Dissabte 31 de Octubre de 2020

EL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS RECULL AL 2019 PROP DE 10 TONES MÈTRIQUES D’OLI USAT

EL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS RECULL AL 2019 PROP DE 10 TONES MÈTRIQUES D’OLI USAT

Imatge d'un contenidor d'oli domèstic usat.

El Consell Comarcal del Tarragonès va gestionar la recollida de prop de 10 tones mètriques (TM) d’oli vegetal d’origen domèstic a la via pública al llarg del 2019. L’oli prové principalment de les llars particulars doncs els restaurants disposen de gestors propis.

La gestió d’aquest oli usat correspon al Consell a través del conveni que té signat amb tots els municipis del Tarragonès, exceptuant Tarragona. Mitjançant una xarxa d’aproximadament 40 contenidors, el servei el duu a terme actualment la Fundació Onada. Part del personal adscrit al servei per tany a col·lectius amb situació de risc social i/o amb disminució física, psíquica o sensorial. Aquestes 10 TM recollides a través dels contenidors complementen les que es recullen anualment a les 6 deixalleries que gestiona el Consell a la comarca.

Un residu molt contaminant

L’oli usat domèstic és un residu contaminant si no es recull adequadament. Aquesta és una de les principals causes de contaminació de les aigües residuals urbanes ja que molts cops s’aboquen pel desguàs a la xarxa de clavegueram dels nostres municipis, produint embussos i males olors a les canonades. A més, aquests abocaments fan que la depuració de les aigües sigui molt costosa, a més que dificulta el funcionament normal de les depuradores. En cas que no hi hagi una total depuració d’aquests olis, quan l’aigua barrejada amb oli retorna al medi ambient, aquesta contamina les conques internes, el mar i els aqüífers, interferint en la vida natural i degradant l’entorn. En definitiva, l’oli a l’aigua:

-          Facilita la proliferació de microorganismes perjudicials per a la salut

-          Provoca també problemes en les canonades de desguàs en les nostres cases obstruint-les i generant males olors

-          Dificulta el procés de depuració de les aigües residuals en les estacions depuradores

-          Un sol litre d’oli contamina mil litres d’aigua

Els beneficis de la recollida

Amb aquesta iniciativa el Consell Comarcal del Tarragonès aconsegueix:

-          Convertir l’oli usat en biodièsel o en matèria primera per a l’elaboració de sabons i productes cosmètics i de neteja

-          Allargar la vida de l’oli donant-li un ús més eficient

-          Disminuir la càrrega contaminant de les aigües, al no vessar-lo per l’aigüera

-          Millorar la gestió dels residus municipals

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D