

 

 • Compartir a

El Tarragonès es dota d’un protocol per eradicar la violència masclista a la comarca

La seu del Consell Comarcal del Tarragonès ha acollit l’acte de signatura del Protocol per a una intervenció coordinada contra la violència masclista a la comarca del Tarragonès. L’acte ha estat presidit pel Delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Joaquim Nin, el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Frederic Adán i la Coordinadora Territorial de l'Institut Català de les Dones, Lídia Bargas, i ha comptat amb la presència de representants dels diversos serveis territorials de la Generalitat que hi participen (Interior, Salut, Ensenyament, Justícia i Benestar Social), dels Ajuntaments de Tarragona i de Salou.

Aquest Protocol és el document marc que defineix el model d’intervenció i atenció a les dones que travessen situacions de violència masclista i concreta les competències de cada institució i servei, tot donant compliment a la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

En el transcurs de la signatura, Lídia Bargas  ha explicat que “la coordinació de serveis de la xarxa especialitzada contra la violència masclista és molt important per aconseguir realitzar un abordatge integral”. Bargas ha assenyalat que “el protocol millora la qualitat de vida de les dones que travessen situacions de violència masclista i els seus fills i filles”

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Frederic Adàn, ha destacat que “la redacció del protocol ha tingut en compte la realitat territorial del Tarragonès i les seves especificitats”, i ha subratllat  “la transcendència de la signatura del protocol, perquè a la nostra societat no s’ha assolit la igualtat entre homes i dones, i la violència masclista és el màxim exponent d’aquesta manca d’igualtat”.

En una exposició de l'equip tècnic de Serveis Socials del Consell Comarcal s'ha exposat que "el Protocol per a una intervenció coordinada contra la violència masclista al Tarragonès és un marc i una eina de treball per als i les professionals dels ens, entitats, departaments i serveis que l’han signat."

A la clausura de l'acte, el Delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Joaquim Nin, ha declarat que aquest protocol "estableix quin és el camí a seguir, sense oblidar que és una eina viva que caldrà anar revisant i actualitzant contínuament per adaptar-la a la realitat social, a les lleis i a tot el que permeti eradicar la violència masclista al Tarragonès”.

 

 • Compartir a

EL TARRAGONÈS EXPOSA LA SEVA EXPERIÈNCIA A LA JORNADA DEL NOU MODEL DEL S.I.S.

L’ACM va convocar una jornada per informar sobre el “Nou Model de Serveis d’Intervenció Socioeducativa no Residencial” (SIS) adreçada als professionals del sector social d’atenció a la infància i adolescència.

Aquest servei SIS té com objectiu garantir a tots els infants i els adolescents un nivell bàsic de benestar i assegurar-se que els progenitors o les persones que tinguin la tutela o la guarda dels infants o adolescents puguin oferir-los aquest nivell bàsic que necessiten per a un desenvolupament integral adequat.

En aquesta jornada informativa es va presentar una visió del treball fet fins l’actualitat i es va plantejar un nou model així com una proposta de desplegament i finançament i la implicació dels ens locals.

Entre les diferents intervencions  hi va haver l’exposició dels tècnics de l’àrea de Serveis Socials del Tarragonès que van compartir les experiències i les millores pràctiques que s’havien aplicat amb èxit a la comarca.

 • Compartir a

EL TARRAGONÈS INCREMENTA LES BEQUES SOCIALS DE MENJADOR

L'àrea d'Ensenyament del Consell Comarcal del Tarragonès ja ha tramitat les sol·licituds de les Beques Socials de Menjador per al proper curs escolar 2016 - 2017, realitzades a través dels centres educatius, abans de finalitzar el curs passat.

El nombre total de beques presentades ha passat de les 5.609 del curs 2015-2016, a les 6.181 pel proper curs (572 beques més), la qual cosa representa un creixement del 10%.

Aquest nombre de beques acceptades, que ja és definitiu, probablement s'incrementarà amb les noves sol·licituds, pels casos de desplaçament, canvis de domicili, o altres circumstàncies especials, i que encara es poden presentar fins el 22 de setembre.

actualment s'està treballant en la resolució dels expedients, verificant les documentacions presentades i sol·licitant els informes econòmics a hisenda que han de permetre resoldre les sol·licituds abans de l'inici del nou curs escolar.

Un cop tancats aquests tràmits es rebrà la quantia de la partida econòmica definitiva que farà possible atendre aquestes sol·licituds, sobre la que en aquests moments encara no disposem d'informació.

 • Compartir a

EL TREBALL DELS TRAC EN MATÈRIA DE JOVENTUT, EXPERIÈNCIA ESCOLLIDA PER A LA TROBADA NACIONAL D’INFORMADORS JUVENILS

EL TREBALL DELS TRAC EN MATÈRIA DE JOVENTUT, EXPERIÈNCIA ESCOLLIDA PER A LA TROBADA NACIONAL D’INFORMADORS JUVENILS

El Coordinador Territorial a Tarragona de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Sr. Joan Plana i Pons, acompanyat per alguns tècnics i dinamitzadors del TRAC del Tarragonès.

Ahir dimecres es va realitzar a VIC la Trobada Nacionald’Orientació i Informació Juvenil organitzada per la Xarxa Catalanade Serveis d’Informació, dintre de la qual s’ha escollit com a experiència a exportar a d’altres zones de Catalunya, el treballentre institucions que realitzen el Consell Comarcal del Tarragonès i els Ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla i Creixell en matèria de joventut.

 

Així, en la trobada,  sota el nom “Innova’t 2014”, els professionals municipals i del Consell Comarcal del Tarragonès van explicarar com es va iniciar aquesta experiència detreball en xarxa que permet, d’una banda l’aprofitament de recursos, i de l’altre un enriquiment professional, així com un benefici per als destinataris finals que no són altres que els i les joves dels quatre municipis.

 

La zona TRAC, amb el seu projecte “Propera parada...” ha rebut des dels seus inicis el suport dela Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i celebra durant aquest any 2014 el seu desè aniversari, ies troba en aquests moments immersa en la preparació de la seva festa que es durà a terme al mes de desembre a Torredembarra.

 • Compartir a

ELS MUNICIPIS DEL TARRAGONÈS RECICLEN 873.520 KG D'ENVASOS

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili, va visitar les instal·lacions de la planta de classificació d'envasos arreplegats en els contenidors de recollida selectiva dels municipis que gestiona l'ens comarcal.

El  Director de Divisió de Tractaments de l'empresa Griñó Sanea, Albert Mateu, va mostrar-li la planta del procés de classificació, que disposa d'un sistema automatitzat que separa les llaunes, els brics i els diferents tipus de plàstic que després de acurats processos de selecció es distribueixen a altres plantes de tractament on serveixen com matèria primera per a la fabricació d'envasos o altres productes.

L'import econòmic que s'obté de la venda dels envasos rebutjats s'utilitza per pagar les despeses que genera la seva recollida, la qual cosa repercuteix en la reducció les taxes municipals d’escombreries que han de pagar els ciutadans.

Els municipis que actualment gestiona el Consell Comarcal del Tarragonès són els d'Altafulla, el Catllar, Constantí, Creixell, el Morell, la Nou de Gaià, els Pallaresos, Perafort / Puigdelfí, la Pobla de Mafumet, la Pobla de Montornès, Renau, la Riera de Gaià, Roda de Berà, Salomó, la Secuita, Vespella de Gaià, Vilallonga del Camp, i les deixalleries de Constantí, Torredembarra, Canonja, Catllar, Morell i Roda Berà.

El volum d'envasos recollits l'últim any ha estat de 873.520 kg, xifra que es manté aproximadament estable durant els últims 5 anys.

(Imatges)

 

 • Compartir a

ELS PROFESSIONALS DE JOVENTUT OMPLEN LA JORNADA "DIETES DIGITALS. LA GESTIÓ DE L’ÚS D’INTERNET"

A l'Espai Jove Kesse s'ha celebrat la jornada "Dietes digitals. La gestió de l’ús d’internet", adreçada a professionals que treballen amb persones joves.

La jornada ha estat impulsada des del Servei de Salut de l'Oficina Jove del Tarragonès, servei promogut en col•laboració per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Tarragonès i l'Ajuntament de Tarragona.

El Coordinador Territorial de Joventut, Sr. Joan Plana, amb la Regidora de Joventut de Tarragona, Sra. Ivana Martínez, y el President del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Frederic Adan, han obert la jornada, donant la benvinguda als assistents i estimulant-los a transmetre les conclusions de les aportacions professionals que es presentàven.

L’activitat s’ha iniciat amb dues ponències sobre els i les joves i la xarxa. La primera d’elles l’ha portat a terme en David Pere Martínez Oró, Doctor en psicologia social, màster en recerca en ciències socials per la UAB i postgrau de metodologia qualitativa, que ha parlat de Joves de l’era digital. Pel que fa a la segona, en David Dueñas Cid, llicenciat en Sociologia per la UAB, professor de sociologia de la URV des de 2006 i investigador del grup de Recerca SBRlab, ha presentat Internet: realitats i virtualitats.

En les ponències s’ha donat una visió de com són les persones joves avui en dia, com s’ha anat transformant la seva manera de comunicar-se i quines potencialitats i riscos té la xarxa.

A la segona part de la jornada, s’ha comptat amb tres recursos, que han explicat qui són i quins són els serveis que poden oferir tant als professionals com als i les mateixes joves en relació a la xarxa.

Hi ha hagut una primera intervenció per part de Mossos d’Esquadra, en què han exposat quin tipus de xerrades ofereixen i quin tipus d’intervencions realitzen entorn les problemàtiques relacionades amb la xarxa.

A continuació, Laura Merino, psicòloga, ha parlat dels serveis que ofereix l’entitat Atenció i Investigació de Socioaddiccions, que se centren en una activitat preventiva i assistencial al voltant, entre d’altres, de les socioaddiccions.

I, per últim, Jordi Bernabeu, psicòleg i educador, ha presentat la iniciativa Sobrepantalles, que té per objectiu la prevenció, informació i reflexió sobre usos 2.0.

La jornada ha permès que els assistents coneguessin de primera mà alguns dels recursos que hi ha a disposició a l’hora de tractar temes relacionats amb l’ús de la xarxa. Així mateix, han tingut l’oportunitat de formular totes aquelles preguntes i inquietuds als professionals que treballen dia a dia amb joves i xarxes.

La jornada ha comptat amb una cinquantena d’assistents, tots ells professionals que treballen, directa o indirectament, amb persones joves.

 • Compartir a

ELS "SENIORS" DEL CONSELL DE GENT GRAN DEL TARRAGONÈS FAN LA CAMINADA DE TARDOR

Avui, divendres 4 de novembre, una quarantena de "seniors" del Consell Consultiu de la Gent Gran del Tarragonès, han realitzat la "Caminada de Tardor", des del Serrallo al Pont del Diable, per vara del riu, amb un itinerari d'uns 5 km.

 

En aquesta caminada, organitzada pels Serveis Socials del Consell Comarcal, hi participen els membres de les diferents associacions que conformen el Consell Consultiu per tal de fer salut i conèixer el territori del Tarragonès.

 

Durant el trajecte ha estat acompanyats per tècnics de l'ens comarcal i guiats pel president de la Comissió de Benestar Social, Antonio Lopez, que és un expert excursionista i coneixedor dels camins de la nostra comarca.

 • Compartir a

ELS SERVEIS SOCIALS DEL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS COMPLEIXEN 25 ANYS

Els serveis socials, tal com ens diu la llei 12/2007, d'11 d'octubre, en el seu preàmbul són “el conjunt d'intervencions que tenen com a objectiu garantir les necessitats bàsiques dels ciutadans, posant atenció en el manteniment de llur autonomia personal i promovent el desenvolupament de les capacitats personals, en un marc de respecte per la dignitat de les persones”.

La tasca, des del Consell Comarcal del Tarragonès se centra en fer operatiu als ciutadans de la nostra comarca el dret d’accés a tot el conjunt de programes i prestacions socials que configuren els serveis socials. La missió de l'àrea de Benestar Social i Família es donar una resposta eficient i de qualitat a les necessitats socials dels ciutadans i del conjunt de municipis de la comarca  gestionant els recursos disponibles d’una manera equilibrada, sostenible i adaptada a la realitat del nostre territori.

Els precedents de la creació de la xarxa de serveis socials a la comarca del Tarragonès es remunten al 1990 quan el Consell Comarcal contracta 2 Treballadores Socials i un Educador Social que comencen a treballar a la comarca el 8 d’octubre. L’Educador s’ubica al municipi de Constantí i les dues Treballadores socials es reparteixen tots els municipis de la comarca exceptuant Salou, Vila-seca i Constantí que ja comptaven, cadascun d’ells, amb una Treballadora Social. Es pot parlar definitivament de xarxa de servei socials, el 2 d’octubre 1991, data en la qual se signa un conveni entre elConsell Comarcal del Tarragonès i els municipis de Salou, Constantí i Vila-seca, envers el servei d’atenció social primària. En aquest conveni, les Treballadores Socials que tenien els ajuntaments de Vila-seca, Salou i Constantí s’integren al Consell a través d’un pacte que diu; L’organització de la xarxa d’Atenció Primària Comarcal serà dirigida des del Consell Comarcal del Tarragonès, sent la relació laboral dels treballadors única i exclusivament amb aquest”.

El 2 d’octubre de 2016 l'àrea de Serveis Socials celebra doncs, els 25 anys de trajectòria treballant al servei dels municipis i dels veïns de la comarca, atenen les seves necessitats socials impulsant la cohesió social i la igualtat la d’oportunitats.

Des d'aleshores, fins avui, l'àrea de Serveis Socials compta,  en plantilla o en prestació de serveis, amb 70 professionals de diferents disciplines: Treballadors/es socials, Educadors/es Socials, Treballadores Familiars, Psicòlegs, Pedagogs, Juristes, Psiquiatra, Tècnic d’ acollida i  suport administratiu i de seguretat.

Darrera queden fites que ens han ajudat a créixer:

Any 1991    

Creació de la Casa d'acollida de Dones Maltractades

 

Any 2000

          “El servei a la Família” (any 2000), pioner a nivell estatal per la prestació del servei d’urgència 24 hores a les dones víctimes de violència de gènere.

 

Any 2002    

El Programa d’immigració (any 2002), referent en Plans Comarcals d’Integració als immigrants.

 

Any 2003    

L’obtenció de la certificació ISO 9001/2000 (any 2003) en el servei de Primera acollida i el servei d’Atenció Domiciliària, que reconeix i avala la nostra recerca constant de qualitat.

 

Any 2005    

La creació de l’Equip d’Atenció a la Infància i Adolescència (EAIA) (any 2005) i que disposa de 2 equips en l’actualitat.

         

El desenvolupament del programari “Hèstia” de gestió de serveis socials (2005), que utilitzen més de 20 àrees bàsiques de Serveis socials de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

 

Anys 2007 i 2009  

El “Servei d’assessorament Tècnic d’Atenció Social (SATAS) (any 2007), que dona suport a totes les EBAS i al desenvolupament dels programes comunitaris des de les 4 unitats Tècniques (2009) d’ Atenció Primària, Infància i Família, Dependència i Ciutadania i Cohesió.

 

Any 2010    

El fort desenvolupament de programes comunitaris i  de treball en xarxa amb l’impuls  del Pla d’Inclusió i Cohesió Social del Tarragonès i el desplegament de programes emblemàtics com per exemple, el “Pont”, TASTA (Tallers d’Acció Socioeducativa del Tarragonès)o els de parentalitat positiva.

 

L’evolució de la normativa relativa als serveis socials ha estat molt àmplia al llarg dels últims 25 anys, des de la llei 26/1985, del 27 de desembre, de serveis socials de Catalunya, fins a la llei 12/2007, d’11 d’octubre de serveis socials vigent a l’actualitat. Aquesta primera norma va néixer de la necessitat de donar compliment a la competència exclusiva en matèria d’assistència social que l’Estatut d’Autonomia va atorgar a la Generalitatde Catalunya, però si s’observa el transfons social, és a dir les condicions que van propiciar el naixement de l’estructura de serveis socials tal com els coneixem avui en dia, trobem que en el moment històric en que es va promulgar aquesta primera llei de Serveis Socials de Catalunya, tal com s’estableix al seu preàmbul, els costums, les estructures i el dinamisme de la societat d’aquells anys constituïen una causa de desagregació social, marginació i desatenció selectiva de determinats col·lectius. A aquestes causes s’ha d’afegir que anteriorment a l’aprovació d’aquesta normativa, els poders públics havien esmerçat uns recursos, ja de per si escassos, per a prevenir la marginació, afavorir el desenvolupament individual i col·lectiu.

Aquesta manca de serveis socials estructurats i organitzats accessibles al conjunt de la ciutadania, va ser pal·liada durant molts anys per les diferents iniciatives de les fundacions benèfiques assistencials i entitats voluntàries existents al territori català, així com diverses accions de les administracions públiques a diferents nivells. Tot i això, aquestes accions no es trobaven estructurades ni coordinades entre elles.

D’aquesta manera, un dels objectius que perseguia la llei 26/1985 era el de millorar amb una planificació adequada la situació existent, tot establint una millora en l’organització i una coordinació entre els múltiples organismes participants en l’acció dels serveis socials.

Per tal d’aconseguir aquest objectiu, la norma anteriorment citada va establir un règim competencial distribuït en diversos estaments, començant per les competències del Govern dela Generalitat, passant per l’Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, fins els ens territorials i els Ajuntaments. Pel que fa als ens territorials, aquesta norma establia unes competències que podrien denominar-se de gestió, suport i col·laboració. Dins d’aquestes, els ens territorials només gaudien d’una competència genèrica per programar la prestació dels serveis socials dins el seu àmbit territorial.

De la mateixa manera, els Ajuntaments disposaven de competències per programar i gestionar serveis socials d’atenció primària i especialitzats en l’àmbit municipal, coordinar la prestació d’aquests serveis bàsics municipals amb els serveis provinents d’una iniciativa privada, entre altres.

Així, doncs, la llei 26/1985 va servir per establir un sistema de serveis socials primigeni, el qual es va anar expandint fins al punt que l’any 2007, un cop la norma anterior havia patit nombroses modificacions, va ser necessària la promulgació d’una nova norma. Aquesta necessitat va cristal·litzar en la llei 12/2007, de serveis socials.

Atenent a l’exposició de motius d’aquesta nova norma s’estableix l’objectiu que es persegueix amb l’aplicació del seu articulat, el qual es “garantir les necessitats bàsiques dels ciutadans, posant atenció en el manteniment de llur autonomia persona i promovent el desenvolupament de les capacitats personals, en un marc de respecte per al dignitat de les persones”.

Igual que l’objectiu perseguit per la norma, el règim competencial també ha evolucionat amb els anys, i a la llei vigent a l’actualitat trobem que aquestes competències no es centren únicament en la programació i gestió dels serveis socials en el territori dels ens locals, sinó que a més de gestionar, aquests han d’adoptar una actitud proactiva, és a dir, han de realitzar estudis i elaborar plans d’actuació per tal de detectar les necessitats socials existents al seu territori, de tal forma que l’acció dels serveis socials sigui més efectiva i les seves actuacions més adequades a la realitat de la societat que integra aquest territori.

Actualment, es por afirmar que la normativa referent als serveis socials a Catalunya, en tant que es la que regeix la prestació d’aquests serveis per part del Consell Comarcal del Tarragonès, ha evolucionat des d’una perspectiva més estructuradora i planificadora, cap a una normativa a la que es prima l’eficiència i l’eficàcia en la prestació dels diferents ajuts dels serveis socials.

Per celebrar aquest aniversari, avui s'han començat a realitzar un seguit d'actes que s'han iniciat amb una taula rodona en la que hi ha participat Pere Virgili, president del Consell Comarcal del Tarragonès, entre la primera gerent de l'ens, Teresa Milà, i l'actual, Isabel Vidal, i dos dels treballadors/es més veterans i les dues professionals més recents.

Posteriorment també s'han impartit tallers, sessions de propostes i noves idees i presentació de nous projectes.

 

(imatges)

 • Compartir a

Els últims concerts de Nadal

El Consell Comarcal del Tarragonès, en col·laboració amb el Conservatori de Música de Vila-seca, ha programat un cicle de concerts, en el marc de les festes de Nadal. 

L’objectiu d’aquest cicle és incentivar l’activitat musical als municipis de la comarca i, alhora, possibilitar als estudiants de música escenaris i públic. El Conservatori de Música de Vila-seca compta amb diverses formacions musicals de caràcter permanent amb una dedicació pedagògica i cultural que han esdevingut formacions amb capacitat d’oferta musical. 

El mes de desembre va tenir lloc el primer concert, al Casal Municipal de Perafort, i va comptar amb un Trio de corda, l’Orquestra Corelli i el Cor Sant Esteve. 

El proper dissabte 14 de gener, a les 19h, al Casal de la Secuita, tindrà lloc el concert amb Carlos Bujosa (piano), i el Trio “AJC” – 14’, format per Aina Hujic (violí), Júlia Ramos (violoncel) i el mateix Carlos Bujosa (piano). Interpretaran peces de D. Scarlatti, M. Moszkowsky, L. v Beethoven, C. Debussy i W. A. Mozart. 

I el diumenge 15 de gener, a les 12h, a l’Auditori del Centre Cultural del Catllar, tindrà lloc el concert amb Xavier Amorós (piano), el Quartet “Mesto”, format per Paula Guerra (violí), Maria Fort (violí), Alexis Garita (viola) i Elisenda Rovira (violoncel), i el Trio de cant i piano, format per Carolina Fajardo (soprano), Melanie Scolamacchia (soprano) i el mateix Xavier Amorós (piano). Interpretaran peces d’ E. Granados, W. A. Mozart i F. Mendelssohn.

 

(Veure més imatges)

 

 

 • Compartir a

Engega el Correcomarca!

Amb motiu de la celebració dels 25 anys de serveis socials al Consell Comarcal del Tarragonès l’Àrea de Benestar i Família ha impulsat l’exposició, “Correcomarca”.

L’exposició, de petit format, vol donar visibilitat i valor a les  diferents actuacions i programes dels serveis socials comarcals que es presten al ciutadà als  municipis del Tarragonès. És itinerant, interactiva i incorpora elements educatius i de sensibilització social.

El correcomarca es va presentar a l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet, municipi que va acollir i donar suport els actes de jornada inaugural d’aquesta  celebració el 4 d’octubre de 2016.  Després de romandre tot l’octubre al municipi de la Pobla de Mafumet, l’exposició es va instal·lar a Tarragona a la seu del Consell Comarcal del Tarragonès. El proper 15 de febrer, tornarà a reprendre el seu camí, el 15 de febrer a Altafulla per anar visitant successivament diferents municipis de la comarca.

Us animem a visitar-la!

 • Compartir a

ÈXIT DE L’ESQUIADA DELS JOVES DEL TRAC A VALLNORD

El passat cap de setmana un total de 67 joves i quatre monitors dels municipis de Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla i Creixell van poder gaudir de la proposta que un any més fan conjuntament  les àrees de joventut dels respectius ajuntaments.

 

L’objectiu de la mateixa és afavorir la interrelació del jovent dela zona TRAC, així com l’impuls de la pràctica de l’esport com a alternativa d’ocisaludable. A més a més suposa un espai d’intercanvi i convivència que els professionals aprofiten per a la recollida d’iniciatives i de suggeriments dels i les joves.

 

Com a novetat aquest any, per tal de promoure la participació dels i les joves s’han organitzat dos concursos amb l’objectiu de recollir moments representatius de la sortida, un de vídeo curt i un de fotografia. Per participar els joves han utilitzat el hàstag #tracjove i properament es triaran i donaran a conèixer les imatges guanyadores.

 

La sortida està emmarcada dintre del Projecte Propera Parada, que es desenvolupa des de fa 11 anys entre els quatre municipis i amb el suport del Consell Comarcal del Tarragonès. 

 • Compartir a

Èxit de la sortida a Prades de joves dels Pallaresos, Vilallonga del Camp i el Morell

Aquest abril els tres municipis van congregar 22 dels seus joves d’entre 12 i 16 anys per tal de fer la primera sortida conjunta. Aquesta ha tingut lloc a les instal·lacions de Prades Aventura on tots plegats van dur a terme l’activitat de Paintball.

Dos dels tres municipis disposen de la mateixa tècnica de joventut mancomunada del Consell Comarcal del Tarragonès i gràcies a la proximitat dels tres municipis i les coordinacions amb els diferents professionals que s’ha pogut realitzar aquesta primera sortida que ens ajuda a unificar esforços i afavorir que joves de municipis propers es puguin conèixer i conviure en una experiència lúdica.

Es considera que ha estat tot un èxit de col·laboració i participació i no es descarta la possibilitat de dur a terme una segona activitat similar davant els resultats i el vincle que s’ha creat entre els més joves.

 

 

 • Compartir a

ÈXIT DE LA SORTIDA A PRADES DELS JOVES DE LA RIERA I EL CATLLAR

Els dos municipis van congregar 24 dels seus joves d’entre 12 i 16 anys per tal de fer la primera sortida conjunta. Aquesta ha tingut lloc a les instal•lacions de Prades Aventura on tots plegats van dur a terme l’activitat de Paintball.

 

Ambdós municipis disposen de dos espais on els joves d’aquestes edats es troben setmanalment. A La Riera l’espai jove obre tots el divendres i dissabtes tarda, i al Catllar disposen d’un Punt Jove on els joves es troben els dilluns a la tarda. El fet que els dos pobles comparteixin tècnica mancomunada de joventut del Consell Comarcal del Tarragonès, i el fet que el perfil del jovent d’aquests dos espais fos similar, van ser factors claus a l’hora decidir unificar esforços per poder fer alguna cosa diferent amb la que el jovent d’aquestes edats i perfil similar, a part de divertir-se compartís una estona junts.

 

Durant el desenvolupament de la sortida es va comptar amb una participació molt activa dels dos regidors de joventut, l’Eva Zafra del Catllar i l’Albert Martín de La Riera, qui conjuntament amb el dinamitzador de l’espai jove d’aquest últim municipi, Jesús Cayuela, van formar part de l’equip de monitors de la sortida.

 

Es considera que ha estat tot un èxit de col•laboració i participació i no es descarta la possibilitat de dur a terme una segona activitat similar davant els resultats i el vincle que s’ha creat entre els més joves.

 • Compartir a

EXPOSICIÓ “SÍRIA, LA PARAULA DE L’EXILI”

El Departament de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Tarragona, en col·laboració amb el Comitè Catalunya amb ACNUR, van endegar un projecte per donar a conèixer la situació de les persones refugiades pel conflicte de Síria, que arriba al seu quart any i que ha provocat el desplaçament forçat de més d’11 milions de sirians. Aquest projecte pretén posar rostre a aquestes persones i destacar la necessitat de donar suport de forma individual i col·lectiva a agències com ACNUR que treballen per pal·liar el sofriment de les persones refugiades.

 

En el marc del projecte, s’ha produït l’exposició “Síria, la paraula de l’Exili” amb fotografies de David González i textos de diferents persones refugiades a Jordània. El Consell Comarcal del Tarragonès coordina aquesta exposició als municipis de la comarca, per aquest motiu, des del finals de desembre es pot visitat a l’Hotel d’Entitats de Roda de Berà i el divendres 22 de gener, a les 19.30h es farà la inauguració la Sala Lluís d’Icart del Castell de Torredembarra. Després es podrà visitar a la Nou de Gaià i a Creixell.

 

(veure fotografies)

 • Compartir a

FESTA DELS 10 ANYS DE TREBALL A LA ZONA TRAC

S’ha presentat el que serà l’acte de cloenda dels 10 anys detreball en xarxaen matèria de joventut ala zona TRAC(que no és altra cosa que la zona que conformen els municipis de Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla i Creixell).

 

L’acte festiu, que se celebrarà a Torredembarra el proper divendres, dia 19 de desembre, està pensat per satisfer tots els gustos, ha de ser una festa pera tot el jovent, on s’hi vegin representats diferents estils de música, i els quatre municipis, com una oportunitat per donara conèixer joves i grups locals.

 

Les actuacions tindran una durada de 40 minuts cadascuna i seran un total de 6 (inclosa la batucada que anirà recollint la gent pel municipi durant 20 minuts), pel que la durada de la festa es preveu de les 22:40 fins a les 3 de la matinada aproximadament.

 

A partir d’aquí tocarà el més jove detots els participants, que és l’Oscar Sánchez, un noi de 17 anys que va estar a la fase final del procés selectiu de La Voz i que no va entrar finalment per la seva minoria d’edat. Amb això el que volem posar en evidència és que és un noi amb un gran potencial, que s’ha mostrat molt participatiu, amb moltes ganes, i que fa versions de cançons actuals molt conegudes tant en castellà com en anglès. L’acompanyarà a la guitarra un amic seu també jove.

 

Tot seguit tocarà el grup MAD d’Altafulla, una nova formació, que es caracteritza perquè toca funk-rock instrumental, que està format íntegrament per joves d’aquest municipi i que té molt bona connexió amb el grup de rap de Torredembarra que actuarà després i amb els que faran una petita jam.

 

Seguint amb la programació, tot seguit, ja serà passada la mitjanit, tocarà el grup de rap de Torredembarra, Demente Abierta, que està format per dos joves i que funciona des de principis d’aquest any. Sis mesos després van treure la primera maqueta, anomenada “Demente Abierta”. El disc format per onze cançons, va ser enregistrat a Cambrils, i ja es troben preparant el seu segon CD.

 

Tot seguit, tocaran els dj’s, i en aquest cas comptem amb tres disc jockey’s, dos de Roda de Berà que toquen junts i són coneguts com Davidnow&Cristian Live, i el Dj. Aaron Coello, de Creixell. Aquests dj’s són també molt coneguts ja ala zona TRAC i pensem que poden ser una bona crida per a un altre tipus de públic.

 

La festa es fa a Torredembarra perquè és el municipi més gran dels quatre i també el que compta amb més població jove i més infraestructura. Inicialment la festa s’anava a fer a la Carpa de Clarà i per aquest motiu hi ha cartells que així ho indiquen però que després de veure les condicions meteorològiques de la setmana passada amb les ventades i per motius de seguretat i organització, protecció civil i policia local van recomanar canviar-ho de lloc, pel que ara es farà al Casal Municipal.

 

Per últim també es va presentar el vídeo que s’ha elaborat per tal de donar a conèixer la feina feta i la que es du a terme diàriament a  través del projecte compartit Propera Parada i des dels diferents Punts d’Informació Juvenils de Torredembarra, Roda de Berà i Altafulla i des delPunt Jove de Creixell.

 

El president del Consell Comarcal, Sr. Frederic Adan, va destacar aquesta festa com una mostra més de cooperació i coordinació interinstitucional, on cadascú posa el que pot en la mesura que li és possible i es comparteixen les despeses per tal de poder a dur a terme la seva realització, i va felicitar els tècnics i polítics per la feina feta.

 

 • Compartir a

GALA DE LLIURAMENT DELS PREMIS I DE LA BECA "AURIGA FVSCVS 2014"

Aquest passat cap de setmana, el magnífic Teatre Auditori de Salou (TAS), va acollir la setena gala de lliurament dels Premis i de la Beca “Auriga Fvscvs 2014”, convocats anualment pel Consell Esportiu del Tarragonès.

 

En aquesta edició, han estat tretze les categories convocades amb quaranta candidatures rebudes per part de diferents escoles, entitats i institucions dela comarca. Recordemque l’objectiu dels premis és fer un reconeixement del treball i la dedicació a la promoció de l’esport en edat escolar i al foment de l’esport a la comarca que realitzen diàriament els municipis, els centres d’ensenyament, les entitats esportives del nostre àmbit, i tots els agents, entrenadors, professors i dirigents esportius, sense prioritzar la valoració dels resultats esportius i sí la feina que moltes vegades no gaudeix de la repercussió necessària i que, en canvi, fa possible el desenvolupament de l’esport de base al Tarragonès.

 

Així mateix, diferents ajuntaments de la comarca van lliurar el seu respectiu reconeixement a aquelles persones i entitats que han considerat que en són mereixedores. Vuit han estat els ajuntament que han estimat oportú lliurar un reconeixement local, dins del marc dels "Auriga Fvscvs": El Catllar, Perafort, Constantí, Altafulla, La Pobla de Mafumet, Tarragona, Vila-seca i Salou.

 

Complementant els premis esmentats, el propi Consell Esportiu del Tarragonès va lliurar també, tal com es contempla a les bases dels Premis, 8 distincions i reconeixements especials a les persones, institucions o entitats vinculades amb el món de l’esport i que hagin aconseguit mèrits suficients per rebre el reconeixement públic per la seva tasca.

 

Finalment, també es va atorgar el premi de la Beca Auriga Fvscvs, en la modalitat convocada aquesta edició: treballs de recerca o de síntesi realitzats durant el curs acadèmic 2013/14 per estudiants matriculats en un centre d’ensenyament secundari de la comarca, que estiguin cursant ESO, Batxillerat, o un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS). El treball guanyador va estar "El bàsquet en cadira de rodes, un esport en majúscules", d'Adrià Rivas Pomerol, alumne de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona.

Podeu consultar les fotografies de la gala al’ apartat de Flickr: https://www.flickr.com/photos/cetarragones

 • Compartir a

GRAN ÈXIT DE “LA MAR DE FAMÍLIES”

El passat dissabte 13 de maig de 2017 des de les 10:30 el Moll de Costa del Port de Tarragona es va omplir de bullici i d’alegria amb la celebració de la Jornada Familiar “La mar de Famílies”. Durant tot un matí, més de 400 infants van divertir-se i aprendre moltes coses en una jornada de lleure familiar organitzada conjuntament pel Consell Comarcal del Tarragonès i el Port de Tarragona amb motiu de la commemoració dels 25 anys de serveis socials comarcals al Tarragonès i el XVII aniversari del Museu del Port de Tarragona, que va necessitar, també, de la col·laboració indispensable del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Tarragona, del Consell Esportiu del Tarragonès, de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Tarragona i de  La Fundació Privada “En Xarxa”.

         

Aquesta Jornada va dirigir-se a nens i nenes de 6 a 12 anys (Educació Primària) als que podien acompanyar les famílies, i que participen en els serveis d’intervenció socioeducativa-Centres Oberts i Tallers d’Acció Socioeducativa (TASTA) de l’Àrea Bàsica del Tarragonès i Vila-seca juntament amb els seus equips educatius. L’objectiu de “la Mar de Famílies” era promoure el lleure educatiu i familiar, així com també un millor coneixement del Port i el seu Museu entre els veïns i veïnes dels diferents municipis de la comarca. Entre les activitats que van realitzar-se hi havia la narració de contes, gimcanes, tallers, jocs i manualitats.

La cloenda de la jornada, després de la salutació dels presidents del Port de Tarragona, Josep Andreu, i del president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili,  va ser un excel·lent espectacle d’animació infantil a càrrec del grup “El Rovell d’Ou”, en el que petits i grans no van parar de cantar, ballar, saltar i riure, animats per aquest grup tan popular.

 

(Veure més imatges)

 • Compartir a

GRUPS DE DISCUSSIÓ PER A L’ANÀLISI DE LA REALITAT JUVENIL

EL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS ORGANITZA GRUPS DE DISCUSSIÓ PER A L’ANÀLISI DE LA REALITAT JUVENIL DELS MUNICIPIS

 

Hi han participat alumnes de 3r de la ESO de l’Institut els Pallaresos, mitjançant convenis amb els ajuntaments dels municipis del Catllar, de la Secuita, de Perafort i dels Pallaresos, i amb la col•laboració del Consell Comarcal del Tarragonès, per a l’impuls de les polítiques locals de joventut.

Les tècniques del Servei Comarcal de Joventut s’han reunit amb alumnes de 3r de la ESO de l’INS Els Pallaresos, que a més a més dels joves del propi municipi acull nois i noies de les poblacions del Catllar, La Secuita i Perafort.

L’objectiu de la trobada, que s’ha pogut dur a terme amb la col•laboració del professorat del centre, ha estat recollir les inquietuds, necessitats i propostes del jovent per tal de planificar les polítiques de joventut d’aquests pobles.

Aquests i altres grups de discussió que s’estan duent a terme a la comarca des de fa mesos són el fonament sobre el qual es vol treballar per dissenyar i posar en marxa els Plans Locals de Joventut per als propers 4 anys.

La redacció d’aquests Plans es fa des del Consell Comarcal del Tarragonès gràcies al conveni de collaboració existent amb aquests municipis per a l’impuls de les polítiques locals de joventut.

 

(Veure imatges)

 • Compartir a

II ACTE DE CONCESSIÓ DE DISTINCIONS DE MÈRIT DE SERVEIS DISTINGITS A LA COMARCA DEL TARRAGONÈS

Recollint el suggeriment d’alguns municipis de la comarca, el Consell Comarcal del Tarragonès va crear la concessió de distincions de Mèrit de Serveis Distingits, amb l’objectiu d’honorar persones o entitats en mèrits a la labor realitzada o conducta seguida que hagin contribuït a augmentar el prestigi d’un municipi del Tarragonès o de la comarca en el seu conjunt. En les Bases s’estableix que les propostes les presenten els Ajuntaments del Tarragonès, a proposta del Ple municipal i que s’atorgaran a persones o entitats dels municipis de la comarca que s’hagin distingit en una continuada labor cultural, científica, econòmica, social o urbanística.

 

Ahir es va celebrar aquest acte de reconeixement, amb el lliurament de les distincions a les persones i entitats que han proposat alguns ajuntaments i que pretenen agrair d’una manera molt sincera i posar en valor la feina que han fet i estant fent en benefici d’un municipi, de la comarca i de Catalunya.

 

L’acte ha estat presidit pel president del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Pere Virgili, i per la vice-presidenta de la comissió de cultura, Sra. Begoña Floria, i l’ha amenitzat la violoncel•lista Àngela Guillén, que ha acabat els estudis de Grau Professional de Música, al Conservatori de Vila-Seca i que ha interpretat peces de Bach, tancant l’acte amb “El cant dels ocells”.

 

Les distincions que s’han lliurat són:

 

A proposta de l’Ajuntament del Catllar, s’ha lliurat el Diploma de Serveis Distingits a la Comarca del Tarragonès a Mn. JOSEP GIL I RIBAS.

 

A proposta de l’Ajuntament de Creixell, s’ha lliurat el Diploma de Serveis Distingits a la Comarca del Tarragonès a la Sra. VICTORIA FERNÁNDEZ SAMODAEVA.

 

A proposta de l’Ajuntament del Morell, s’ha lliurat el Diploma de Serveis Distingits a la Comarca del Tarragonès a l’ASSOCIACIÓ CULTURAL SARDANISTA DEL MORELL, ha recollit la distinció el Sr. Anton Ribas, president de l’entitat.

 

A proposta de l’Ajuntament dels Pallaresos, s’ha lliurat el Diploma de Serveis Distingits a la Comarca del Tarragonès, a títol pòstum, a la Sra. TECLA JUJOL I GIBERT, ha recollit la distinció el Sr. Josep M. Jujol.

 

A proposta de l’Ajuntament de Perafort, s’ha lliurat el Diploma de Serveis Distingits a la Comarca del Tarragonès al Sr. JOSEP PEDRO SANAHUJA, de Puigdelfí.

 

A proposta de l’Ajuntament de Roda de Berà, s’ha lliurat el Diploma de Serveis Distingits a la Comarca del Tarragonès al Sr. JOSEP MARTORELL PARÉS,  de Roda de Berà.

 

A proposta de l’Ajuntament de Salomó, s’ha lliurat el Diploma de Serveis Distingits a la Comarca del Tarragonès al CASAL SALOMONENC, ha recollit la distinció el Sr. Francesc Hierro, president de l’entitat.

 

A proposta de l’Ajuntament de Tarragona, s’ha lliurat el Diploma de Serveis Distingits a la Comarca del Tarragonès a l’ASSOCIACIÓ DE PROFESSIONALS I ESTUDIOSOS EN LLENGUA I LITERATURA CATALANES (APELLC), ha recollit la distinció la Sra. Anna Gispert, presidenta de l’entitat.

 

(Veure galeria)

 • Compartir a

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ ‘SÍRIA, LA PARAULA DE L’EXILI’ A VESPELLA DE GAIÀ

El Departament de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Tarragona, en col·laboració amb el Comitè Catalunya amb ACNUR, van endegar un projecte per donar a conèixer la situació de les persones refugiades pel conflicte de Síria, que ha provocat el desplaçament forçat de més d’11 milions de sirians. Aquest projecte pretén posar rostre a aquestes persones i destacar la necessitat de donar suport de forma individual i col·lectiva a agències com ACNUR que treballen per pal·liar el sofriment de les persones refugiades.

En el marc del projecte, es va produir l’exposició “Síria, la paraula de l’Exili” amb fotografies de David González i textos de diferents persones refugiades a Jordània. El Consell Comarcal del Tarragonès coordina aquesta exposició als municipis de la comarca, així, ja s’ha pogut visitar a Roda de Berà, Torredembarra, la Nou de Gaià, Creixell, el Catllar i aquest dissabte 30 de juliol, es va inaugurar, a la Sala Andrés Avelino Porta Folch de Vespella de Gaià i amb la presència de l’alcalde, Daniel Cid; del president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili i del fotògraf de l’exposició, David González. Després es podrà visitar a la Riera de Gaià i la Canonja, entre d’altres. 

 

(Imatges)

 • Compartir a

INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ “SÍRIA, LA PARAULA DE L’EXILI” A CREIXELL

El Departament de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Tarragona, en col•laboració amb el Comitè Catalunya amb ACNUR, van endegar un projecte per donar a conèixer la situació de les persones refugiades pel conflicte de Síria, que arriba al seu quart any i que ha provocat el desplaçament forçat de més d’11 milions de sirians. Aquest projecte pretén posar rostre a aquestes persones i destacar la necessitat de donar suport de forma individual i col•lectiva a agències com ACNUR que treballen per pal•liar el sofriment de les persones refugiades.

En el marc del projecte, s’ha produït l’exposició “Síria, la paraula de l’Exili” amb fotografies de David González i textos de diferents persones refugiades a Jordània. El Consell Comarcal del Tarragonès coordina aquesta exposició als municipis de la comarca.
Des del passat dissabte 12 de març, en el que es va fer la inauguració, es pot visitar a la Cal Cabaler, de Creixell.


(Veure imatges)

 • Compartir a

JORNADA D'AVENTURA DELS JOVES DEL CATLLAR I DE LA RIERA DE GAIÀ

Gràcies a la col·laboració entre els municipis del Catllar i la Riera de Gaià, que comparteixen tècnic mancomunat de joventut del Consell Comarcal del Tarragonès, els joves de 12 a 16 anys d'aquests dos municipis, tenen l’oportunitat de gaudir d’una sortida d’aventura a Prades el dissabte 28 de maig.

 

L’horari de la sortida és de 9:30 a 17h aproximadament i durant el matí es realitzarà una activitat de paintball adreçada específicament a aquestes edats. Després es farà un dinar conjunt a les instal·lacions de l’empresa Prades Aventura.

 

Qui vulgui participar ha d’aportar la següent documentació als respectius ajuntaments: fitxa d’inscripció amb autorització dels adults responsables, fotocòpia del DNI, fitxa desalut i fotocòpia de la cartilla de la seguretat social.

 

El cost de l’activitat per al jove és de 20€, l’autocar i el monitoratge serà finançat a través dels Plans Locals deJoventutdels municipis.

 

L’objectiu de l’activitat és fomentar la participació i la interrelació entre els joves d’ambdues localitats que comparteixen tècnica mancomunada de joventut, mitjançant conveni ambel ConsellComarcal del Tarragonès i el suport dela Direcció GeneraldeJoventuti la Diputació de Tarragona.

 

El termini d’inscripcions acaba el dimarts 24 de maig.

 • Compartir a

JORNADA DEL PROJECTE “EINES PER A LA INCLUSIÓ SOCIAL” PER ALS PROFESSIONALS DELS SERVEIS SOCIALS

Aquesta setmana s'ha celebrat al Consell Comarcal la 2ª Jornada del Projecte “Eines per a la Inclusió Social”. El Departament de Benestar Social a través del Pla d’Inclusió Social del Tarragonès impulsa aquest programa que integra processos de participació de la xarxa de professionals dels serveis socials en l’elaboració del Pla d’Inclusió; formació en competències clau pels agents que atenen col·lectius en situació de vulnerabililitat i espais de intercanvi de coneixement entre els mateixos.

“Eines per a la inclusió social” treballa amb diferents xarxes del territori. S’està elaborant una tercera jornada que aquest cop s’adreçarà als 9 Centres Oberts de la comarca que atenen a infants i adolescents entre 3 i 18 anys.

 

Veure imatges

 • Compartir a

Jornada: Eines per a la inclusió social

El Consell Comarcal del Tarragonès, en el marc del Pla Local d’Inclusió Social adscrit a la Unitat de Ciutadania i Cohesió de l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Tarragonès, estem organitzant la Jornada Educar per incloure: Eines per a la inclusió social  de forma conjunta amb la Universitat Rovira i Virgili,  Càtedra per a la Inclusió Social i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a Tarragona. La Jornada es durà a terme els dies 27 i 28 d’octubre. El dia 27 a l’Aula Magna del Campus Catalunya URV Tarragona i el dia 28 al Castell de la Nou de Gaià. 

Amb la realització de la Jornada Educar per incloure: Eines per a la inclusió social  pretenem:

-      Reconèixer i mostrar la tasca que estan portant a terme en l’àmbit de l’educació inclusiva tant els professionals de diferents administracions com les entitats que actuen als municipis de l’Àrea Bàsica del Tarragonès.

-      Apropar als professionals de serveis socials, de centres educatius, de centres oberts, tècnics municipals, estudiants d’educació social, pedagogia, psicologia, entitats socials, educatives, de lleure, esportives, representants polítics i de l’administració etc,  els esforços adreçats a favor de l’inclusió social d’infants i famílies en els darrers anys al Tarragonès.

-      Facilitar eines innovadores per a l’inclusió als professionals que actuen a primera línea i ampliar el ventall propi de recursos disponibles.

-      Generar un espai on professionals, persones, estudiants i/o entitats del Tarragonès, puguin presentar una idea o projecte inclusiu en curs, incipient o desplegat al Tarragonès.

 

El programa és el següent:

 

PRESENTACIÓ 

“La inclusió, per principi i com a pràctica universal, és en si mateixa educadora, perquè transmet a la persona potencialment exclosa el respecte per la comunitat, la seva voluntat d’estímul i suport i, per tant, confiança i autoestima, essencials pel seu creixement i plenitud humana; però també transmet a la resta de conciutadans la riquesa de l’afecte derivat dels valors de la cooperació, de l’acceptació no resignada i la possible superació d’uns límits suposadament fatals, del gaudi alegre de la diversitat. 

Incloure, en l’àmbit escolar o un altre, sempre educa; però educar també inclou, ja que qualsevol exclusió de la plenitud convencional  és per si mateixa portadora de desigualtat, falta de respecte i provocadora de tensió i agressivitat, factors directament antieducatius. 

Tota comunitat educadora inclou per educar i no deixa d’educar per incloure.” 

Joan Manel del Pozo,

Professor de Filosofia  i Síndic de la UdG

Opinió- La Vanguardia 11 Nov. 2014

 

OBJECTIUS 

Difondre experiències d'educació inclusiva en el marc de l’Àrea Bàsica del Tarragonès. 

Generar espais d’intercanvi per tal d’enfortir les xarxes educatives, professionals, entitats i ciutadania del Tarragonès. 

Reflexionar i aportar propostes educatives afavoridores de l’educació inclusiva i parentalitat. 

Compartir projectes inclusius en curs, desplegats  i incipients.

 

 

DESTINATARIS 

Professionals de serveis socials, de centres educatius,  de serveis educatius, de centres oberts, tècnics municipals, etc. 

Estudiants d’educació social, pedagogia, psicologia,  etc. 

Entitats socials, educatives, de lleure i esportives de la comarca del Tarragonès. 

Representants polítics i de l’administració i altres agents socials. 

 

PROGRAMA

Dijous 27 d’Octubre

8:30-  Recollida d’acreditacions

9:00-  Presentació institucional de l’acte

          A càrrec del  Dr. Jordi Tous Pallarès, vicerector d’Universitat i Societat de la URV,  el Sr. Pere Virgili  Domínguez, president del Consell Comarcal del Tarragonès,  la Sra. Silvia Rodes Guedes, directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Tarragona i el  Sr. Francesc Tarragona i Baró, director dels Serveis Territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Tarragona

9:30-  Presentació dels Plans Locals d’Inclusió Social

          Visió de Catalunya, a càrrec  del Sr. Xavier Delgado Alonso, coordinador de Programes d’Inclusió i Cohesió Social de la Generalitat de Catalunya.

          Visió del Tarragonès , a càrrec de la Sra. Sió Santaulària Muixí, responsable de la Unitat de Ciutadania i Cohesió del Consell Comarcal del Tarragonès

10:00- Conferència:L'impacte de la pobresa i la vulnerabilitat en la trajectòria educativa”

          Amb el Sr. Angel Belzunegui, director de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV. Presenta la Dra. Carme  Borbonès i Brescó,  directora honorífica de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV . 

 

10:20- Els Plans Educatius d’Entorn a l’Àrea Bàsica del Tarragonès

          Què són els Plans d’Entorn?

          A càrrec de la Sra. Núria Rofes, directora de l’Equip de Llengua Interculturalitat i Cohesió social (LIC). Departament   d’Ensenyament

 

          Pla Educatiu d’Entorn de Constantí

A càrrec de la Sra. Pilar Vernet, tècnica del PEE de l’Ajuntament de Constantí i el Sr. Joan Chavarria, assessor LIC del Departament d’Ensenyament

         

          Pla Educatiu d’Entorn de Torredembarra

A càrrec de la Sra. Montse González, tècnica del PEE de l’Ajuntament de Torredembarra, i la Sra. Lurdes Malgrat, assessora LIC del Departament d’Ensenyament

 

Pla Educatiu d’Entorn de Vila-seca

A càrrec de la Sra. Olga Fernández, inspectora d’Ensenyament i Imma Graset, assessora LIC del Departament d’Ensenyament

 

11:40- Pausa –café

 

12:15- Conferència- Debat: “Desarrollo de Competencias Parentales en el Marco de la Parentalidad Positiva”

Dra. Raquel-Amaya Martínez González. Universidad de Oviedo. Departamento de Ciencias de la Educación

 

13:30- Experiències de parentalitat: Els programes de parentalitat positiva al Consell Comarcal del Tarragonès

Projectes “TASTA” -Tallers d’Acció Socioeducativa del Tarragonès i “Eduquem a Casa”, a càrrec de la Unitat d’Infància i Família del Consell Comarcal del Tarragonès

 

Experiències de treball amb famílies  en el marc dels Plans d’Entorn a l’Àrea Bàsica del Tarragonès

Activitats per a famílies (PEE Vila-seca), a càrrec de la Sra. Manuela Moya, regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Vila-seca.

14:30- Tancament de l’acte

          A càrrec de la Dra. Carme  Borbonès i Brescó, directora honorífica de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV i el el Sr. Pere Virgili Domínguez, president del Consell  Comarcal del Tarragonès

 

 

 

Divendres 28 d’Octubre

 

9:30-  Recollida d’acreditacions 

9:45-  Benvinguda i presentació dels tallers

          A càrrec del Sr. Abel  Martí Gallofré, alcalde de la Nou de   Gaià i el Sr. Pere Virgili  Domínguez, president del Consell         Comarcal del Tarragonès 

10:00- Tallers simultanis

          Taller A– Construint accions d’inclusió:

          De la idea  al projecte

 

          1-Experiències d’educació inclusiva

 

Serveis Comunitaris (Departament d’Ensenyament) Col·legi Sant Domènec de  Guzman de Tarragona

Projecte Expedicions

Creativitat artística per a la inclusió social

A càrrec de Nani Blasco Kunstainer. Càtedra d’Inclusió social URV

Projecte Rossinyol

Un model de voluntariat innovador a càrrec

d’Aurora Pérez de la Torre i Marina Claverias Fernández

         

2-Taller d'orientació pràctica de projectes inclusius en curs, incipients i desplegats al Tarragonès 

Taller obert, adreçat a professionals i entitats del Tarragonès. Cal una inscripció específica per participar en aquest taller.  Si vols presentar una idea o projecte inclusiu, fes-nos arribar una breu ressenya del projecte -màxim una cara d’un A4- a l’adreça cohesio@tarragones.cat  abans del 21 d’octubre i et contactarem. Si tens dubtes, ens pots escriure i parlarem.         

          Taller B- Innovar en l’acció social

          Taller amb l’eina Lego Serious Play

Recurs per facilitar la comunicació entre professionals i persones usuàries utilitzant la gamificació.

A càrrec de Carles Alsinet, Cristina Torrelles, Ana Blasco, Begonya Feliu i Norma Jordana

Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida

 

          Taller C- Projecte Talent Humà

          Coaching de vida i PNL com a eines d’intervenció social  

Recurs per a facilitar eines d’apoderament als professionals.

          A càrrec de Jordi Baiget, Educador Social del Consell Comarcal de l’Urgell 

14:00 Cloenda

 

INSCRIPCIONS

 

Cal fer la inscripció, del 11 al 25 d’octubre.

És gratuïta i trobareu el formulari al tauler d’anuncis de la pàgina web del Consell Comarcal del Tarragonès: http://tarragones.cat/ i en aquest enllaç: https://goo.gl/forms/jrUCrlU4WObsEGjw2  

El taller A és un espai obert exclusivament a la participació d’entitats i professionals del Tarragonès, on tens l’oportunitat de participar presentant la teva idea o projecte inclusiu. 

Els Tallers B i C són de formació contínua per a professionals. 

 

Per assistir a la Jornada “Educar per  Incloure”, cal que formalitzis la teva inscripció entre els dies 11 i 25 d’octubre al tauler d’anuncis de la pàgina web del Consell Comarcal del Tarragonès: http://tarragones.cat/

Amb la inscripció i assistència rebràs per mail un certificat acreditatiu.

 

 

 • Compartir a

JORNADA FAMILIAR “LA MAR DE FAMÍLIES”

El proper 13 de maig de 2017 a les 10:30 s’inicia al Moll de costa del Port de Tarragona la Jornada Familiar “La mar de Famílies”. Aquesta jornada de lleure familiar l’organitzen conjuntament el Consell Comarcal del Tarragonès i el Port de Tarragona amb motiu de la commemoració dels 25 anys de serveis socials comarcals al Tarragonès i el XVII aniversari del Museu del Port de Tarragona. També hi col·laboren el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Consell Esportiu del Tarragonès, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Tarragona i La Fundació Privada “En Xarxa”.

Aquesta Jornada es dirigeix a tots els infants i a les famílies de 6 a 12 anys (Educació Primària) que participen als serveis d’intervenció socioeducativa- Centres Oberts i Tallers d’Acció Socioeducativa (TASTA) de l’Àrea Bàsica del Tarragonès i Vila-seca juntament amb els seu equips educatius. L’objectiu de la mar de famílies es promoure el lleure educatiu i familiar, així com també un millor coneixement del Port i el seu Museu entre els veïns i veïnes dels diferents municipis de la comarca. S’han previst diversitat d’activitats, entre les quals hi ha la narració de contes, gimcanes, tallers, jocs i activitats d’expressió plàstica. Algunes d’aquestes activitats, en concret els contes i els tallers, estaran obertes, prèvia una petita inscripció a l’espai d’informació, a la participació lliure d’infants d’aquesta edat que vinguin amb les seves mares i/o pares. La cloenda de la jornada consistirà en un espectacle d’animació infantil a càrrec del grup “El Rovell d’Ou” obert també a totes les famílies de la ciutat que ens hi vulguin acompanyar.

A la fotografia: Gabriel Mas; Director Servei d'Atenció al Client de l’Autoritat Portuària de Tarragona,  António López, president de la comissió informativa de Benestar Social del Consell Comarcal del Tarragonès, amb diferents presentadors, animadors i actors de la propera jornada.
(Veure més imatges de la presentació)

 • Compartir a

Jornada formativa per a Monitors de Menjadors Escolars

El Consell Comarcal del Tarragonès ha realitzat una “Jornada formativa per a monitors de menjadors escolars” en la que els instructors Joan Fugueti Josep M Cornadó han impartit uns temes per millorar l’assistència als alumnes usuaris dels menjadors, entenent que aquest espai és també una part important en la formació dels alumnes.
Durant la jornada s’ha incidit d’una manera especial en aspectes singulars que poden presentar els alumnes, bé per algunes manifestacions especials de limitacions degudes a algun trastorn, malaltia o discapacitat, així com algunes necessitats educatives especials degudes a circumstàncies conjunturals, amb l’objectiu d’afavorir un model d’escola inclusiva. 
També s’ha desenvolupat un apartat especial per resolució de conflictes entre els alumnes usuaris del servei.

 • Compartir a

JOVES DEL MORELL, DE VILALLONGA DEL CAMP I DE LA POBLA DE MAFUMET ANALITZEN LA REALITAT JUVENIL

Hi han participat alumnes de 3r de la ESO de l’Institut del Morell que acull joves dels tres municipis esmentats

 

Aquestes trobades s’han pogut realitzar gràcies a la col·laboració de l'INS del Morell, i mitjançant la coordinació de l'equip de tècniques de Joventut del Consell Comarcal del Tarragonès i de l’Ajuntament del Morell.

 

El passat 21 d’abril l’alumnat de 3r de la ESO de l’INS El Morell va rebre la visita del tècnic de joventut municipal i de les tècniques del Servei Comarcal deJoventut, des d’on s’atenen els Punts Joves de La Pobla de Mafumet i Vilallonga del Camp.

 

L’objectiu de la trobada, que s’ha pogut dur a terme amb la col·laboració del professorat del centre, ha estat recollir les inquietuds, necessitats i propostes del jovent per tal de planificar les polítiques de joventut d’aquests pobles.

 

Aquests i altres grups de discussió que s’estan duent a terme a la comarca des de fa mesos són el fonament sobre el qual es vol treballar per dissenyar i posar en marxa els Plans Locals deJoventutper als propers 4 anys, emmarcats en el Pla Nacional deJoventutde Catalunya i comptant amb el suport de la Generalitat.

 

Aquesta col·laboració de treball entre professionals permet l’enriquiment de les polítiques de joventut a la comarca,  i obre la porta a diverses possibilitats detreball en xarxaen un futur per al benefici del jovent de la zona.

 • Compartir a

L’ALCALDE DE LLEIDA, ÀNGEL ROS, VA REBRE ELS PELEGRINS DEL TARRAGONÈS, QUE VAN FER EL TRAM ENTRE JUNEDA I LLEIDA

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va rebre a la Paeria el grup de pelegrins del Tarragonès que van fer un tram del Camí de Sant Jaume. El grup estava format per una seixantena de persones que van caminar 25 quilometres entre Juneda i Lleida. En aquesta caminada, organitzada pels Serveis Socials del Consell Comarcal, hi participen els membres de les diferents associacions que conformen el Consell Consultiu de la Gent Gran del Tarragonès, que des del 2010 organitzen sortides per fer diferents trams del camí que surt de Tarragona i creua Catalunya. Enguany han fet aquest tram, passant per Puigvert i Artesa, i un altre des de Vallbona de les Monges a Juneda. El proper i últim serà fins a Fraga.

Durant el trajecte ha estat acompanyats per tècnics de l'ens comarcal i guiats pel president de la Comissió de Benestar Social, Antonio Lopez, que és un gran  excursionista i un expert coneixedor dels camins del Tarragonès i de Catalunya.

A la demarcació de Lleida el camí de Sant Jaume coincideix en sentit contrari amb el Camí Ignasià, pel que comparteix recursos i equipaments.

 

(Veure imatges)

 • Compartir a

L’ASSOCIACIO DE JOVENS I EL PUNT JOVE CONVOQUEN EL JOVENT DE VILALLONGA DEL CAMP

El passat dilluns 29 de febrer a les 19h es va celebrar una trobada de joves organitzada per l’Associació de jóvens de Vilallonga del Camp iel Punt Jove.

L’objectiu de la jornada era recollir les idees i propostes del jovent, tant al voltant de les activitats i funcionament de l’Associació de Jóvens com del Pla local de joventut per als propers 4 anys.

 

Prop d’uns 15 joves, els quals ja formaven part o havien col·laborat en algun moment amb l’associació, van acostar-se a dirla seva. Representantsde l’associació juntament amb la col•laboració de la tècnica de joventut comarcal que treballa al municipi van conduir la trobada.

 

La reunió va comptar també amb l’assistència de l’alcalde, que es va adreçar als més joves per a expressar les inquietuds de l’Ajuntament en referència a la importància de la seva participació en la vida municipal, el tinent d’alcalde i el regidor de joventut, com a mostra de la voluntat del consistori de treballar per la joventut del poble.

 

L’Ajuntament,mitjançant un conveni ambel ConsellComarcal del Tarragonès, i amb el suport dela Direcció GeneraldeJoventuti la Diputació de Tarragona ofereix un servei d’atenció presencial tots els dimecres de 9:30 a 12:30h alPunt Jove,ubicat a la Biblioteca, on el projecte a destacar és l’acompanyament en la recerca de feina i el suport a la inscripció ala Garantia Juvenil.

 

 • Compartir a

L’EXPOSICIÓ ‘SÍRIA, LA PARAULA DE L’EXILI’ A LA CANONJA

El Departament de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Tarragona, en col·laboració amb el Comitè Catalunya amb ACNUR, van endegar un projecte per donar a conèixer la situació de les persones refugiades pel conflicte de Síria, que ha provocat el desplaçament forçat de més d’11 milions de sirians. Aquest projecte pretén posar rostre a aquestes persones i destacar la necessitat de donar suport de forma individual i col·lectiva a agències com ACNUR que treballen per pal·liar el sofriment de les persones refugiades.

En el marc del projecte, es va produir l’exposició “Síria, la paraula de l’Exili” amb fotografies de David González i textos de diferents persones refugiades a Jordània. El Consell Comarcal del Tarragonès coordina aquesta exposició als municipis de la comarca, així, ja s’ha pogut visitar a Roda de Berà, Torredembarra, la Nou de Gaià, Creixell, el Catllar i des del passat 21 d'octubre es pot visitar al Castell Masricart, de la Canonja.

 

(Veure imatges)

 

 • Compartir a

L’EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA DE TERESA FARGAS VISITA EL CATLLAR

La col·lecció de fotografies que, amb motiu del Dia de la Dona, Teresa Fargas ha presentat en una exposició, en la que es posa de manifest la discriminació subtil que pateix la dona.

Aquesta exposició itinerant s’ha organitzat amb motiu del Dia de les Dones; és per això que, amb el títol “EL PAPER DE LA DONA EN LA SOCIETAT CONTEMPORÀNIA” presenta una sèrie d’imatges de la nostra societat on es posa de manifest el paper marginal que dóna la societat actual a les dones, d’una manera molt silenciosa.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde del Catllar, Joan Díaz, i el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili, que han introduït a l’autora, la qual ha pronunciat unes paraules explicatives sobre les imatges i el conjunt.

Ha completat l’acte una interpretació musical de la violoncel·lista Júlia Ramos, i en acabar s’ha procedit a llegir el manifest oficial de la Generalitat de Catalunya per la celebració d’aquesta data.

 

(Veure imatges)

 

 • Compartir a

L’Oficina d’Habitatge i la Borsa de Mediació del Tarragonès incrementen sensiblement la seva activitat

 

 

Durant el 2016 es va incrementar el nombre d’ajuts al lloguer en un 37%L’Oficina d’Habitatge ila Borsa de Mediació del Tarragonès apropa i facilita als ciutadans de la comarca l’assessorament i la gestió de serveis i ajuts relacionats amb l’habitatge. El servei està integrat dins de la xarxa d’Oficines Locals d’Habitatge (OLH) mitjançant conveni amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya i amb la col·laboració dela Diputació de Tarragona.

Dona servei a tots els municipis de la comarca, excepte els de Vila-seca i Tarragona, que compten amb OLH pròpia, ila Canonja, a la que si li dona servei des de l’OLH de Tarragona.

L’Oficina Informa i assessora, a la ciutadania, en totes les matèries relacionades amb l’habitatge, amb el deute hipotecari i amb altres problemàtiques generades per la pèrdua de l’habitatge (d’acord ambla Lleidel Dret a l’habitatge i altra legislació vigent), gestiona i tramita les línies d’ajuts del Pla per al dret a l’habitatge i de l’AHC (prestacions puntuals i urgents per el pagament de l’habitatge, prestacions permanents per al pagament de lloguer i renda bàsica d’emancipació) i assessora en l’àmbit de les inscripcions al Registre de Sol·licitants d’Habitatges amb protecció oficial.

Una de les activitats més intenses són els tràmits dels programes socials, que inclouen la gestió d'expedients de prestacions puntuals i urgents al pagament de l'habitatge i la gestió d'ajuts permanents per al pagaments dels lloguers. Durant l’any 2016 s’han atès presencialment un total de 4.917 persones.

En aquest mateix període s’han tramitat un total de 884 expedients d’ajuts al lloguer, el que representa un increment del 37% respecte els tramitats l’any 2015. Són ajuts a fons perdut per fer front al pagament del lloguer de les unitats de convivència que tinguin ingressos baixos o moderats, a qui el cost de l'habitatge pot situar en risc d'exclusió social residencial.

D’aquests 240 són de renovació i 644 de la nova convocatòria 2016.

Els municipis on s’han tramitat més expedients són: Torredembarra (288), Salou (210), Roda de Berà (70), Constantí (69), Creixell (61), Altafulla (42) i la Pobla de Mafumet (34).

En canvi s’ha reduït la tramitació de prestacions d’urgència especial, destinades a afrontar situacions d'emergència en l'àmbit de l'habitatge, amb la finalitat de possibilitar la permanència en l’habitatge de persones i famílies, per prevenir l’exclusió social que pot suposar la pèrdua de l’habitatge que constitueix la residència habitual i permanent.

Durant el 2016 s’han tramitat un total de 36 expedients, el que estaria una mica per sota dels tramitats l’any 2015. La majoria es corresponen a ajuts a les quotes de lloguer (28), mentre que 6 corresponen a desnonaments i 2 a quotes d’amortització.

Salou, amb 14, i Torredembarra, amb 13, són els municipis on s’han tramitat més expedients d’urgència especial.

Els ajuts poden ser per deutes d’impagament de rendes de lloguer o de quotes hipotecàries o per haver perdut l’habitatge com a conseqüència d’un procés de desnonament o d’execució hipotecària.

Comparativa d’expedients tramitats de

l’Oficina d’Habitatge del Tarragonès en els darrers anys:

 

 

2013

2014

2015

2016

Prestacions per el pagament de lloguer

477

245

643

884

Prestacions d’urgència especial

29

57

43

36

 

Un altra servei que presta la Oficinad’habitatge del Tarragonès és el de la Borsa d’habitatge que gestiona el programa de mediació per al lloguer social, d’habitatges desocupats, que té com a objectiu posar en lloguer habitatges desocupats a un preu assequible, mitjançant un servei d’assessorament i mediació entre els demandants d’habitatges de lloguer i els propietaris d’habitatges desocupats. Tot facilitant la formalització de contractes de lloguer amb un seguit de garanties i avantatges per els dos, i incrementant el parc d’habitatges gestionat per les administracions públiques per possibilitar l’accés a l’habitatge de la població amb ingressos més baixos.

Durant el 2016, s’han signat 22 contractes nous de lloguer, en relació a habitatges que s’incorporen ala Borsa.Entotalla Borsadel Tarragonès gestiona un parc d’uns 60 habitatges a preus assequibles, distribuïts per diferents municipis de la comarca.

Comparativa d’expedients tramitats per la

Borsa de mediació en els darrers anys:

 

 

2013

2014

2015

2016

Nous contractes de lloguer

18

18

17

22

 

 • Compartir a

L’Oficina Jove del Tarragonès ha atès 9.218 consultes durant el 2016

Durant el 2016, l’Oficina Jove del Tarragonès ha atès 9.218 consultes de 5.446 joves d’entre 14 i 35 anys. L’equipament té un àmbit comarcal i adreça els seus serveis a joves per tal de potenciar-ne la seva autonomia mitjançant la informació, assessorament, orientació i acompanyament de manera integral i propera. Les cinc temàtiques que han concentrat la majoria de les consultes durant l’any passat han estan sobre treball, el programa europeu Garantia Juvenil, educació i formació, salut i esports i lleure.  L’Oficina és fruit del conveni entre la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Tarragonès i l’Ajuntament de Tarragona en el marc de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil.

 

Les dades recollides durant el 2016 indiquen que la majoria de les persones usuàries són de Tarragona ciutat, un 68% de les consultes ateses són de persones procedents del centre i dels barris de Ponent. El servei és molt ben valorat per totes les persones usuàries i un 95% de les que reben atenció el recomanen a persones conegudes. L’Oficina Jove del Tarragonès ofereix atenció, informació i assessorament sobre educació i formació, cultura, lleure, mobilitat, turisme, entre altres. A més, el Servei de Treball ofereix orientació per a trobar feina: fer un currículum, preparar una entrevista de feina, buscar feina per internet o inscripcions a la borsa de treball, entre altres. El servei de Salut dóna resposta a qüestions sobre sexualitat, alimentació, drogues, addiccions, entre altres. El Servei de Garantia Juvenil informa i realitza inscripcions al programa Garantia Juvenil que va adreçat a persones joves de 16 a 29 anys (inclosos) que no estudien ni treballen.

 

L’equipament, que està ubicat a la Plaça Imperial Tarraco, 1, està tancat per vacances fins al proper 10 de gener. Tornarà a obrir les seves portes el pròxim dimarts, en l’horari de 9 a 14, de dimarts a divendres i dimarts i dijous de 16.30 a 19h. En període de vacances, es poden adreçar consultes a: tarragones@oficinajove.cat, que seran ateses a partir del 10 de gener.

 • Compartir a

L’OFICINA JOVE DEL TARRAGONÈS ORGANITZA DUES SESSIONS INFORMATIVES SOBRE ELS CAMPS DE TREBALL 2016

L’OFICINA JOVE DEL TARRAGONÈS ORGANITZA DUES SESSIONS INFORMATIVES SOBRE ELS CAMPS DE TREBALL 2016

Foto arxiu d’un dels camps de treball realitzat per l’Associació Ambiental la Sínia amb el suport de la Direcció General de Joventut.

Es duran a terme els dies 16 i 17 de març al Kesse

 

L’Oficina Jove Tarragonès, gestionada per l’Ajuntament de Tarragona, el Consell Comarcal del Tarragonès i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, organitza per als propers dies 16 i 17 de març dues sessions informatives de l’oferta de camps de treball d’aquest any 2016.

 

Un camp de treball és una experiència de voluntariat i formativa on les persones que hi participen fan una feina de suport a organitzacions de diferents països, de diferents àmbits i de diferent durada. Normalment els projectes que es desenvolupen tenen a veure amb el medi ambient, la justícia social, la pau... i s’hi col•labora entre 20 i 40 hores a setmana, podent disposar de la resta del temps per visitar l’entorn o passar estones de lleure. Normalment en cada camp s’hi apleguen entre un mínim de 5 i un màxim de 24 voluntaris i voluntàries de diferents nacionalitats duran un període d’una a tres setmanes.

 

En aquestes dues sessions, que es faran a les 18h a l’Espai Jove Kesse de Tarragona, les persones interessades es podran informar de l’oferta de camps de treball: dates, temàtiques, països, funcionament, etc. Dimecres serà Setem qui explicarà les diferents alternatives que ofereixen des de la seva entitat i dijous ho faran el Servei Civil Internacional i la Direcció General de Joventut.

 

Per assistir-hi les persones interessades cal que s’apuntin a les sessions a través de la web www.tarragonajove.org . Més informació al 977251873.

 

 • Compartir a

LA CONSTRUCCIÓ D’UN CONJUNT DE PASSERES ALS RIUS DEL TARRAGONÉS FACILITARÀ EL PAS DE VIANANTS I BICICLETES

Els rius Francolí i Gaià, que travessen el Tarragonès fins el mar formen barreres que la fragmenten els camins en diferents llocs.

Actualment, al riu Francolí hi baixa aigua de forma permanent, i dins l’àmbit de la nostra comarca només es pot travessar, sense introduir-se dins el cabdal d’aigua, a través dels ponts de les infraestructures viàries.

Per altra banda, el riu Gaià era de més fàcil traspàs però les riuades (“gaianades”) del 2015-16 han fet palesa la necessitat de fer-hi uns passos que facilitin la possibilitat de creuar-lo de forma més regular.

En ambdues qüestions s’ha estimat necessari fer-hi uns accessos “permanents” que garanteixin el pas de vianants i bicicletes i en alguns casos, també el pas de vehicles, durant un ampli període de l’any.

L’actuació és un pas important cap a la connexió de tota la xarxa de camins de la comarca, la qual cosa permetrà l’ús agrícola innat a la seva concepció i un ús lúdic integrat, tot posant en valor el conjunt i donant una idea de visió global i d’integració territorial.

Les actuacions previstes són la construcció de diferents accessos sobre el riu de models adequats a cadascuna de les característiques del lloc geogràfic. En alguns punts s’hi posaran passeres de fusta de diferents tipus, i en altres llocs passos sobre estructures de formigó.

Aquestes actuacions són executades pel del Consell Comarcal del Tarragonès i estan parcialment subvencionades per la Diputació de Tarragona.

Es preveu que totes les actuacions següents siguin acabades a finals d’estiu:

 

RIU FRANCOLÍ 
Pont de Santa Tecla-Tarragona /Passera 9m/ 3.800 €

Centcelles-Constantí /Pas formigonat/ 18.000 €

La Granja-El Morell /Pas formigonat /10.800 €

 

RIU GAIÀ

Fontanilles-La Riera de Gaià /Pas formigonat i passera /11.000 €

Pont tren-El Catllar /Passera 12 m/ 2.700 €

Aiguabarreig torret-El Catllar /Passera 24 m/ 5.500 €

 

(Veure més imatges)

 

 • Compartir a

LA DIRECTORA GENERAL DE JOVENTUT S'INFORMA SOBRE LES POLÍTIQUES DE JOVENTUT QUE ES DESENVOLUPEN DES DEL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS

Des del Servei Comarcal de Joventut d’aquest ens s’impulsen les polítiques de joventut a la comarca i es fa seguiment de la normativa en matèria d’instal·lacions juvenils i activitats de lleure amb menors de 18 anys.              

La Directora General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Marta Vilalta, acompanyada per la Coordinadora Territorial a Tarragona, Eva Ferran, van reunir-se amb el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili; el Vice-president, Martí Pla; i la gerent del Consell i tècniques d’ambdues institucions.

La reunió va ser una primera trobada presencial que ha permès donar a conèixer de primera mà les polítiques de joventut que per delegació de la Generalitat es desenvolupen des del Servei Comarcal de Joventut del Tarragonès.

Aquesta feina està centrada sobretot en donar suport i assessorament tècnic als municipis i a vetllar pel compliment de la normativa en matèria d’instal•lacions juvenils i activitats de lleure amb menors de 18 anys.  Entre els projectes destacats hi ha el treball en xarxa que es realitza amb els municipis de la zona TRAC, el servei de treball i informació que es du a terme des dels punts joves dels municipis mancomunats que comparteixen tècnica i l’impuls de la Garantia Juvenil al territori.

Durant el matí també es van visitar les instal·lacions de l’Oficina Jove Tarragonès, una finestreta única d’atenció al jove, amb serveis de treball, salut i informació juvenil, gestionada amb èxit de forma conjunta per la Generalitat, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Tarragona.

 • Compartir a

LA FOTOGRAFA TERESA FARGAS EXPOSA AL CONSELL COMARCAL, AL CATLLAR I A CREIXELL

Amb motiu del Dia de la Dona, l’artista ha presentat una selecció de fotografies on es denuncia la discriminació subtil


Amb motiu del Dia de les Dones, el Consell Comarcal del Tarragonès ha organitzat una exposició fotogràfica itinerant de Teresa Fargas, que amb el títol “EL PAPER DE LA DONA EN LA SOCIETAT CONTEMPORÀNIA” presenta una sèrie d’imatges de la nostra societat on es posa de manifest el paper marginal que dóna la societat actual a les dones, d’una manera molt silenciosa.

L’acte ha estat presentat per vicepresident del Consell, Joan Martí Pla, i posteriorment, en una segona part, Lidia Bargas, coordinadora de l’Institut Català de les Dones, ha fet la presentació del Consell Consultiu de les Dones del Tarragonès, que centrarà els seus esforços en potenciar activitats de suport, creixement i divulgació de l’entorn femení a la nostra comarca.

En acabar l’acte, la consellera Dolors Fortuny a llegit el manifest oficial de la Generalitat de Catalunya per aquesta data.

 

(Veure imatges)

 • Compartir a

Jornada 15 i 20 de juny: La gestió dels serveis a les persones.

La gestió dels serveis a les persones 
Contractació pública i pobresa energètica 
15 i 20 de juny
Palau de la Diputació de Tarragona
Sala Santiago Costa

INSCRIPCIONS 
Cal fer la inscripció des del  29 de maig  al 14 de juny
És gratuïta i trobareu el formulari al tauler d’anuncis de la pàgina web del Consell Comarcal del
Tarragonès: https://goo.gl/forms/WjzNZ5KDzLtmVFnz1 

DESTINATARIS 
Tècnics municipals, professionals de serveis socials  de medi ambient i energia.
Estudiants de l’àmbit de l’empresa i del dret, treball social,  educació social,  medi ambient i energia.
Representants polítics  i de l’administració.
Empreses, entitats socials del tercer sector i altres actors amb experiència en gestió i prestació de serveis a les persones. 

OBJECTIUS 
Conèixer i posar en comú diferents punts de vista i actuacions pel que fa a contractació pública i pobresa energètica.
Generar coneixement i crear sinèrgies al territori per donar resposta als nous reptes de serveis socials.

 

PROGRAMA- dijous 15 de juny 
Contractació pública dels serveis a les persones 
8:45         Recollida d’acreditacions.
9:00         Presentació institucional de l’acte. 
9:30-10:15          

Els serveis a les persones, on estem cap a on anem.
A càrrec del Sr. Albert Serra, secretari general de Salut, Generalitat de Catalunya.
10:15-11:00           

Quin cost tenen els serveis socials?      
A càrrec  del Dr. Helio Robleda, Catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pública de Navarra.
11:00       Pausa –cafè.
11:30:12:15

El nou projecte de Llei de la contractació del servei a les persones.
A càrrec de la Sra. Anna Ciutat, subdirectora general de Seguiment i Avaluació de la Contractació Pública
de la Generalitat de Catalunya.
12:15: 13:00

Què aporta el tercer sector?
A càrrec del  Sr. Josep Vidal, director general d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa de la
Generalitat de  Catalunya.
13:00-14:30

Taula Rodona: L’experiència del tercer sector en el servei a les persones.
Modera:
Dr. Pere Segarra, president Territorial del  Col·legi d'Economistes. Director de la Càtedra pel Foment de l'Emprenedoria i
Creació d'Empreses de la Universitat Rovira i Virgili.

Participen:
Sra. Adela Camí,  Directora General d’EDUVIC,  SCCL.
Sr. Roger Borrull Gras, adjunt a la direcció de l’àrea social. Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla.
Sr. Toni Romero Herrera, diplomat en Treball Social, membre de la Junta Directiva de la Fundació en Xarxa .
Sr. Jesús Delgado, administrador de la Facultat d’Educació Social i Treball Social de la Fundació Pere Tarrés.
Sr. Xavier Ribera, secretari Provincial de Creu Roja.
Sra. Pilar Ribas,  responsable del projecte d'acció social  de Cáritas.
14:30-    Tancament de l’acte. 

PROGRAMA- dimarts dia 20 de juny 
El repte de la pobresa energètica i la vulnerabilitat de les famílies 
9:30       Recollida d’acreditacions.
9:45       Presentació institucional de l’acte.
10:00-10:45

Presentació del nou concepte de pobresa  energètica.
A càrrec del Sr. Francesc Iglesias, secretari d’Afers Socials i Famílies  de la Generalitat de Catalunya.
10:45-11:15

La importància econòmica, social i  mediambiental  de l'energia.
A càrrec de la Dra. Maria Llop Llop, directora de la   Càtedra d'Energia i Desenvolupament de la Universitat Rovira i Virgili.
11:15     Pausa– cafè.
11:45-12:30

El paper de l’empresa subministradora i la  responsabilitat  social.
A càrrec de la Sra. Montse Solé, directora de  Clients de l'Àrea Manager Catalunya-Balears de Sorea.
12.30-14:00 Taula Rodona: com gestionar la vulnerabilitat?

Modera:
Sra. Marta Cid en representació del tercer sector.

Participen:
Visió des de la Càtedra d’Inclusió Social (URV).
A càrrec del Sr. Angel Belzunegui Eraso, director de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV.
Visió des del Servei Territorial d'Habitatge.
A càrrec del Sr. Josep Maria Juncosa, cap del Servei Territorial d'Habitatge de Tarragona.
Visió des de la  Càtedra UNESCO d'Habitatge (URV).
A càrrec del Dr. Héctor Simón Moreno, professor Lector de Dret Civil i investigador de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili.
Visió des del món local.
A càrrec de la  Sra. Sònia Oriola. Coordinadora de l'Àrea d'acompanyament a les persones de l'ACM.
Visió des de l’Agència Catalana de Consum.
A càrrec de la Sra. Judit Pujol Codinach. Cap de Secció de Consum a Tarragona de l’Agència Catalana de Consum.
Visió del Camp de Tarragona.
A càrrec del Sr. Josep Maria Prunera. Cap de la Unitat de Medi Ambient del SAM de la Diputació de Tarragona.
Visió des de les empreses d’educació ambiental.
A càrrec del Sr. Ramon Castellví, Enginyer   industrial, consultor d’estalvi i eficiència energètica.

14:00- 14:30
Tancament de la Jornada.

 

 • Compartir a

La junta de la Gent Gran del Tarragonès programa les principals activitats per a 2016

S’ha reunit per primera vegada en aquest any la Junta Permanent de la Gent Gran del Tarragonès. La reunió ha estat presidida pel Sr. Pere Virgili,  President del Consell Comarcal del Tarragonès, també hi ha assistit el Sr. Antonio López , Conseller de la Gent Gran de l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Tarragonès.  Han assistit els representants de les 6 associacions  que conformen la Junta Permanent de la Gent Gran  del Tarragonès, corresponents als municipis  de Torredembarra , Vila-seca, El Catllar i Tarragona. També ha estat  presents  4 membres honorífics, dels municipis de la Nou de Gaià Tarragona.

El motiu de la reunió ha estat , definir les activitats que formaran part del catàleg d’activitats per a la gent Gran l’any 2016 i planificar-les  en el transcurs de l’any.

 

S'ha decidit que enguany es realitzarien les següents activitats:

 

1-    Durant el mes de maig “La trobada Comarcal d’Associacions de la Gent Gran”

2-    En el mes de desembre l a”Trobada de Corals de la Gent Gran del Tarragonès”

3-    Pel que fa a les caminades; es preveuen dues caminades curtes i una llarga.

 1. Caminada curta, d’ aproximadament. 6 kilòmetres a principis del mes d’abril de  “La Pineda a Salou”
 2. b.     Caminada curta d’ aproximadament  6 kilòmetres a principis de novembre de “Vila-rodona a Santes Creus”
 3. c.     Caminada Llarga de 25 kilòmetres, que dona continuïtat al nou tram del camí de Sant Jaume  i el recorregut anirà de Vallbona de les Monges a Juncosa”

4-    Es preveu organitzar, amb motiu del dia de la Gent Gran, que es celebra el mes d’octubre,” La setmana cultural i esportiva de la Gent Gran Activa del Tarragonès” una setmana d’activitats esportives i culturals a tots els municipis de la comarca, per tal que les persones grans participin activament fent esport (golf, billar, tai-chi, chi kung, estiraments i micro gimnàstica, ioga, pilates suau, petanca, marxa nòrdica, etc) i participin en diferents sessions de cinefòrum i xerrades, vinculades a temes d’interès.

Aquesta activitat es realitzarà amb la col·laboració del Consell Esportiu del Tarragonès.

5-    Per altra banda, totes les associacions de Gent Gran, es poden adreçar al Consell Comarcal del Tarragonès, per a rebre informació i suport tècnic, si tenen interès d’organitzar altres activitats, tenint en compte que algunes activitats es podran organitzar amb el suport del Departament de Cultura del Consell Comarcal del Tarragonès.

 

Algunes opcions són:

 

a)    Ball de Sant Crist de Salomò ( diumenges de maig)

b)    Visites guiades a Cal Cadernal de Salomó (tot l’any)

c)     Tarraco Viva (última setmana maig)

d)    Visites teatralitzades al patrimoni romà (tot l’any)

e)    Visites teatralitzades al Far -Port de Tarragona- (el mesos d'estiu)

f)      Visita al Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès (dues setmanes Nadal)

g)    Curses de cavalls a Vila-seca. (gener, Sant Antoni)

h)    Visites guiades al Modernisme de Jujol a Tarragona i/o a la comarca (tot l’any)

i)       Visita guiada al Castell del Catllar (tot l’any)

j)      Tallers d’escriptura i clubs de lectura.

k)     Sortides al teatre, a Tarragona o a altres ciutats.

 

 

6-    Sempre que ho demanin les associacions, hi ha la possibilitat de  gestionar, Xerrades sobre el testament Vital i/o ultimes voluntats i Cursos de memòria.

 

Amb les activitats decidies avui i les aportacions que es promoguin des de les associacions  s'elaborarà el catàleg d’activitats per a l’any 2016, el qual es presentarà a finals de febrer.

 

(Veure fotografies)

 

 • Compartir a

La Junta del Consell Consultiu de la Gent Gran del Tarragonès aprova més de 30 tipus d’activitats diferents, per a 2017

Cadascuna de les variants d’activitat por multiplicar-se en diferents celebracionsAvui s’ha reunit la Junta del Consell Consultiu de Gent Gran del Tarragonès, amb el president del Consell Comarcal, Pere Virgili, i el Conseller delegat en matèria de Gent Gran Social, Antonio López López per determinar la programació d’activitats cara a l’ any 2017

S’han aprovat més de 30 models d’activitats diferents. Que s’aniran desenvolupant a mesura que cadascuna de les associacions les inclogui en els seus calendaris. Això vol dir que a final d’any, el nombre d’activitats realitzades es por multiplicar varies vegades sobre els nombre de models proposats.

En línies generals, les activitats previstes inclouen cursos formatius, conferències, tallers de diferents tipus, concerts, visites culturals, caminades i excursions...

De totes les propostes presentades, algunes ja s’han concretat, com ara la “Trobada Comarcal d’Associacions”, la “Trobada Comarcal del Corals”, la “Jornada de Portes Obertes”, les caminades de primavera i de tardor i un altre fragment del Camí de Sant Jaume.

 

(Veure imatges)

 • Compartir a

La URV i el Consell Comarcal sumen esforços en el marc del Pla d'Inclusió Social del Tarragonès

S'ha signat un acord de col·laboració, que té una durada de 4 anys, per promoure el treball conjunt.
Es busca debilitar els factors que generen exclusió social a través d'accions estratègiques.

La Universitat Rovira i Virgili i el Consell Comarcal del Tarragonès han establert un acord per promoure el seu treball conjunt en el marc del Pla d'Inclusió Social del Tarragonès. El rector de la URV, Josep Anton Ferré, i el president del Consell, Pere Virgili, han signat aquest conveni, que té una durada de quatre anys, durant un acte celebrat avui a l'ens supramunicipal.

La col·laboració establerta busca que s'impulsi el treball conjunt entre la Universitat i la institució comarcal, per tal de conèixer la realitat del territori. L'objectiu doncs, és el de generar coneixement sobre les desigualtats socials, els riscos d'exclusió social i els recursos existents al territori per afavorir la inclusió social. D'aquesta manera, la Universitat Rovira i Virgili i el Consell Comarcal del Tarragonès, volen desenvolupar accions estratègiques per debilitar els factors que generen els processos d'exclusió social.

Aquesta col·laboració se suma a d'altres establertes anteriorment, entre la URV i l'ens supramunicipal. En concret, només al 2016 es van signar una vintena de convenis entre les dues institucions. La valoració que se'n fa és altament positiva, ja que els diversos convenis signats permeten unir esforços en diferents qüestions que són d'interès al territori.

El plans locals d'inclusió social són una estratègia europea amb què es poden dotar els municipis per lluitar contra la pobresa i afavorir la inclusió social. Des de l’any 2010, el Consell Comarcal del Tarragonès, a través de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials, disposa del Pla Comarcal d’Inclusió i Cohesió del Tarragonès que es desenvolupa a través del contracte programa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

 

 

(Veure imatges)

 • Compartir a

LA UTILITZACIÓ DE NOTIFICACIONS ELECTRÒNIQUES POT ARRIBAR A REPRESENTAR UN ESTALVI ECONÒMIC DE MÉS DE 350.000 € ALS CONSELLS COMARCALS

El Consell Comarcal del Tarragonès, pioner en l'ús d'aquesta aplicació, comparteix la seva experiència amb els tècnics de les comarques de Barcelona i Tarragona

 

 

Tot i que és difícil fer-ne una avaluació exacte de l'estalvi econòmic que representa, una estimació inicial només basada en els camps relacionats amb els ajuts escolars, preveu que podria representar una disminució econòmica que superaria, de llarg, els 350.000 €  anual només en aquesta gestió dels consells comarcals.

A part d'això, aquest aplicatiu, creat per l'Administració Oberta de Catalunya i utilitzada com experiència pilot per Consell Comarcal del Tarragonès, en la seva vessant de tramitació massiva, redueix substancialment el temps de resolució dels procediments administratius, ja que produeix una immediatesa en la notificació, i en la seva acceptació o rebuig.

Tanmateix, també s'eliminen les despeses de material d'oficina (sobres, paper, tintes i impressores, etc.) i les despeses d'enviaments certificats, que oscil·len entre 3 i 6 € per cadascún.

L'aplicació, creada per l'AOC i desenvolupada pel Consell Comarcal del Tarragonès, permet trametre la documentació on-line a qualsevol entitat i ciutadà a través de correu electrònic, certificada, amb signatura digital i totes les garanties legals, evitant els tràmits de registre manual i les corresponents signatures i els voluminosos arxius que genera.

És per això que avui, al Consell Comarcal del Tarragonès, s'ha realitzat aquesta exposició, adreçada als tècnics de tots els consells comarcals de les demarcacions de Barcelona i Tarragona, per tal de donar-los a conèixer l'aplicació de les notificacions electròniques, i que hi ha interès en que s'apliquin a tot Catalunya.

Concretament, la jornada d'avui, s'ha centrat especialment en la manera de tramitar les notificacions massives ens les àrees d'ajuts de menjador escolar, beques de llibres i sortides culturals escolars.

L' aplicació e-Notum és una eina que FACILITA l'Administració Oberta de Catalunya i que posa al servei de les entitats catalanes i hi ha un interès en que en un futur es realitzin  noves jornades per exposar l'experiència als tècnics de la resta de comarques de Catalunya perquè l'adaptin.

 

(Veure imatges)

 • Compartir a

L'EDUARD JUNCOSA VA PRESENTAR EL LLIBRE "LA POBLACIÓ DE TARRAGONA DE LA CRISI BAIXMEDIEVAL A LA DE L’ANTIC RÈGIM", PREMI TARRAGONÈS BECA D’INVESTIGACIÓ 2014, DEL CONSELL COMARCAL

El Consell Comarcal del Tarragonès convoca, amb el patrocini de Repsol, els Premis Tarragonès, entre els quals hi ha el Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura, amb l’objectiu de fomentar els treballs de recerca sobre la comarca.

 

A la seu del Consell Comarcal del Tarragonès, l'Eduard Juncosa, guanyador del Premi Tarragonès Beca d’Investigació 2014 va presentar  el llibre "La població de Tarragona de la crisi Baixmedieval a la de l’Antic Règim. Aproximació a la demografia històrica". La presentació fou a càrrec del Dr. Antoni Virgili, professor del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

“"La població de Tarragona de la crisi Baixmedieval a la de l’Antic Règim. Aproximació a la demografia històrica" és una obra, basada en una triple vessant: instrumental, expositiva i analítica, que pretén donar a conèixer, a partir de l’estudi directe de les fonts primàries conservades i de la bibliografia disponible, el nombre de pobladors que habitaren Tarragona al llarg del gairebé mig mil·leni transcorregut entre l’ocàs de l’Edat Mitjana i l’esclat del Món contemporani (segles XIV a XIX). Però no només busca donar resposta a quants, sinó que també s’interroga sobre el com i el perquè de les diverses conjuntures, tot transcendint les meres xifres per arribar fins a les persones. La ciutat del Francolí, antiga capital imperial, hagué de lluitar amb coratge per fer front a múltiples adversitats, a crisis successives i, fins i tot, a la recurrent amenaça del despoblament. Aquestes pàgines són un elogi als esforços i a la perseverança d’uns avantpassats que aconseguiren sobreposar-se als obstacles per llegar-nos una ciutat viva on, a cada racó, s’hi pot respirar història.”

 • Compartir a

LES FOTOGRAFIES SOBRE LA DONA, DE TERESA FARGAS, S’EXPOSEN A CREIXELL

La col·lecció de fotografies que, amb motiu del Dia de la Dona, Teresa Fargas ha presentat en una exposició, en la que es posa de manifest la discriminació subtil que pateix la dona.

Aquesta exposició itinerant s’ha organitzat amb motiu del Dia de les Dones; és per això que, amb el títol “EL PAPER DE LA DONA EN LA SOCIETAT CONTEMPORÀNIA” presenta una sèrie d’imatges de la nostra societat on es posa de manifest el paper marginal que dóna la societat actual a les dones, d’una manera molt silenciosa.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, i el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili, que han introduït a l’autora, la qual ha pronunciat unes paraules explicatives sobre les imatges i el conjunt.

Ha completat l’acte una interpretació musical de la violoncel·lista Mireia Vaquer, i en acabar s’ha procedit a llegir el manifest oficial de la Generalitat de Catalunya per la celebració d’aquesta data.

 

(Veure imatges)

 

 

 • Compartir a

LES GEGANTES DEL TARRAGONÈS S'UNEIXEN CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE!

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones, el proper diumenge 27 de novembre, el  Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Tarragonès ha organitzat una sèrie d'actes al municipi d'Altafulla.

La diada començarà a les 12.00 h. a la Plaça del Consolat de Mar, amb una  plantada i cercavila exclusivament de GEGANTES de diferents Colles Geganteres i de nans del Tarragonès; entre elles els Gegants i Nans d’Altafulla, els Esmarris de Creixell, Gegants i Grallers del Catllar, Colla Gegantera Els Planetes, Colla Gegantera de Perafort, La Mafumada, Associació Cultural Embruix, Gegants de Roda de Berà, Gegants de la Secuita i Gegants de la Canonja. des d'allà faran un recorregut pel Passeig Marítim.

En acabar, a les 12.45 h. al Parc Voramar es farà una lectura conjunta del Manifest Institucional amb la participació de diferents autoritats i representants institucionals i polítics.

Per acabar, sobre les 13.00 h. a tall de cloenda, hi haurà un espectacle multidisciplinari amb perspectiva de gènere i rebuig de la violència contra les dones, a càrrec del grup "Dona Cançó".

Enguany, a aquests actes se'ls ha donat un perfil singular ja que s'inclouen dins el marc de la celebració dels “25 anys al servei de les persones” en mans dels Serveis Socials, els quals omplen de significat i reconeixement aquest esdeveniment.

Ens plau poder portar a terme un acte que reuneixi diverses entitats, col·lectius i també associacions a fi de fer constar la importància d'unir-se en la lluita contra aquest tipus de violència.

Us animem a participar-hi i a gaudir-ne amb les vostres famílies!

Podeu veure diferents gegants del Tarragonès fent click aquí.


Manifest institucional.

Campanya "Rebobina, canviem el fin de la història".

 • Compartir a

LES TREBALLADORES DEL CONSELL ES REIVINDIQUEN EN EL DIA DE LA DONA

S’han afegit a una aturada simbòlica organitzada per associacions de més de 50 països

Per la igualtat, contra la violència de gènere, contra la discriminació salarial, les treballadores del Consell Comarcal del Tarragonès es va afegir a milers de dones de tot el món, amb motiu del dia internacional de la dona, participant en una aturada professional.

A Catalunya, Espanya, Bèlgica, Polònia, Ucraïna, Turquia o el Japó, milers de dones han parat momentàniament de fer les seves activitats, fossin laborals, de participar en tasques domèstiques, de comprar... durant una estona i han sortit al carrer a manifestar-se, per tal de posar en evidència què passaria si la meitat de la població mundial s’aturés. Si s’aturen les dones s’aturaria el món.

 • Compartir a

Lliurament de 34 certificacions“Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic” (Mòdul C) i “Coneixement laboral” (Mòdul B) a inmigrants.

El Pla de ciutadania i de les migracions del Tarragonès, conjuntament amb els  ajuntaments de Creixell i de  La Pobla de Montornès, ha portat a terme la formació de “Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic”. Curs de 8 sessions, de 16 hores. A Creixell amb inici del 25 de novembre a 20 de desembre de 2016 i a la Pobla de Montornès amb inici del 11 de novembre fins el 20 de desembre de 2016.

Aquesta formació té com a objectiu donar a conèixer els trets fonamentals, geogràfics, històrics, culturals, socials i sociolingüístics de Catalunya, el sistema polític i administratiu , l’associacionisme i la participació ciutadana. Els drets i deures fonamentals i els serveis públics i els drets i deures en l´àmbit local. Per tal de facilitar l´autonomia personal, la igualtat d’oportunitats per millorar la convivència i la cohesió social.

A la Pobla de Montornès, d’un grup de  14 dones participants, 13 d’elles marroquines i 1 espanyola,  11 dones han obtingut  el certificat d’assistència.

El Grup de Creixell, és un grup de 12 participants, 9 homes marroquins i 3 dones; (1 dona marroquina, 1 eslovaca i 1 espanyola) .  El certificat d’assistència l’han obtingut 9 participants.

 

Mòdul C

Total Participants

Certificats

Creixell

12

9

La Pobla de Montornès

14

11

TOTAL

26

20

 

 

 

 

Tanmateix, el Pla de ciutadania i de les migracions del Tarragonès, conjuntament amb els  ajuntaments del Morell i la Pobla de Mafumet  també ha realitzat la formació de “Coneixement Laboral”. Un curs de 8 sessions, de 16 hores en total. Al Morell va iniciar-se el 6 de novembre, fins l’1 de desembre i a la Pobla de Mafumet l’inici fou el 3 de novembre, fins el 22 de desembre de 2016.

La formació, en aquest cas, té com a objectiu donar a conèixer l’entorn laboral, els conceptes bàsics de la normativa sociolaboral, les normes laborals, drets i deures , el funcionament del mercat laboral, la informació sindical: la representació legal, la filiació i negociació col·lectiva, el Mercat de treball i la recerca d’ocupació i les polítiques actives per a l’ocupació

Al Morell  es van matricular un grup de 16 persones:  11 homes (6 del Marroc, 2 de Gambia i del 3 Pakistà) i 5 dones marroquines. 10 dels participants van obtenir el certificat corresponent.

El Grup de la Pobla de Mafumet, format per 8 alumnes. 1 home marroquí i 7 dones (4 marroquines, 1 brasilera, 1 nigeriana) i 4 d’ells van aconseguir el certificat d’aprofitament.

 

 

Mòdul B

Total Participants

Certificats

El Morell

16

10

La Pobla de Mafumet

8

4

TOTAL

24

14

 

 

(Veure més imatges)

 • Compartir a

LLIURAMENT DE DISTINCIONS DE MÈRIT DE SERVEIS DISTINGITS DEL TARRAGONÈS

Les distincions tenen caràcter anual i  s’atorguen a les persones o entitats de la comarca que s’hagin distingit en una continuada labor cultural, científica, econòmica, social o urbanística a favor d’un municipi del Tarragonès o de la comarca en el seu conjunt.

 

Enguany les distincions s'han atorgat a:

 

ONG UNITAT CANINA DE RESCAT I SALVAMENT K9 DE CREIXELL

En prova d’agraïment per la seva eficaç col·laboració i ajuda desinteressada en la consecució dels seus objectius, atenent a la tasca humanitària que desenvolupa, tant a la comarca com a escala internacional.

 

ASSOCIACIÓ DE VOLUNTARIS DE PROTECCIÓ CIVIL DE TARRAGONA

En prova d’agraïment per la seva eficaç col·laboració i ajuda desinteressada en la consecució dels seus objectius, atenent a la seva trajectòria al servei de les persones i de les institucions, i pel fet de ser un referent quant a la seguretat i la salut d’actes i esdeveniments públics que congreguen nombrosa presència de públic i a l’assessorament en matèria de protecció civil, extinció d’incendis i primers auxilis.

 

COLLA GEGANTERA ELS PALLARESOS

En prova d’agraïment per la seva eficaç col·laboració i ajuda desinteressada en la consecució dels seus objectius en l’àmbit cultural i, en concret, perquè ha contribuït a augmentar el prestigi, arreu de Catalunya, del municipi dels Pallaresos.

 

SR. JOAN PERE BUSQUETS

En prova d’agraïment per la seva eficaç col·laboració i ajuda desinteressada en la consecució dels seus objectius, per la seva incansable tasca com a historiador local, i pel seu treball en la preservació de la memòria històrica del municipi de Perafort.

 

SR. JORDI CALVET COLET

En prova d’agraïment per la seva eficaç col·laboració i ajuda desinteressada en la consecució dels actes, tant si són promoguts per l’Ajuntament de Salomó com en actes promoguts per diferents entitats del municipi, com a persona molt arrelada i compromesa amb el poble.

 

 • Compartir a

LLIURAMENT DELS PREMIS DE BATXILLERAT I CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR. 14a CONVOCATÒRIA.

LLIURAMENT DELS PREMIS DE BATXILLERAT I CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR. 14a CONVOCATÒRIA.

 

A la tarda del dimarts 11 de novembre, al Paranimf dela Universitat Rovirai Virgili es va fer el lliurament dels Premis de Batxillerat – Fundació Catalunya-La Pedrera i Cicles Formatius de Grau Superior – Repsol.

Aquests premis es donen a treballs d’investigació que han realitzat alumnes de l’últim curs de batxillerat o de cicles formatiu de grau superior. Tenen una dotació de 800 €, el primer premi, 700 € el segon i 500 € el tercer.

Els centres educatius als quals corresponen els alumnes guanyadors també tenen una dotació de 700 € per cadascun dels treballs finalistes (que tots tenen premi).  Els patrocinadors d’aquests premis són Fundació Catalunya-La Pedrera i Repsol.

Els alumnes guanyadors d’aquesta 14a convocatòria han estat els següents:

 

Batxillerat

1r. premi

Títol treball: Estudi poblacional de la detecció precoç de riscos cardiovasculars a Miami-Platja

Guanyador: Guillem Sabaté 

Centre: Col·legi Turó

 

2n premi

Títol treball: Un passeig pel llenguatge de l'ànima

Guanyador:  Nil  Garcés de Marcilla

Centre:  Institut Antoni Martí Franquès

 

3r premi                          

Títol treball: La xocolata

Guanyador:  Maria Álvarez

Centre: Col•legi Sant Pau Apòstol

 

Cicles Formatius de Grau Superior

1r. premi

Títol treball: Posa't els monuments a la butxaca

Guanyador:  Nerea Lozano, Alexia Clara Fernández, Ariadna Vallvé, Ester Pelaez, Ana Fernández, Pol Martínez

Centre: Institut Vidal i Barraquer

                   

2n premi

Títol treball: Prototip de mini aerogenerador

Guanyador:  Jon Guasch, Roger Mestres, Adrián  Caballero 

Centre: Institut Pere Martell

 

3r premi                          

Títol treball: Els efectes de les telecomunicacions en la societat

Guanyador:  Edgar Redondo, Carlos Peralta, David Fernández

Centre: Institut Pere Martell


Premis Batxillerat

Premis Cicles Formatius Garu superior   

Reportatge fotogràfic

 • Compartir a

LLIURAMENT DELS PREMIS DE BATXILLERAT I CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR. 14a CONVOCATÒRIA - Vídeo

Us oferim l'enregistrament  en vídeo de l’acte de LLIURAMENT DELS PREMIS DE BATXILLERAT I CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR. 14a CONVOCATÒRIA que us podeu descarregar (descarregar vídeo).

És un arxiu on hi ha tot l'acte, però, per la seva mida, tarda uns quants minuts en descarregar-se.

 • Compartir a

LLIURAMENT DELS PREMIS D'INVESTIGACIÓ DE BATXILLERAT-FUNDACIÓ CATALUNYA-LA PEDRERA I CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR-REPSOL

Al paranimf del Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili s’ha realitzat l’acte de lliurament dels PREMIS D'INVESTIGACIÓ DE BATXILLERAT-FUNDACIÓ CATALUNYA-LA PEDRERA I CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR-REPSOL.

El Consell Comarcal del Tarragonès ha lliurat els premis corresponents a la 16a convocatòria del Premi d'Investigació de Batxillerat-Fundació Catalunya-La Pedrera i el Premi d'Investigació de Cicles Formatius de Grau Superior-Repsol.Ambdós estan dotats amb 850 euros per a l'alumne guanyador i 700 al seu centre; el segon premi  700 euros per a l'alumne i 700 més per al centre; i el tercer premi 550 euros a l'alumne i 700 al seu centre educatiu.

El Primer Premi d'Investigació de Batxillerat va ser per Clara Sanz, de l’Institut Antoni Martí Franquès, pel seu treball “Moviment dels vessaments de petroli”.
El segon premi va ser per Eloy Vicente López, del  Centre Vedruna Sagrat Cor,   pel seu projecte "El Francolí un riu viu",  i  el tercer premi va ser per Irene Tobias Falla, de l'Institut Ramon Barbat i Miracle, pel treball " Resultats preliminars per a un nou test ecotoxicològic en sediments marins: lumbritox ".

El primer premi de Cicles Formatius de Grau Superior-Repsol va ser per al projecte titulat "El melanoma maligne ", obra d’Ana Angosto, de l’Institut Cal·lipolis.El segon va ser per Arianna Ibáñez i Àngels Niñerola, de l’Institut Vidal i Barraquer, pel seu treball " La ruta de l’aigua de Constantí ".El tercer premi va correspondre a Elisabet Llaberia, Aitana Sánchez i Marina Sanahuja, també de l'Institut Cal·lípolis, pel seu treball " Jorror Jaus".

L'acte de lliurament dels premis es va realitzar al Paranimf de la URV, i va ser presidit per la Consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sra. Meritxell Ruiz, acompanyada pel President del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Pere Virgili, la Vicerectora d’estudiants i comunitat universitària, Dra. Arantxa Capdevila, el Sr. Xavier Favà, Sots Director de Persones i Organització del Complex Industrial de Repsol a Tarragona i el Sr. Lluís Farrés, Director de Coneixement i Recerca de la Fundació Catalunya – La Pedrera, i fou presentat pel periodista Xavier Graset.

(Veure imatges)
(Veure enregistrament de l'acte)

 • Compartir a

LLIURAMENT DELS PREMIS TARRAGONÈS

Com cada any, el Consell Comarcal del Tarragonès convoca, amb el patrocini de Repsol, els Premis Tarragonès, en tres àmbits Investigació, Creació i Difusió.

L’acte de lliurament es fa cada any en un municipi diferent de la comarca. Aquest any es fa el proper diumenge 27 de novembre, a les 18h, al Casino municipal de Roda de Berà.

Aquest acte, que dirigeix Marc Chornet, serà conduït per Noèlia Pérez, actriu i cantant tarragonina. Ella i Josep Zapater són Cashalada, un projecte artístic a cavall entre el teatre i la música amb que repassarem, ara que acaba, l’any de la nostra comarca a través de versos i cançons.

 • Compartir a

LLIURAMENT DELS PREMIS TARRAGONÈS 2015 A TORREDEMBARRA

L’acte de lliurament, que es fa cada any en un municipi diferent de la comarca, enguany s'ha fet al Pati del Castell de Torredembarra.

La presentació ha anat a càrrec de l’actor Fermí Fernández i ha estat amenitzat per  un concert de Fito Luri (guitarra i veu) i Xavier Pié (saxo soprano), “Un país que es diu tu i jo”.

 

Els premis lliurats són els següents:

 

DISSETENA BECA D’INVESTIGACIÓ LUCIUS LICINIUS SURA

 

La Beca s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis quela componen. L’objectiu és fomentar els treballs de recerca que van configurant la història dels nostres municipis.

Premi: La dotació econòmica és de 2.450 € i la publicació del treball en el termini d’un any a la col·lecció Els llibres del Consell.

El jurat va concedir la beca al projecte Poder local, govern i assistència pública: l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Josep Barceló.

Gràcies a la col·laboració de l’empresa REPSOL podem garantir la convocatòria d’aquests Premis.

 

QUINZÈ PREMI DE CREACIÓ LUCIUS ANNEUS FLORUS

L’objectiu d’aquest premi és estimular les activitats de creació en tots els àmbits i fer notòria la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca.

El jurat va concedir el Premi Tarragonès de Creació a l’escriptor i professor Jordi Tiñena en reconeixement a la seva trajectòria creativa com escriptor, destacant l’univers tarragoní que crea en la seva obra novel·lística. I, també, per la projecció de la literatura catalana, tant en l’àmbit educatiu com general,  amb la divulgació creativa dels clàssics.                                                                                                                           

El Jordi Tiñena és catedràtic d’educació secundària, doctor en filologia catalana amb una tesi sobre la novel·la històrica catalana vuitcentista i llicenciat en filologia hispànica. És autor de les novel·les Mort a Menorca, Un dia en la vida d’Ishak Butmic (Premi Ciutat d’Alzira, 1994), Els vespres de don Magí Castellarnau (primera novel·la que va escriure ambientada a Tarragona), La dona del grill, El Comediant de Perpinyà, Dies a la ciutat (situada a la Tarragona del segle XVI, aquesta novel·la guanya el Premi Pin i Soler de narrativa 1998), L’ombra del coronel, El mercant, Peix de gat (ambientada al Serrallo, el barri pescador de Tarragona) i El gos suïcida, publicada el 2012. Amb finalitats educatives, ha fet versions al català modern d’obres clàssiques medievals, entre elles Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, Curial e Güelfa, l’Spill, de Jaume Roig i Lo Somni, de Bernat Metge.

 

QUINZÈ PREMI DE DIFUSIÓ EUTYCHES

L’objectiu d’aquest premi és assenyalar una personalitat, entitat o associació, reconeguda en el seu sector professional, que hagi difós o incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès.

 

El jurat va concedir el Premi Tarragonès de Difusió a l’Associació Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès en reconeixement a la seva trajectòria, que es va iniciar l’any 1976, amb una implicació i participació desinteressada dels veïns del poble, amb la voluntat de difondre aquesta manifestació dela cultura popular i tradicional, avui en dia, tan arrelada al municipi.

Les representacions del Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès es van iniciar l’any 1976 sota l’organització de l’entitatcultural Amicsde Montornès i avui sota la direcció de l’entitat proposada Associació Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès.

El Pessebre Vivent neix i es desenvolupa des d’aleshores, gràcies a la participació desinteressada de molta gent, amb l’objectiu de mantenir les manifestacions dela cultura populari tradicional arrelades al poble. Sense la col·laboració d’aquestes persones no hauria estat possible arribar aquest any a la celebració de la quarantena edició.

Als primers anys, l’itinerari feia un simple recorregut per diferents moments de la vida de Jesús, juntament amb escenes de tradicions populars catalanes i de la vida quotidiana dels nostres pares i avis, dedicats a la pagesia. Però l’evolució del Pessebre ha anat acompanyada també d’una transformació dels diferents espais, del material utilitzat, dels accessos i de les instal·lacions de serveis, gràcies al treball voluntari de tot el poble.

 

(Veure fotos)

 

 

 • Compartir a

LLIURAMENT DELS PREMIS TARRAGONÈS 2016

L’acte de lliurament es fa cada any en un municipi diferent de la comarca: el Catllar, Perafort, la Poblade Mafumet, Renau, Salomó, Vilallonga del Camp, la Noude Gaià, la Secuita, Vespella de Gaià, la Canonja, la Rierade Gaià, Tarragona, Vila-seca, Creixell i Torredembarra. Aquest any s'ha fet al Casino municipal de Roda de Berà.

 

Aquest acte, que dirigeixMarc Chornet, ha estat conduït per Noèlia Pérez, actriu i cantant tarragonina. Ella i Josep Zapater són Cashalada, un projecte artístic a cavall entreel teatrei la música amb que repassarem, ara que acaba, l’any de la nostra comarca a través de versos i cançons.

 

Els Premis que es van lliurar van ser els següents:

 

 

DIVUITENA BECA D’INVESTIGACIÓ LUCIUS LICINIUS SURA

 

El jurat va concedir la beca al projecte "Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a   Tarragona, 1962-1977",  de Cristian Ferrer.

 

La beca fou lliurada pel Sr. Josep Bertran, Responsable de Comunicació de Repsol a Tarragona.

 

Premi: La dotació econòmica és de 2.450 € i la publicació del treball en el termini d’un any a la col·lecció Els llibres del Consell.

 

SETZÈ PREMI DE CREACIÓ LUCIUS ANNEUS FLORUS

 

El jurat va concedir el Premi Tarragonès de Creació al poeta i artista visual Marcel Pey en reconeixement a la seva trajectòria creativa, que l’ha portat a representar algunes de les principals escoles avantguardistes i experimentals de l’art català. La seva trajectòria evidencia una constant capacitat d’innovació que li ha atorgat projecció i reconeixement nacional i internacional.                                                                                                                          

 

 

SETZÈ PREMI DE DIFUSIÓ EUTYCHES

 

El jurat va concedir el Premi Tarragonès de Difusió al catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili Eudald Carbonell en reconeixement a la seva intensa trajectòria com a arqueòleg, antropòleg i científic. Destacar, d’una manera especial, la tasca com a promotor i director de l’Institut Català de Poleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

 

El reconeixement d’aquests dos premis és un guardó creat per l’artista Bartolozzi.


(Veure imatges)

 

 • Compartir a

“VI SETMANA DE LA IGUALTAT – DONES I ESPORT”

Presentació del programa de la “VI Setmana de la igualtat – Dones i Esport”

El Consell Comarcal del Tarragonès ha presentat el programa d’activitats que, amb el títol de “VI Setmana de la Igualtat – Dones i Esport” han desenvolupat l’Àrea de Benestar Social i Família i el Consell Esportiu del Tarragonès, amb el suport de l’Institut Català de les Dones, per celebrar el “Dia internacional de les Dones”.
Com cada any, en la seva 6ena edició, s’ha preparat un programa adreçat a les dones, que inclou una vintena d’activitats obertes i gratuïtes, bàsicament esportives, tot i que n’hi ha algunes de culturals, que apropen i posen a l’abast de les participants, experiències de gran nivell qualitatiu que, fora d’aquest marc, no seria habitual poder-hi accedir.
En aquest programa hi col•laboren diferents associacions, clubs i entitats que ofereixen classes gratuïtes i jornades de portes obertes.
En total es presenta una oferta de 21 activitats, tals com Caiac, Defensa Personal Femenina, iniciació al patinatge, tennis i pàdel, curses d’orientació, jocs diversos, activitats d’aigua (piscina, sauna, jacuzzi), Aquagym, fitness, Samba brasilera, Zumba, tallers de Bollywood, tir amb arc, golf, patinatge en línia, regates de vela i conferències.
En l’acte de presentació, el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Frederic Adan, ha recordat que totes aquestes activitats es fan amb la intenció de cridar l’atenció i conscienciar sobre la idea de l’igualtat de les dones, i que seguiran fent mentre calgui. “Tan de bo - ha dit - que no fos necessari cridar l’atenció sobre aquest aspecte perquè fos una cosa socialment assumida.
També ha agraït la gran feina feta pel Consell Esportiu del Tarragonès, que ha assumit la principal part de l’organització de les activitats esportives”.

Per la seva banda, el Sr. Robert Vendrell, Vicepresident institucional del Consell Esportiu del Tarragonès, ha remarcar que cada any hi ha una participació més gran d’entitats i club esportius que s’impliquen en aquestes jornades, fins el punt que, tot i no haver començat a celebrar-se enguany, ja tenen sol•licituds per l’any que ve.
Les activitats són gratuïtes, es realitzen a diferents municipis del Tarragonès, i les despeses són assumides per les organitzacions col•laboradores. La funció del Consell Esportiu del Tarragonès i del Consell Comarcal del Tarragonès és establir el contacte i negociar amb cadascuna d’elles, definir la programació , coordinar tot el procés d'inscripció i gestionar les diferents activitats.

 • Compartir a

MANIFEST CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE, AL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS

Avui, dia 27 de novembre a les 12 h, s'ha realitzat una sessió, al Saló de Plens del Consell, en la que, a més del president de l'ens,  hi han participat consellers i regidors de benestar social, en què ha estat presentat un vídeo elaborat des del Tarragonès que mostra la tasca de totes aquelles persones que treballen per eradicar la violència masclista i s'han explicat  els punts més importants del protocol per a l'abordatge d'aquest tipus de violència a la comarca i ha estat presentada la memòria del SIAD. Posteriorment s'ha llegit un manifest de rebuig a la violència de gènere.

 

(Veure imatges)

 • Compartir a

MÉS DE 200 PARTICIPANTS A LES “JORNADES SOBRE LA GESTIÓ DELS SERVEIS A LES PERSONES”

Les “Jornades sobre la Gestió dels Serveis a les Persones”, que es van dividir entre el passat dijous i avui, han tingut una gran assistència de participants. A la primera jornada hi va haver una participació d’unes 70 persones i a la d’avui hi han assistit més de 140 professionals de serveis socials, de medi ambient i energia a més de persones dins l’àmbit empresarial

Les temàtiques exposades avui se centraven en “El repte de la pobresa energètica i la vulnerabilitat de les famílies”

Aquestes jornades, l’últim acte dels programats per celebrar els 25 anys dels serveis Socials al Consell Comarcal del Tarragonès, s’han celebrat a la sala Santiago Costa, de la Diputació de Tarragona, i el seu objectiu ha estat oferir nous coneixements i crear sinergies per millorar la resposta als nous reptes que presenten els serveis socials.

La jornada d’avui l’han obert Imma Costa, diputada de la Diputació de Tarragona, seguida per Rafael Torrico, gerent de SOREA, empresa col·laboradora i patrocinadora de les jornades, Francesc Iglesias, secretari d'Afers Socials i Famílies i Pere Virgili, president del Consell Comarcal del Tarragonès, els quals han saludat els assistents i posteriorment han donat pas als ponents.

La Dra. Maria Llop, directora de la Càtedra d’Energia i Desenvolupament de la URV, sota el títol “La importància econòmica, social i mediambiental de l’energia” ha fet una exposició sobre les repercussions que té el fenomen de la pobresa energètica en els diferents camps esmentats.

A continuació, Francesc Iglesias, secretari d’Afers Socials i Famílies, de la Generalitat, ha fet una “Presentació del nou concepte de pobresa energètica”, que no es tracta només de l’energia bàsica, sinó que està relacionada amb molts altres serveis necessaris i relacionat en un entorn molt complex.

L’ha seguit Montse Solé, directora de clients de l’Àrea Manager Catalunya-Balears de SOREA, que ens ha parlat sobre “El paper de l’empresa subministradora i la responsabilitat social” posant molts exemples dels mecanismes que es poden seguir -i que s’apliquen des de Sorea- pels afectats per la pobresa, camins i solucions que existeixen, i la col·laboració activa que realitza la seva empresa oferint formació a escoles, entitats i associacions, sobre mètodes d’estalviar. Ha partit del concepte de que no es pot parlar de pobresa energètica, sinó de pobresa en general, de la important funció que tenen els serveis socials per detectar-la i col·laborar amb els seus estudis, per tal de crear les sinèrgies necessàries, moltes ja existents, amb les administracions, especialment amb els municipis, les empreses, les diferents entitats i associacions i el voluntariat.

El punt final ha estat una Taula Rodona, seguida d’un debat, sobre “Com gestionar la vulnerabilitat”. En ella, Marta Cid, com a representant del tercer sector, ha intervingut de moderadora dels diferents participants: Montse Solé, directora de clients de l’Àrea Manager Catalunya-Balears de SOREA, que ha ofert una visió des del punt de vista de l’empresa subministradora; Àngel Belzunegui, director de la càtedra d’Inclusió Social de la URV, que ha aportat la visió des de la seva vessant; Josep Maria Juncosa, cap del Servei Territorial d’Habitatge de Tarragona, que també ha presentat el punt de vista des d’aquest apartat de la Generalitat, Héctor Simón, professor Lector de Dret Civil i investigador de la Càtedra UNESCO d’habitatge de la URV, que ha aportat el punt de vista de la UNESCO; Sònia Oriola, coordinadora de l’Àrea d’acompanyament a les persones de l’ACM, que ha donat una visió des del món local; Judit Pujol, cap de Secció de Consum a Tarragona de l‘Agència Catalana de Consum, ha fet la serva aportació des del seu sector; Josep M. Prunera, cap de la Unitat de Medi Ambient del SAM, de la Diputació de Tarragona, ha mostrat la realitat des del Camp de Tarragona i Ramon Castellví, enginyer industrial i consultor d’estalvi i eficiència energètica, ha parlat sobre la visió de les empreses d’educació ambiental.

Ha estat una jornada molt intensa però molt clarificadora per als participants, la qual, a quarts de tres de la tarda, s’ha clausurat amb les paraules de comiat del Sr. Torrico, gerent de SOREA, Montserrat Vilella, de la Comissió de l’ACM, i del president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili.

(Veure més imatges)

 

 

 

 • Compartir a

MÉS DE 60 PROFESSIONALS ASSISTEIXEN A LA JORNADA SOBRE NOIES I CONSUMS

La jornada ha estat organitzada per l’Oficina Jove del Tarragonès i ha tingut lloc a l’Espai Jove Kesse

 

S'ha celebrat a l'Espai Jove Kesse la 4a Jornada Tècnica de Salut Jove "Noies i consums. Eines i estratègies per treballar la prevenció de drogues en noies”.

 

 

La jornada ha estat organitzada per l'Oficina Jove del Tarragonès, servei promogut en col·laboració per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Tarragonès i l'Ajuntament de Tarragona (Espai Jove de Salut) i ha comptat amb el finançament del Ministerio de Sanidad y Consumo PNSD.

 

La jornada s’ha iniciat amb una ponència que ha portat per nom Radiografia dels consums juvenils a la ciutat de Tarragona, a càrrec de Patrícia Ros, directora del Servei Prevenció de Drogues de l’Ajuntament de Tarragona; i a càrrec de Natàlia Carceller-Maicas, membre del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili. Patrícia Ros ha explicat la participació del Servei de Prevenció de les Addiccions de l’Ajuntament de Tarragona en l’estudi Youth in Europe, un estudi en el qual participen diversos països europeus i que té per objectiu fer una radiografia de la realitat juvenil mitjançant la recollida de dades d’una gran mostra de joves. Per la seva banda, Natàlia Carceller-Maicas, que participa en l’anàlisi i interpretació de les dades extretes de l’estudi, ha fet palesa la importància d’incorporar la perspectiva de gènere en la investigació i en l’anàlisi de dades i de posar els resultats de qualsevol estudi a disposició de les persones professionals que treballen sobre el terreny.

 

A la segona part de la jornada s’han fet sessions de treball en grups, en els quals s’ha treballat sobre diversos aspectes més concrets relacionats amb noies i consums.

 

Un dels grups ha treballat sobre com acompanyar noies amb addicció a substàncies. La temàtica del segon dels grups ha estat com treballar la perspectiva de gènere en els serveis socials adreçats a adolescents i joves; i, per últim, s’ha treballat sobre com prevenir la violència sexual en contextos d’oci nocturn.

 

La jornada ha permès a les persones assistents tant aprofundir en la temàtica dels consums de substàncies en noies com conèixer noves metodologies de treball i noves estratègies per abordar aquesta qüestió.

 

La jornada ha posat de manifest la necessitat d’incloure la perspectiva de gènere en el treball amb joves des de qualsevol àmbit i abordar el treball amb noies des d’una perspectiva integral.

 

(Fotos)

 • Compartir a

Més de dues-centes persones participen a la caminada de primavera del Consell Comarcal

La sortida s'ha fet des de la plaça Luis del Olmo de Roda de Berà, al Roc de Sant Gaietà.

El Consell Consultiu de la Gent Gran del Consell Comarcal del Tarragonès ha celebrat aquest matí la caminada curta de primavera, amb un recorregut de sis quilòmetres des de Roda de Berà fins Torredembarra. Els més de dos-cents participats, membres d’associacions de Gent Gran de tot el Tarragonès, s’han donat cita prop de les 10 del matí a la plaça Luis del Olmo de Roda de Berà. Allà els hi estava esperant Teresa Ferré, regidora de la Gent Gran de l’Ajuntament de Roda de Berà, qui, acompanyada pel conseller de Benestar Social del Consell Comarcal del Tarragonès, Antonio López, els hi han donat al benvinguda.
Seguidament s’ha iniciat la marxa pel camí de Ronda fins arribar a l’ermita de la Mare de Déu de Berà, on han fet una parada per esmorzar, i han continuat per la platja Llarga, el Gorg de Creixell i els Muntanyans de Torredembarra.
Aquesta ruta els ha permet conèixer els camins, el paisatge i les diverses particularitats d’aquests municipis del Tarragonès alhora que practiquen una activitat física saludable i coneixen persones d’altres localitats amb les mateixes inquietuds.

 • Compartir a

MINUT DE SILENCI PEL CRIM DE LA POBLA DE MAFUMET

L’Ajuntament de Tarragona ha convocat un minut de silenci pel crim comès la nit del passat dissabte 17 de desembre a La Pobla de Mafumet. 
El president del Consell Comarcal del Tarragonès s’hi ha afegit solidàriament, especialment perquè l’equip de professionals dels Serveis Socials ofereixen l’atenció al municipi de la Pobla de Mafumet. 
D’aquesta manera, Pere Virgili ha volgut mostrar el seu condol en nom propi i en representació de l’equip de Benestar Social per la mort de Carmen Ginés Abelló, de 44 anys, presumptament a mans del seu marit, donar suport a la família de la víctima i mostrar el seu rebuig per la violència gènere.

(Foto: Cedida Premsa de l’Ajuntament de Tarragona)
 • Compartir a

MIRA’M - FESTIVAL REC

Tornem a col·laborar amb Play Acció Cultural per al desenvolupament del projecte pedagògic Mira’m en el marc del Festival REC de Tarragona. La intenció és fer arribar al nostre jovent un cinema no comercial, acompanyat de reflexions vers temàtiques diverses. El públic a qui va adreçat és l’alumnat de batxiller dels centres de secundària del Tarragonès.

 

Enguany us esperem el divendres 4 de desembre a la seu de Caixa Forum de Tarragona (C/Cristòfor Colom, 2) de 10 a 13h, amb la següent distribució de la jornada:

 

-        De10 a11.30 aproximadament visualització d’una pel·lícula.

-        Pausa de 30 minuts per esmorzar.

-        De12 a13h posada en comú sobre la pel·lícula i la seva temàtica entre el vostre alumnat i les directores i l’actriu protagonista.

 

Enguany la pel·lícula proposada és l’òpera prima de quatre joves directores, la Laia Alabart, l’Alba Cros, la Laura Riusi la Marta Verheyen. Elseu títol és  “Les Amigues de l’Àgata” (http://www.lesamiguesdelagata.com/) que permetrà parlar, gràcies a la història de la jove protagonista (una estudiant de primer any de carrera) dels dubtes i incerteses davant el futur; de les amistats i les relacions; de les perspectives professionals i de la creació artística com a mitjà d'expressió personal, entre altres temes.

 

Des del Consell Comarcal del Tarragonès també s’ofereix suport en el desplaçament a aquells centres educatius de fora de Tarragona que vulguin assistir. Les inscripcions s’atendran per rigorós ordre d’arribada.

Podreu obtenir més informació al telèfon 977244500 o a l'adreça de correu electrònic joventut@tarragones.org

 

 • Compartir a

NOU ESPAI JOVE DE LA POBLA DE MAFUMET

Ha tinguc lloc la jornada de portes obertes del nou Espai Jove de La Pobla de Mafumet que en els propers mesos s’inaugurarà i es posarà en ple funcionament a l’antiga escola del municipi. Aquesta és una nova iniciativa posada en marxa per l’Ajuntament de La Pobla de Mafumet en la seva aposta per treballar per la joventut del poble.

 

L’objectiu de la jornada, a més a més de mostrar les instal·lacions, és també recollir les idees i reflexions del jovent del municipi quant al disseny i l’organització del lloc que es pretén que sigui un espai de trobada dinàmic i participatiu per a ells des del seu inici.

 

Al voltant d’una vintena de joves han assistit a la trobada i han donat la seva opinió sobre les característiques que els agradaria que tingués el seu espai, així com activitats a realitzar-hi i fins i tot començar la redacció de la seva normativa. El dinamitzador juvenil del municipi, membre de Fundació Privada En Xarxa, juntament amb la col·laboració de la tècnica de joventut comarcal que treballa al municipi van conduir la trobada.

 

Mitjançant conveni ambel ConsellComarcal del Tarragonès, i amb el suport dela Direcció GeneraldeJoventuti la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament també està redactant en aquests moments el Pla Local deJoventut2016-2019 i s’ofereix un servei d’atenció presencial tots els dilluns d’11 a 14 alPunt Jove,ubicat al CasalCultural, on el projecte a destacar és l’acompanyament en la recerca de feina i el suport a la inscripció ala Garantia Juvenil.

 

 • Compartir a

NOVA CONCESSIÓ DEL SERVEI DE RECOLLIDA DE VEHICLES ABANDONATS AL TARRAGONÈS

El Consell Comarcal del Tarragonès, previ concurs, ha atorgat la concessió del servei de recollida de vehicles abandonats als diferents municipis del Tarragonès a l’empresa Grues David S.A.
L’abandonament d’un vehicle representa un important focus de contaminació ambiental, per la qual cosa és obligatori, sota la responsabilitat del seu propietari, dur-lo a un centre de desballestament. Tot i així, en els casos en que es produeix un abandonament, els municipis denuncien la localització del vehicle i el Consell Comarcal del Tarragonès fa el seguiment de localització del seu propietari i, si és el cas, procedeix a la seva retirada i desballestament controlat.
Aquest servei recau en una empresa que realitza les funcions de retirada de l’espai públic i portar el vehicle al dipòsit, custodiar-lo temporalment i, si s’escau, procedir al seu desballestament per a ferralla, prèvia tramitació del corresponent expedient de residu sòlid.
L’àmbit d’actuació actual cobreix els municipis de la Canonja, el Catllar, Constantí, el Morell, la Nou de Gaià, els Pallaresos, Perafort, la Pobla de Mafumet, la Pobla de Montornès, Renau, la Riera de Gaià, Salomó, la Secuita, Vespella de Gaià i Vilallonga del Camp.
Sortosament la sensibilitat dels ciutadans s’ha incrementat en els últims anys, i així, paulatinament, el nombre de vehicles abandonats s’ha anat reduint. En podem veure la seva evolució en el següent quadre:
Any 2009 2010 2011 2012 2013
N. de vehicles abandonats 79 51 38 24 16

Aprofitant la recollida d’un vehicle, el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Frederic Adan, ha visitat el nou concessionari per tal de fer un seguiment de les instal•lacions i dels procediments que es segueixen.

 • Compartir a

10é ANIVERSARI ZONA TRAC

Els municipis de la Zona TRAC (Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla i Creixell) han presentat al Consell Comarcal del Tarragonès els actes de celebració del desè aniversari de treball conjunt en matèria de joventut. Alcaldes i regidors dels quatre municipis han explicat els actes escollits que es duran a terme durant el segon semestre d’aquest any, destacant-ne la batucada a Torredembarra; la baixada de trastos a Roda de Berà; les activitats esportives a Creixell; i la Fira d’Entitats a Altafulla. Totes elles activitast en les que el jovent s’hi veu directament implicat, sigui com a organitzador, col•laborador o com a destinatari final. 

També s’ha explicat la creació d’una aplicació que es pot descarregar als dispositius mòbils android des del codi QR que es veu a l’agenda, on a més a més d’informació sobre les activitats que inclou aquest aniversari també es pot trobar el contacte i ubicació dels quatre punts d’informació juvenil, links d’interès, etc.

L’acte ha comptat amb la presència també del Coordinador Territorial de Joventut, Joan Plana, que ha destacat la importància del treball en xarxa, no tan sols per l’aprofitament de recursos que comporta sinó també perquè enriqueix totes les parts i millora el fruit del treball conjunt.

 • Compartir a

Oberta la tercera convocatòria per presentar propostes a la concessió de distincions de mèrit de serveis distingits

El Consell Comarcal del Tarragonès, recollint el suggeriment d’alguns municipis de la comarca, va iniciar la convocatòria anual de concessió de distincions de Mèrit de Serveis Distingits, amb l’objectiu d’honorar persones o entitats en mèrits a la labor realitzada o conducta seguida que hagin contribuït a augmentar el prestigi d’un municipi del Tarragonès o de la comarca en el seu conjunt.

Tenint encompte labona acollida de les dues edicions, el Consell Comarcal va aprovar al Ple, de data 20 de desembre del 2016, les Bases per a la tercera convocatòria per a la concessió d’aquestes distincions. En les Bases s’estableix que les propostes les presenten els Ajuntaments del Tarragonès, a proposta del Ple municipal i que s’atorgaran a persones o entitats dels municipis de la comarca que s’hagin distingit en una continuada labor cultural, científica, econòmica, social o urbanística. El termini establert per presentar les propostes és el 24 de març de 2017.

 • Compartir a

OBERTES LES INSCRIPCIONS A L’ESQUIADA JOVE ZONA TRAC

Els Punts d’Informació Juvenil dela zona TRAC, Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla i Creixell, amb la col·laboració i suport del Consell Comarcal del Tarragonès i dela Direcció GeneraldeJoventut, organitzen una nova edició de l’Esquiada Jove dins del projecte Propera Parada.

 

La sortida es farà els dies 26, 27 i 28 de febrer a l’estació Vallnord d’Andorra.

 

S’adreça a majors de 14 anys i el preu per persona és de 130 €.

 

Enguany com a novetat qui vulgui pot fer pagament fraccionat. Això permetrà al jovent pagar 50€ de pre-inscripció abans del 5 de febrer i 80€ en un segon pagament abans del 19 de febrer, data en què es tanquen les inscripcions.

 

Aquest preu inclou el transport, el forfait per a 2 dies, l’assegurança i l’allotjament a mitja pensió a l’Hotel Panorama de 4 estrelles.

 

Les inscripcions ja estan obertes i cal fer-les a qualsevol dels 4 Punts d’Informació Juvenil. 

 • Compartir a

Obertura del Punt Jove als Pallaresos

El Punt Jove arrenca com un espai d’atenció a tots els joves dels Pallaresos. A partir de l’11 de febrer els joves que vagin a l’Ajuntament trobaran el seu punt de consulta amb informació juvenil i serveis diversos cada 2n i 4t dijous de mes.

 

Informació en temes de formació, treball, habitatge, salut i prevenció, suport a l’associacionisme, voluntariat, vacances i estades, turisme juvenil... són alguns dels temes que s’hi podran consultar, però els serveis més destacables que els joves trobaran són l’atenció personalitzada en assessorament laboral i la gestió i acompanyament en el programa de la Unió Europea de Garantia juvenil que detallem tot seguit:

 

    ACOMPANYAMENT LABORAL

 • Assessorament i orientació laboral personalitzat.
 • Realització del currículum.
 • Acompanyament en el procés de cerca de feina.
 • Ofertes laborals actualitzades gràcies al Club de feina.
 • Inscripció a la Borsa de treball del Servei Comarcal de Joventut, centrada en professions relacionades amb el món del lleure, l’esport, l’educació i altres d’àmbit social.

 

GARANTIA JUVENIL:

 • Programa que vol lluitar contra l’atur juvenil i ofereix avantatges als joves amb programes de formació i iniciació al mercat laboral.
 • Dirigit a joves de 16 a 29 anys que no estiguin ni estudiant ni treballant.
 • Des del Punt Jove s’informarà del programa, es donarà suport a la inscripció i es farà un seguiment del jove conjuntament amb el SOC.

 

Per altra banda, també és un espai de recull de propostes i idees dels joves del poble per a la redacció del proper Pla Local de joventut dels Pallaresos, pel que se’ls convida a fer aportacions ja sigui de forma presencial o mitjançant el correu electrònic.

 

Joves! Us esperem a l’Ajuntament cada 2n i 4t dijous de mes d’11 a 13h (i de 13 a 14h amb cita prèvia). També us atendrem a mancomunatjove@tarragones.org i al telèfon 977244500.

 

 

 

Punt Jove els Pallaresos

(Cada 2n i 4t dijous de mes)

Av Catalunya, 8, baixos.

43151 Els Pallaresos (TARRAGONA)

 

mancomunatjove@tarragones.org /   www.tarragones.cat

 

977244500 (Consell Comarcal)

977 61 06 00 (Ajuntament dels Pallaresos els dies d’atenció).

 

Aquest servei es dóna gràcies a un conveni establert entre el Consell Comarcal del Tarragonès i l’Ajuntament dels Pallaresos i amb el suport de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

 

 • Compartir a

OFRENA DE L'11 DE SETEMBRE

Com cada any, el Consell Comarcal del Tarragonès va fer l'ofrena floral al monument de Rafael  Casanova, a Tarragona.  A l'acte hi van participar diferents consellers, i l'ofrena fou realitzada pel president, Pere Virgili, acompanyat pels dos vicepresidents, Martí Pla i Daniel Cid, i pel conseller de Benestar i Família, Antonio López.

 

(Imatges)

 • Compartir a

OFRENA FLORAL 11 Setembre

 

Com és tradicional, en la Diada Nacional de Catalunya, el Consell Comarcal del Tarragonès va fer la seva ofrena floral al monument de Rafael Casanova, en un acte festiu celebrat a Tarragona.
En ell hi van participar el president de l’ens, Sr. Pere Virgili, acompanyat d'una representació dels consellers.

(Imatges)

 • Compartir a

Ofrena Floral de l’11 de setembre del Consell Comarcal del Tarragonès

Com és tradicional, en la Diada Nacional de Catalunya, el Consell Comarcal del Tarragonès va fer la seva ofrena floral al monument de Rafael Casanova, en un acte festiu celebrat a Tarragona.

En ell hi van participar el president de l’ens, Sr. Frederic Adan, acompanyat pels vicepresidents i diferents consellers, representant tots els grups polítics.

 

 • Compartir a

PER SANT JORDI, EL CONSELL COMARCAL COMPARTEIX LECTURES AMB LA GENT GRAN

El Consell Comarcal del Tarragonès en col·laboració amb els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona,la BibliotecaPúblicade Tarragona, l’Ajuntament de Creixelli l’Ajuntament dels Pallaresos, en el marc de les activitats que s’organitzen per Sant Jordi, ha programat una sèrie de lectures sota el lema “La veu em frisa” (Montserrat Abelló) a residències de gent gran del Tarragonès, amb la voluntat d’acostar aquesta festa de les lletres a llocs on hi ha persones que no poden celebrar-la al carrer:

 

Les lectures han anat a càrrec del president del Consell Comarcal del Tarragonès, dels alcaldes de Creixell i els Pallaresos i de voluntaris i voluntàries d’aquests municipis.

 

Els dies i residències on es desenvolupa aquesta activitat són:

 

Dimarts 21 d’abril de 2015, 10.30h, ResidènciaLa Ermitaa Creixell.

Dimarts 21 d’abril de 2015, 11.30h, Residència Llar d’Avis Mar i Sol a Creisell.

Dimecres 22 d’abril de 2015, 10.45h, Residència Santa Tecla Llevant de Tarragona

Dimecres 22 d’abril de 2015, 12.15h, Residència Santa Tecla Ponent de Tarragona

Divendres 24 d’abril de 2015, 11h, Residència Nostrallar als Pallaresos.

 

(Fotos Santa Tecla)

(Fotos Nostrallar)

 • Compartir a

PER SANT JORDI, EL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS COMPARTEIX LECTURES AMB LA GENT GRAN

El Consell Comarcal del Tarragonès en col·laboració amb els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona, l’Ajuntament de Creixell, l’Ajuntament dels Pallaresos i l’Ajuntament de Roda de Berà, en el marc de les activitats que s’organitzen per Sant Jordi, ha programat una sèrie de lectures sota el lema “La veu em frisa” (Montserrat Abelló) a residències de gent gran del Tarragonès, amb la voluntat d’acostar aquesta festa de les lletres a llocs on hi ha persones que no poden celebrar-la al carrer.

Els actes es realitzen aquesta setmana a la Residència "Nostrallar", dels Pallaresos, les residències "Ponent" i "Llevant", de la Xarxa Santa Tecla, de Tarragona, la Residència "Mar i Sol"  i la Residència  "La Ermita", de Creixell i la Residència Barà Bahia de Roda de Berà.

Les lectures van a càrrec de voluntaris i voluntàries de la nostra comarca, del president del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Pere Virgili, de la presidenta de la Comissió de Cultura, Sra. Rosa M. Parés, del president de la Comissió de Benestar Social, Sr. Antonio López, del conseller del CCT, Sr. Frederic Royuela, de l'alcalde dels Pallaresos, Sr. Josep M. Nolla, de l’alcalde de Creixell, Sr. Jordi Llopart, a més d’altres representant polítics dels ajuntaments.

 

(Imatges Residència Nostrallar)

(Imatges Residència Ponent)

(Imatges Barà Bahia)

(Imatge Creixell)

(Imatges Residència Llevant)

 • Compartir a

PERE VIRGILI ES REUNEIX AMB ÒSCAR CADIACH

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Pere Virgili, va reunir-se amb l'alpinista Òscar Cadiach, recentment guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la seva dilatada trajectòria alpinística. L’any 1985 va ser el primer català en trepitjar el cim de l’Everest. Ha estat més de 25 vegades per sobre dels vuitmils metres i ha coronat 16 vuitmils.

Durant l'entrevista, el president va reiterar la felicitació a l'alpinista per la distinció rebuda i van comentar els nous projectes futurs.

 • Compartir a

"POLÍTIQUES DE MOBILITZACIÓ D'HABITATGES BUITS"

EL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS DEDICA UNA JORNADA A LES "POLÍTIQUES DE MOBILITZACIÓ D'HABITATGES BUITS"

 

 

Al Consell Comarcal del Tarragonès,  s'ha celebrat una jornada adreçada als alcaldes, regidors i tècnics d'habitatge municipals, per tal d'informar-los sobre les noves normatives aprovades pel govern, adreçades totes elles a facilitar eines que permetin reduir l'estoc d'habitatges buits i potenciar el lloguer social.

El president del Consell Comarcal, Sr. Pere Virgili, va fer una introducció descrivint els antecedents que ens han conduit a la situació actual i definint les característiques existents.

El paquet de normatives, lleis i decrets facilita elements de recollida d'informació per tal de disposar d'un cens, i mitjançant mesures de col·laboració amb els grans propietaris, però també sancionadores, posa la responsabilitat en mans dels ajuntaments, tots facilitant-los els mitjans necessaris perquè puguin actuar.

La realitat actual posa en evidència que hi ha una gran necessitat d'habitatges a preu assequible i un nombre d'habitatges buits que pràcticament dobla la demanda.

Per altra banda, tot i la gran disponibilitat d'habitatges, hi ha una oferta insuficient per cobrir la demanda social, és per això que el govern ha creat tot aquest conjunt de lleis i normes par tal d'estimular-la.

La tècnica en Habitatge, Elga Molina, ha explicat detalladament quines són les noves "Polítiques de mobilització d'habitatges buits" reflectides en les noves lleis i la manera d'aplicar-les des dels municipis, posant alguns exemples de determinats municipis i comarques que ja les apliquen i oferint una guia bàsica i homogènia de com s'ha d'actuar i, davant dels dubtes que puguin sorgir, oferint els serveis d'Habitatge del Consell Comarcal del Tarragonès que en tot moment estaran disponibles per facilitar l'assessorament necessari.

 

(Veure imatges)

 

 

 

 • Compartir a

Premi d’Investigació de Batxillerat ”Fundació Catalunya-La Pedrera” i Cicles Formatius de Grau Superior “Repsol”

Premi d’Investigació

de Batxillerat ”Fundació Catalunya-La Pedrera”

i Cicles Formatius de Grau Superior “Repsol”

(16a Convocatòria)

 

El Consell Comarcal del Tarragonès,la Juntade Directors dels centres d’educació secundària de la comarca i les associacions de pares i mares d’alumnes han cregut oportú convocar la setzena edició del premi d'investigació amb l’objectiu de: 

 • Potenciar la recerca i la investigació fora de l’àmbit universitari.
 • Estimular l'alumnat en la realització de treballs de qualitat.
 • Educar els joves en la presentació i la defensa pública del treball realitzat.
 • Incentivar els centres en la motivació dels seus alumnes a endinsar-se en el món de la investigació. 

COMITÈ ORGANITZADOR

L’òrgan encarregat del present premi estarà format pels següents membres:

 ·        Consell Comarcal del Tarragonès

 • Departament d’Ensenyament dela Generalitatde Catalunya
 • Instituts d’educació secundària de la comarca
 • FAPAC i FAPAES
 • Universitat Rovira i Virgili

 BASES

 PARTICIPANTS

Podran participar-hi alumnes de tots els centres d’educació secundària de la comarca del Tarragonès, i cada centre podrà presentar tres treballs d’investigació de Batxillerat. Pel que fa als Cicles Formatius de Grau Superior tres per família professional.

 

REQUISITS TÈCNICS DELS TREBALLS

Els treballs d’investigació han de reunir els següents requisits: 

 • Ésser realitzats durant el curs acadèmic 2015-16.
 • S’han de presentar impresos en DIN A4, a una sola cara, a doble espai, amb cos 12. S’acceptaran aquells treballs elaborats en una segona llengua no oficial: anglès, francès, alemany o italià, havent d’adjuntar-hi, en aquest cas, una síntesi traduïda.
 • Extensió màxima de 50 pàgines, annexos exclosos, en el cas de treballs de Batxillerat i 100 pàgines, annexos exclosos, en els de Cicles Formatius de Grau Superior. En aquest darrer cas, en el supòsit que els treballs presentats s’hagin realitzat en algun altre suport material (maqueta, simulació pràctica, experiència real o model a escala), aquesta es podrà aportar com a complement de la presentació del treball.
 • Els participants han de presentar:
  • Una còpia impresa del treball.
  • Una còpia del treball en suport magnètic, format PDF, si hi ha arxius:
   • Vídeo, en format *.AVI (Extensió màxima total 300MB)
   • Una presentació en format Power Point.
   • Un resum del treball d’un màxim de 400 paraules, en format PDF
 • No podran concursar treballs que hagin estat premiats a d’altres certàmens.

 

En cap dels fitxers, per tal de preservar l’anonimat del seus autors, no hi podrà figurar cap referència que identifiqui l’alumne, professors o centre on estan matriculats. 

TERMINI DE PRESENTACIÓ

Els centres participants de Batxillerat han de fer arribar els treballs com a molt tard el 31/05/2016, i els de Cicles Formatius de Grau Superior, com a molt tard l’1/07/2016, al Consell Comarcal del Tarragonès, c/ de les Coques, 3, 43003 Tarragona.

 

El centre ha de trametre:

 • Ofici amb el/s treball/s seleccionat/s que el representi.
 • Per a cada treball una fitxa d’inscripció.
 • Els treballs aniran signats amb un pseudònim. 

JURAT

 

Premi d’investigació de Batxillerat Catalunya-La Pedrera”:

Sr. José García, en representació del Consell Comarcal del Tarragonès.

Sr. Rafael Muñoz, en representació del Departament d’Ensenyament.

Sra. Maria Pilar Sanz i Sra. Rosa Maria Murtró representants dels estudis de Batxillerat.

Sra. Lesley Anna Bell i Sra. Lourdes Tablado, caps de departament o seminaris.

Sr. Ricard Boqué i Sra.Yolanda Bodoqueen representació dela Universitat Rovirai Virgili. 

 

Premi d'investigació de Cicles Formatius de Grau Superior Repsol”:

Sr. Albert Abelló, en representació del Consell Comarcal del Tarragonès.

Sr.Valero Camps, en representació del Departament d’Ensenyament.

Sr. Rafel Pallach i Sr. Mateu González, representants d’estudis de formació professional.

Sra. Pilar Forés i Sr. Joan Perelló, representants de CFGS sector serveis i sector industrial.

Sr.Antoni Martínezi Sr. Albert Oller, en representació dela Universitat Rovirai Virgili.

 

Els jurats poden cercar l’assessorament extern que considerin oportú. Així mateix, se’ls informarà del nombre d’alumnes que han confeccionat els treballs de recerca.

 

Una vegada valorats els treballs presentats se’n farà una selecció i els interessats seran citats, prèvia comunicació, per tal que exposin públicament el treballs abans de la lectura del veredicte del jurat (el temps per a l’exposició serà de 5 minuts).

 

El jurat pot declarar desert algun dels premis convocats o concedir accèssits si ho considera oportú. El seu veredicte és inapel·lable. 

PREMIS

S’estableixen dues categories: Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior.

Per a cadascun d’aquests nivells educatius s’atorgaran els següents premis:

 

Participant                               Centre

1r. premi                   850 € i diploma                        700 € i diploma

2n. premi                  700 € i diploma                        700 € i diploma

3r. premi                   550 € i diploma                        700 € i diploma 

LLIURAMENT DELS PREMIS

L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc durant la tardor de 2016.

 

Un membre del jurat farà pública l’acta en què es donaran a conèixer els guanyadors. Serà en aquest acte on a més es farà públic un reconeixement als tutors dels treballs guanyadors als quals se’ls lliurarà un diploma acreditatiu.

 

Els treballs guanyadors passaran a ser propietat del Consell Comarcal, que podrà publicar-los o fer-ne l’ús que consideri oportú. La resta de treballs presentats es col·locaran en la biblioteca-virtual, http://www.urv.cat/futurs_estudiants/1er_i_2n_cicle/info_centres_secundaria/premisrecerca45.html#rep, per tal que puguin ésser consultats. 

ACCEPTACIÓ DE LES BASES

El Consell Comarcal del Tarragonès, en compliment del que estableix l’article 5 dela Llei Orgànica15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, pel qual es regula el dret d’informació i recollida de dades, informa a tots els participants que:

 • Les seves dades personals seran incorporades a un fitxer automatitzat sota la responsabilitat del Consell, amb la finalitat de gestionar el cartell de premis convocats.
 • S’autoritza a la utilització de qualsevol material fotogràfic o audiovisual en què aparegui el concursant per part del Consell Comarcal del Tarragonès
 • Les dades personals i material gràfic podran cedir-se a administracions / entitats vinculades amb el premi.

 

En qualsevol moment, els interessats podran exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un escrit al Consell Comarcal del Tarragonès, c/ coques, 3 - 43003 Tarragona.

 

Els autors, per la mera participació en el concurs, han d’acceptar les bases i renunciar a qualsevol reclamació legal.

 

Altres aspectes no regulats en aquestes bases seran resolts perla Comissió Organitzadorad’aquest premi.

 

 • Compartir a

PREMIS D'INVESTIGACIÓ DE BATXILLERAT-FUNDACIÓ CATALUNYA-LA PEDRERA I CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR-REPSOL

PREMIS D'INVESTIGACIÓ DE BATXILLERAT-FUNDACIÓ CATALUNYA-LA PEDRERA I CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR-REPSOL


El Consell Comarcal del Tarragonès ha lliurat els premis corresponents a la 15a convocatòria del Premi d'Investigació de Batxillerat-Fundació Catalunya-La Pedrera i el Premi d'Investigació de Cicles Formatius de Grau Superior-Repsol.

Ambdós estan dotats amb 850 euros per a l'alumne guanyador i 700 al seu centre; el segon premi  700 euros per a l'alumne i 700 més per al centre; i el tercer premi 550 euros a l'alumne i 700 al seu centre educatiu.

El Primer Premi d'Investigació de Batxillerat va ser per a Luis Rodríguez Ballabriga, del Col·legi Vedruna Sagrat Cor, pel seu treball "Un telefèric a la ciutat de Tarragona. De l'magnetisme a la levitació".

El segon premi va ser per Judit Pérez Ruiz, de l'Institut de Constantí, pel seu projecte "Estudi dels factors que influeixen en el desenvolupament del Llevat Saccharomices cerevisiae",  i  el tercer premi va ser per Júlia Borràs Serres, de l'Institut Comte de Rius, pel treball "Els fets al Pinell de Brai".

El primer premi de Cicles Formatius de Grau Superior-Repsol va ser per al projecte titulat "Ambiled", obra de Carles Recasens Álvarez, Ismael Borràs Sangenís i Camilo Tautiva Betancourt, alumnes de l'Institut Comte de Rius, el segon va ser per Raquel Marín Álvarez, Imanol Campanals Subirats i Jordi Royo Mata, també del mateix institut, pel seu treball "Simulació al laboratori d'1 Tractament primari secundari d'aigües residuals" El tercer premi va correspondre a Jordi Fontova Ruiz, de l'Institut Cal·lípolis, pel seu treball "Càncer de recte amb metàstasi hepàtica". L'acte de lliurament dels premis lloc al Paranimf de la URV, va ser presidit pel President del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Pere Virgili, la Directora dels serveis Territorial d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Sra. Maria Àngels Gonzàlez, la Vicerectora d’estudiants i comunitat universitària, Dra. Arantxa Capdevila, el Director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font, i el Responsable de projectes de l’àrea de Coneixement i Recerca, Sr. Nando Oterino, i va estar presentat pel periodista Xavier Graset.

 

(Veure totes les fotografies)

 • Compartir a
 • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D