Divendres 23 de Octubre de 2020

EL DEPARTAMENT DE BENESTAR DEL CONSELL DUU A TERME LES REVISIONS DE LES PERSONES DEPENDENTS DE DIVERSOS MUNICIPIS DE LA COMARCA

EL DEPARTAMENT DE BENESTAR DEL CONSELL DUU A TERME LES REVISIONS DE LES PERSONES DEPENDENTS DE DIVERSOS MUNICIPIS DE LA COMARCA

Durant l’any 2019, s’han realitzat 247 visites a diferents domicilis de la comarca.

Com cada any, el Departament de Benestar Social i Família del Consell Comarcal del Tarragonès conjuntament amb els ajuntaments de la comarca, està realitzant les revisions de les persones dependents del territori que són beneficiaris de la prestació econòmica per cuidador regulada per la Llei d’autonomia personal 39/2006. Com defineix la pròpia llei, la dependència és un estat de caràcter permanent en què es troben les persones que necessiten l’atenció d’una altra persona o ajuts importants per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària i té com finalitat poder atendre a les persones dependents en el seu propi domicili, mantenint així el seu entorn social i familiar. Segons els estudis realitzats, és l’opció més triada per als dependents amb dret a una ajuda.

El cuidador no professional, el cuidador informal o el cuidador familiar són tres maneres diferents de nombrar a una mateixa realitat que és la d’aquell familiar o “persona vinculada afectivament amb la persona en situació de dependència (que per raons veïnals, d’amistat i solidaritat s’hi sent vinculada afectivament assimilant-se a un/a familiar) que té una intervenció diària d’atenció a la persona en el seu domicili.

Actualment, per ser beneficiari d’aquesta prestació, és necessari que la persona cuidadora no professional sigui un familiar fins a tercer grau de parentiu i convisqui amb la persona en situació de dependència.

Aquestes revisions es realitzen en el propi domicili de la persona depenent per part d’una professional qualificat de la cooperativa Estels de Treballadors familiars  de Tarragona.

Per realitzar aquestes revisions es fa una visita al domicili del dependent amb l’objectiu d’identificar les necessitats, capacitats i possibilitats de les persones beneficiaries del recurs, valorar el manteniment, canvi dels processos d’atenció, i complementar la intervenció professional amb altres recursos, o fer les modificacions per a la millora de la seva situació en la mesura del possible.

S’ha de tenir en compte que, en la mesura que avança el procés de dependència de la persona, es van generant noves necessitats que cal que el sistema de protecció hi doni resposta, així com el propi entorn familiar. En aquest procés cal oferir suport a les persones cuidadores en totes les seves etapes, adaptant-se a les necessitats que el cuidador tingui i les possibilitats del propi sistema de protecció i l’entorn i xarxa social d’aquest.

Durant l’any 2019, s’han realitzat 247 visites a diferents domicilis d’Altafulla, La Canonja, El Catllar, Constantí, Creixell, El Morell, La Nou de Gaià, Els Pallaresos, Perafort, La Pobla de Mafumet, La Pobla de Montornès, La Riera de Gaià, Roda de Berà, Salomó, La Secuita, Torredembarra, Vespella de Gaià, Vilallonga del Camp i Vila-seca.

Les visites de seguiment han estat molt ben valorades per les famílies, les quals les veuen com una ajuda en la cura de la persona depenent ja que la responsabilitat de tenir cura d'una persona dependent pot ocasionar esgotament físic i emocional més o menys continuat, generant situacions de sobrecàrrega. Per proporcionar a la persona amb dependència una atenció òptima és necessari que la persona cuidadora no professional mantingui el seu equilibri personal i rebi suport per desenvolupar la seva tasca en les millors condicions possibles. El Departament doncs ofereix acompanyament a les persones cuidadores no professionals en situacions de dificultat, ja siguin de la família o no, basat en l'atenció, l'orientació, l'assessorament i la formació per part de professionals, amb l’objectiu de vetllar per un major recolzament, seguiment i acompanyament de les famílies cuidadores.

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D