EL CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS PRESENTA EL MAPA URBANÍSTIC DE CATALUNYA (MUC) CARTOGRAFIA URBANA 1/1.000 I LA PLATAFORMA TECNOLÒGICA InstaMaps

Al Consell Comarcal del Tarragonès s'ha presentat el Mapa Urba de Catalunya (MUC), un projecte que es va iniciar l’any 2005 en col·laboració amb diverses entitats de l’Administració Local, amb l’objectiu de gestionar, produir i actualitzar la cartografia de tots els nuclis urbans de Catalunya de manera coordinada i garantir la homogeneïtat del producte i l’estalvi de recursos que s’hi destinen.

La cartografia es genera a escala 1:1 000 i és la base topogràfica digital d’escala més gran disponible sobre les àrees del territori urbà o urbanitzable de Catalunya. S’obté a partir de la interpretació d’imatges aèries mitjançant restitució fotogramètrica, i es complementa amb informació provinent de treball de camp. Les dades es recullen en 3D i s’organitzen en projectes, cada projecte conté dades de les àrees urbanes o urbanitzables d’un municipi. Els elements s’estructuren en les següents capes d’informació: construccions i poblament, comunicacions i vialitat, energia i telecomunicacions, hidrografia i obres hidràuliques, vegetació i usos del sòl, orografia i relleu, i toponímia i anotacions. La capa més detallada és la de les construccions i poblament, que inclou informació de la volumetria de les edificacions i permet generar automàticament models de ciutat de nivell de detall 1 (LOD1), és a dir blocs amb teulada plana. També es recull la informació necessària per a la generació de models d’elevacions, tant sobre el terreny com sobre les superfícies construïdes. La incorporació de la volumetria i del model d’elevacions permet noves explotacions de les dades com per exemple fer estudis d’inundabilitat, generar models 3D de ciutats, rectificar ortofotos d’alta resolució incloent la ortofoto estricta, i desenvolupar futures aplicacions d’smart cities. Actualment es treballa en el disseny d’una nova versió del model de dades, per capturar i emmagatzemar informació de nivell de detall 2 (LOD2), amb teulades inclinades, que permetrà millorar les aplicacions d’anàlisi i visualització de la informació.

La superfície total del projecte es de 330.000 hectàrees aproximadament.

 

 

L'acte és una reunió tècnica organitzada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, adreçada als tècnics dels Consells Comarcals de les comarques del Baix Camp, Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès.

A la mateixa reunió també s'ha mosrat l'aplicació InstaMaps, InstaMaps una plataforma tecnològica dissenyada per promoure l’ús d’informació geogràfica (geoinformació).

Permet a usuaris no experts en l’ús d’aplicacions de Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) la creació, publicació i compartició de geoinformació de forma fàcil, ràpida i molt gràfica.

Aquesta plataforma fomenta la difusió de la informació geogràfica implicant als usuaris, gràcies a disposar de:

  • Una interfície amigable.
  • Fluxos de treball extremadament senzills.
  • Connexió amb les principals xarxes socials.

Recentment el Consell Comarcal del Tarragonès ha col·laborat amb  L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya en la publicació dels fulls de Tarragona i el Vendrell, de la sèrie capitals de Comarca del Mapa topogràfic de Catalunya a escala 1:25.000. Aquests dos fulls cobreixen, amb escreix la totalitat de la comarca.

Una de les novetats d’aquesta sèrie és la caracterització de la xarxa de camins en diferents nivells, des dels que són aptes per a la circulació de vehicles fins als que ho són només per a vianants. També s’hi troben els principals itineraris establerts sobre el territori i els llocs més rellevants d’interès turístic.

Un altre dels objectius de la trobada és donar la informació necessària als tècnics dels Consells, per tal de que puguin facilitar recolzament, en matèria de cartografia i geoinformació, als ajuntaments que ho demanin.

  • Compartir a
Consell Comarcal del Tarragonès

Consell Comarcal del Tarragonès
Carrer de les Coques,3 43003 Tarragona
Telf. 977 24 45 00 Fax 977 24 45 13
NIF. P-9300002-D