PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “SOTA ELS PEUS DEL FRANQUISME. CONFLICTIVITAT SOCIAL I OPOSICIÓ POLÍTICA A TARRAGONA 1956-1977” de Cristian Ferrer González.

Dijous 28 de juny, a les 19h, a la seu del Consell Comarcal del Tarragonès.

 

L’acte anirà a càrrec de la Dra. Montserrat Duch Plana, catedràtica d’Històrica Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili. Aquesta publicació ha estat possible gràcies a la col·laboració de REPSOL.

 

“Lluny del que pugui semblar amb una ullada superficial, aquest no és només un estudi sobre el Partit Socialista Unificat de Catalunya a Tarragona. En aquesta monografia, s’hi articulen els camps del moviment obrer, de l’antifranquisme i dels canvis socials i polítics durant els anys daurats i també de crisi de la dictadura del general Franco. Es tracta d’una perspectiva holística que assumeix l’antifranquisme com un tot indeslligable de la societat en què neix i sobre la qual la seva actuació cobra sentit. La pretensió ha estat, doncs, la de prioritzar l’òptica social sobre el sorgiment, el creixement, l’expansió i les fites aconseguides per un ampli moviment antifranquista que tenia en el PSUC un dels seus partits de referència cardinals; una anàlisi social que indaga per què molta gent comuna va decidir jugar-se-la i començar a militar en el partit dels comunistes, o en els espais d’acció que aquest impulsava, per enfrontar-se a un règim ferotge contra tota dissidència; un retrat col·lectiu, una mena de prosopografia militant, en un espai i un temps determinats enquadrats en el seu context històric general per fer comprensible la lluita per les llibertats democràtiques des de Tarragona.”

Aquesta publicació és el resultat del treball guanyador del XVIIIè Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura 2016, que s’atorga  a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen. El jurat d’aquella convocatòria estava integrat per Montserrat Duch, Magí Sunyer, M. Elena Virgili i Antoni Virgili.

 

La beca té una dotació de 2.450 € i la publicació del treball dins la col·lecció Els llibres del Consell. Els últims títols publicats:

-          El Call jueu de Tarragona. Estudi històric i arqueològic de l’edifici de Ca la Garsa i el seu entorn, deDavid Bea,Sergi Navarro iAleix González.

-          La població de Tarragona de la crisi baixmedieval a la de l’Antic Règim. Aproximació a la demografia històrica d’Eduard Juncosa.

-          Poder local, govern i assistència pública: l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Josep Barceló.

 

L’autor, Cristian Ferrer, és investigador al Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva recerca s’ha centrat en la història social i política de l’antifranquisme, amb especial atenció al Partit Socialista Unificat de Catalunya i als moviments que els seus militants van impulsar, temàtica a la qual ha dedicat la seva tesi doctoral, Espais d’oposició al franquisme més enllà de la Gran Barcelona (2018). En aquest àmbit, ha publicat Lluitadors quotidians (2014) i ha escrit en diverses revistes especialitzades i en obres col·lectives. Forma part del consell de redacció de Nuestra Historia i ha participat en nombrosos congressos nacionals i internacionals, així com en projectes acadèmics entorn de la transició a la democràcia.

 

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D